ילדים מתים עליו ומבוגרים חוששים מפניו: אין ספק שהתירס הוא אחד המאכלים הפופולריים ביותר, אך גם הפחות מומלצים במסגרת דיאטות שונות. האם יש סיבה להימנע מאכילתו? כנראה שבדיוק להפך מכך.
לפני שנסביר מדוע לא כדאי לכם לוותר על המאכל הצהוב, גם בהנחה שאתם עסוקים בספירת קלוריות דקדקנית, הנה עוד כמה דברים שכדאי לדעת אודותיו.
גם ירק גם דגן וגם קטנית
"התירס הוא מאכל דרום אמריקאי", מסביר דוד ברוכים, תזונאי קליני מנחה סדנאות הרזייה "דרך המלך" בבית חולים מאיר. "לפי ההגדרה הבוטנית הוא דגן, אבל מבחינה תזונתית מדובר בירק פחמימתי, כלומר בירק שמכיל כמות גדולה של פחמימה. אגב, לפי ההלכה בכלל נהוג להתייחס לתירס כאל קטנית. התירס גם עשיר בערכים חיוניים. קליפת הגרעינים שלו מכילה סיבים תזונתיים (2.7 למאה גרם), ויש בו גם ויטמינים, מינרלים ואם לא מפריזים באכילתו, גם כמות הקלוריות שבו סבירה – כ-200 קלוריות לקלח בינוני. הצבע הצהוב שלו מעיד על נוכחות נוגד חמצון חשוב – בטא קרוטן שסגולותיו רבות, בעיקר בכל הקשור לצמצום הסיכון למחלות שונות ולהגנה על המערכת החיסונית".
ערכים תזונתיים ל-100 גרם תירס מבושל (כחצי קלח):
חלבון: 3.3
סיבים: 2.7
פחמימות: 25
שומן: 1.3
קלוריות: 108
למרות היתרונות שבו, התירס לא זוכה ליחסי ציבור מחמיאים במיוחד בקרב שוחרי הדיאטה. למעשה, דיאטנים רבים מגדירים אותו כמשמין ולא נוטים לשלב אותו בתפריט היומי. ובכן, ברוכים מציין כמה יתרונות בולטים שאולי יגרמו לכם לערער על הקביעה הזאת.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
מצוין כתחליף לחטיף אנרגיה: בניגוד לפרי שמכיל פרוקטוז (סוכר פירות), התירס מכיל עמילן המורכב מגלוקוז, שזמין לגוף באופן מיידי, מה שהופך אותו לחטיף אנרגיה נהדר לפני פעילות גופנית מאומצת כמו ריצה למשל.
כתוספת לצד ארוחת הצהריים: קלח תירס הוא בהחלט תוספת טובה ומזינה לצד מנה עיקרית שמכילה חלבון, כמו חזה עוף או טופו. אבל אם הגזרה חשובה לכם, תיאלצו להסתפק בקלח אחד בלבד.
כגיוון לסלט: אם נמאס לכם מסלט קצוץ לארוחת הערב, תוכלו להוסיף לו מעט גרגרי תירס שיעשירו אותו בארומה מקסיקנית, או לחלופין תירס גמדי שמכיל מעט מאוד קלוריות ונחשב לדיאטטי במיוחד.
למי שסובל מצליאק: כידוע, חולי צליאק נאלצים לוותר על מאכלים שמכילים קמח, מאחר שהוא מכיל גלוטן. לעומת זאת, קמח תירס אינו מכיל רכיב זה, ולכן מתאים גם למי שסובל מהעניין.
קל לעיכול: יחסית לירקות טריים, תירס שעובר תהליך בישול קל יותר לעיכול, ולכן אפשר ליהנות ממנו גם בשעות הערב. עם זאת, לחולים שסובלים ממחלות דלקתיות כמו קרון וקוליטיס מומלץ להתייעץ עם תזונאי קליני. בחלק מהמקרים יומלץ להימנע מאכילת אוכל עתיר בסיבים כמו תירס.
ומה לגבי העובדה שאנחנו רואים לעתים גרגרים בצואה? מתברר שרוב הוויטמינים והמינרלים הנמצאים בנבט כן מתעכלים, מה שיוצא הוא רק חלק קטן מן הגרגר, אלא אם לא לועסים היטב.
עוד ב-mako בריאות:
>> האם צריך לזרוק שום שהתחיל לנבוט?
>> ישנים פחות מ-7 שעות? זהירות, זה מסרטן
>> קופסאות השימורים שאתם חייבים להעיף
והנה עוד כמה דברים שברוכים מציין לגבי תירס: מוטב כמובן לצרוך תירס שלא מגיע מקופסת שימורים, כיוון שתירס משומר מכיל מעט מאוד ויטמינים ומינרלים, כמו ויטמין A, ובכל מקרה עדיף לבחור במוצר שאינו מכיל תוספת של סוכר, מעבר לסוכר שמכיל התירס באופן טבעי.
צורת הבישול המומלצת היא בסיר עם מים רותחים, ולא על הגריל, משום שהוא חושף את התירס לטמפרטורות גבוהות במיוחד (כ-400 מעלות). פעולה כזאת עלולה לגרום לייצור חומרים מזיקים ומסרטנים ולהפוך את התירס ממאכל בריא לסכנה אמיתית. התירס מכיל חומצת שומן מסוג אומגה 6, שנחשבת לבריאה כאשר היא נצרכת במידה מועטה ומשמשת בעיקר לוויסות מערכת החיסון, אבל עודף ממנה עלול לגרום לדלקתיות בגוף ולכן כדאי להקפיד לצרוך אותה במידה.
למרות האינדקס הגליקמי הגבוה יחסית שהתירס מכיל, אכילתו לצד מאכל שמכיל חלבון ובתוספת כמות מתונה של שומן חיוני תורמת לאיזון הסוכר שעולה עקב אכילתו. לכן, מומלץ לאכול אותו למשל לצד דג שומני כמו סלמון או לצד עוף עם סלט ירקות ומעט שמן זית.
כמו כן, אף שפופקורן הוא מאכל שמקורו בתירס, הוא אינו מומלץ, עקב החימום בטמפרטורה גבוהה הכרוך בהכנתו וכאמור עלול לייצר חומרים מזיקים לבריאות.
ואם אתם מעוניינים למצות את שלל יתרונותיו הבריאותיים, ברוכים ממליץ שתכרסמו אותו היטב. לדבריו, החלק הפנימי של הגרעין שבו מכיל כמות נאה של ויטמין A וגם שומן חיוני.
ויש לנו גם מתכון שווה עבורכם:
דניס מעושן ופולנטה מתירס טרי רוטב שמנת חמוצה וחזרת לבנה //
עמוס שיאון ממסעדת הלנה בנמל קיסריה
מה צריך לשתי מנות
לדניס מעושן
2 פילטים גדולים של דניס (במשקל 250-200 גר')
מעשנים את הדג בגריל פחמים סגור עם המון עשבי תיבול ירוקים (רוזמרין, טימין, וכל עשב אחר שאוהבים) ושומרים בטמפרטורה חמימה
למי שאין גריל פחמים: מחממים תנור לחום המקסימלי (גריל). מניחים בתבנית את צרורות עשבי התיבול ובעזרת מצית או כיריים מדליקים אותם. בזריזות מניחים מעת התבנית רשת, מניחים עליה את הדג ומכסים בתבנית נוספת או בנייר אלומיניום. מכניסים לתנור למשך 12-15 דקות.
לפולנטה
גרגרים מ-4 קלחים של תירס מתוק
2 תרמילי הל
3 גרגרי פלפל שחור
2 כפיות סוכר
כפית מלח
1 שן שום פרוסה
כוס חלב
חצי כוס שמנת
מבשלים את כל המרכיבים כשעה בסיר גדול על אש נמוכה (זהירות שלא יגלוש) וטוחנים למחית חלקה
לרוטב החזרת הלבנה
1 כף חזרת לבנה מגורדת
1 מיכל שמנת מתוקה
חצי כפית מלח
חצי כפית סוכר
מערבבים הכל היטב
מסדרים את הדג על הפולנטה ויוצקים מעט מרוטב החזרת