יש בהם אנטי אוקסידנטים, הם עשירים בברזל, סיבים, מונעים מחלות כרוניות. "מזונות העל" הם החלום של כל שוחר בריאות. אלא שלחלק מהם יש צד אפלולי משהו, שגורם לתופעות לוואי מוזרות בגוף. אמנם לא מדובר בנזק של ממש, אבל מדובר בתופעות מרתיעות, שיכולות להרחיק את בעלי הקיבה הרגישה. הנה כמה דברים שאתם צריכים לדעת.

אספרגוס

לאספרגוס יש שלל תכונות טובות: הוא דל קלוריות, עשיר בסיבים, ברזל, חומצה פולית, ויטמינים A ו- C. מנגד, הוא מכיל גם תרכובת כימי גופרתית, שמעניקות לשתן שלנו ריח חריף ולא נעים. זה לא יקרה לכולם, אבל זה נפוץ למדי, ואף קורה במהירות רבה, כחצי שעה לאחר אכילת האספרגוס. מתברר שבמהלך העיכול של הירק הנשגב, הגוף שלנו משחרר חומצות אמינו ריחניות דרך השתן, וזהו המקור לריח הלא נעים.

אספרגוס (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
אספרגוס. תרכובת כימית גופרתית | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

סלק אדום

פלטת צבעי השתן שאנו רגילים אליה נעה בין שקוף לצהוב כהה. אבל אם תאכלו מנה הגונה של סלק, ייתכן שצבע השתן שלכם יתחלף לאדום או ורוד מאוחר יותר באותו היום או למחרת. המראה יכול לזעזע, בעיקר בגלל שהוא מזכיר דם בשתן. ועדיין, זו לא סיבה לוותר על סלק: הוא דל בקלוריות, עשיר בויטמינים, מינרלים, נוגדי חמצון וסיבים תזונתיים. אגב, אותו הדבר בדיוק גם יכול לקרות לצבע הצואה שלכם. בלי פאניקה.

תבשיל אורז עם סלק ועוף (צילום: אסף אמברם, mako אוכל)
תבשיל אורז עם סלק ועוף. עלול להבהיל את מי שלא מכיר את התופעה | צילום: אסף אמברם, mako אוכל

עוד ב-mako בריאות:

שום

יש לו רזומה עשיר של יתרונות בריאותיים: הוא מפחית את רמות הכולסטרול ומסייע בשליטה על לחץ דם גבוה. יש המאמינים שהוא אף יכול למנוע מספר סוגי סרטן. בין אם אתם אוכלים אותו כתוש או בולעים שיני שום שלמות - העניין הוא, שאם אתם מרבים באכילת שום (או לוקחים אותו כתוסף מזון) רוב הסיכויים שהאנשים מסביבכם "יתרחקו" מכם. למה? בעיקר בגלל שהזיעה שלכם מדיפה ריח לא נעים במיוחד- (יותר מהרגיל. הריח נותר ככל הנראה בגלל התגובה של הגוף לאליצין, החומר הפעיל שנמצא בשום. גם נשיקות, אגב, עלולות להיות מסוכנות, אז אם בדיוק התחלתם לצאת עם מישהו - ותרו על מאכלי שום לפני המפגש, זה רק יעשה לכם (ולו/לה) טוב.

אישה אוכלת שום (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
שום. תשתדלו לא להזיע | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

גזר

בדומה לבטטה, דלורית ודלעת ממשפחת הכתומים, גם גזר עשיר בנגזרת הצמחית של ויטמין A, המוכרת בשם בטא-קארוטן. הבטא-קארוטן שייך למשפחת הקרטנואידים, חומרים מן הצומח בעלי פיגמנט אדום-כתום. הוא נחשב לנוגד חמצון חשוב השומר על בריאות הגוף והעור ומונע סוגים של סרטן, כאשר נצרך מהמזון. אם אתם אוכלים המון גזר, העור שלכם עשוי לפתח גוון צהבהב או כתום, הבולט בעיקר בכפות הרגליים או כפות הידיים. לעתים נוכל לראות את התופעה בתינוקות שזה עתה התחילו לאכול מרק, ובו כמות גדולה של ירקות כתומים. אך אל דאגה, המצב הפיך. ברגע שתורידו את המינון הכתום, ירד גם הצבע.

עלים ירוקים

תרד וקייל עשירים בסיבים תזונתיים, ויטמינים, וביניהם: ויטמין K, ויטמין A, ויטמין C, וכן עשירים בסידן ובברזל. כמו-כן, הם עשירים בצרור פיטוכימיקלים, ומסייעים בהורדת כולסטרול ומניעת סרטן. אלו הן רק חלק מהסיבות לשלב אותם בתפריט.אם אתם מרבים לאכול אותם, תבדקו את הצבע של מספר 2 שלכם לאחר הביקור בשירותים. כנראה שהוא יהיה ירוק. זה בעיקר נפוץ כאשר מדובר בתהליך מטבולי מהיר, והירקות לא מתעכלים כראוי.

מזון העל - קייל (צילום: טינקסטוק)
קייל. הענק הירוק | צילום: טינקסטוק

* ייעוץ לכתבה: לימור טל פוני, מנהלת תחום תזונה, מחוז השרון, מכבי שירותי בריאות

>> חושבים שאתם מכירים תרופות סבתא? תוכיחו