אוהבים קפה אבל לא באמת בטוחים כמה הוא באמת טוב לבריאות? עם כל המחקרים שיוצאים בשנים האחרונות שבוחנים את ההשפעות הבריאותיות שיש לצריכת קפה, קשה לעקוב ואף יותר קשה להחליט אם המשקה הנפוץ אכן מיטיב עם הבריאות שלנו. הנה כל ההשפעות הכי מעניינות שיש לקפה על הגוף שלכם.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
1. מצב הרוח שלכם משתפר
נראה שהקפאין בקפה משפיע לטובה לא רק על הגוף, אלא גם על המוח שלכם. לפי ווית'רספון, ממחקרים שונים נמצא קשר בין קפאין לבין השפעות חיוביות על המוח, ביניהן ערנות מנטלית משופרת, קשב וריכוז גבוהים יותר ומצב רוח משופר. לפי AARP, ארגון אמריקאי המספק שירותי בריאות לאנשים מבוגרים, "קפה מפחית סיכון להתאבדות. מחקר שנעשה על ידי בית הספר לרפואה ציבורית של אוניברסיטת הרווארד ב-2013 מצא כי אנשים ששתו 2-3 כוסות קפה ביום הפחיתו את הסיכון להתאבדות ב-45 אחוז, כנראה משום שקפאין עוזר לשפר את מצבי הרוח".
2. שומרים טוב יותר על כושר
"הקפאין הטבעי בקפה נקשר לפעילות גופנית משופרת, במיוחד באימונים אירוביים או אימוני סבולת. כמות הקפאין המומלצת לשיפור הביצועים היא 2-6 מיליגרם של קפאין על כל ק"ג (של משקל גוף). כלומר, 1-4 כוסות קפה לאדם ששוקל כ-68 ק"ג", אומרת ווית'רספון ל-Reader’s Digest. קפאין יכול לשפר את הביצועים שלכם גם באימונים קצרים וגם באימונים ארוכים. נוסף על כך, קפאין משפיע על קולטנים במוח ולמעשה "מכבה" את החלק במוח שמזהה אדנוסין, חומר כימי במוח שגורם לתחושת עייפות. במובן הזה, תרגישו באימונים פחות עייפים ופחות כאובים.
3. משפר את הזיכרון
מחקר שפורסם לאחרונה הראה יתרון בריאותי מפתיע לקפאין, שלא היה ידוע לפני כן – שימור זיכרון. לפי כתב העת המדעי Nature Neuroscience, "קפאין שיפר את הביצועים 24 שעות לאחר הצריכה... אנחנו מסיקים שקפאין למעשה שיפר גיבוש של זיכרונות לטווח-ארוך בקרב בני אדם". חשוב לציין כי צריכה של יותר קפאין לא בהכרח תגרום לכך שהזיכרון שלכם ישתפר ולא בהכרח תוביל ליעילות גבוהה יותר.
4. סיכון מופחת למחלות שונות
לפי בת' ווית'רספון, דיאטנית קלינית ויועצת לחברת קפה אמריקאית, "צריכה מתונה (3-5 כוסות ביום) של קפה עשויה להיות קשורה לאחוזי תמותה נכונים מגורמים שונים, סיכון מופחת לפתח סוכרת מסוג 2 וסיכון מופחת לפרקינסון, דמנציה וסוגי סרטן מסוימים". "בעיקרון הוא עוזר לכם לחיות יותר", אומרת ג'נט פיטמן, מומחית למניעת דמנציה. אולם יש קאץ': מומחים מדגישים כי מרבית היתרונות הבריאותיים מצויים בקפה שחור. "כדי שנוגדי החמצון יעברו, אתם חייבים לוותר על החלב והסוכר", אומרת פיטמן.
5. משפיע באופן שלילי על ההרגלים היומיומיים שלכם
אין ברירה, לכל דבר יש יתרונות וחסרונות – גם למשקה האהוב עלינו. צריכה מוגזמת של קפאין עשויה להוביל לתופעות לוואי לא נעימות, כמו חרדה, הפרעות שינה, אינסומניה, פניקה ופיתוח תלות בקפאין. לפי ארגון הלב האמריקאי, "אנשים שנוהגים לשתות קפה, עשויים לחוות תסמיני גמילה 12-24 שעות לאחר המנה האחרונה של קפאין. התסמינים חולפים 24-48 שעות. התסמין הנפוץ ביותר הוא כאב ראש".
עוד ב-mako בריאות:
>> זה מה שהחיסונים באמת מכילים: התגובה שגרפה מעל אלף לייקים
>> זאת השיטה הכי מוזרה לדעת אם הצואה שלכם בריאה
>> מחקר חדש חושף תופעת לוואי מטרידה של גלולות
6. יכול לגרום לעלייה בכולסטרול (תלוי בסוג הקפה)
אם אתם דואגים לגבי רמות הכולסטרול שלכם, ייתכן שכדאי לכם לבדוק את הרגלי צריכת הקפה שלכם. קפה פילטר או אספרסו מכילים כמות גדולה יותר של קפסטול, בהשוואה לקפה נמס. קפסטול גורם ל-LDL (הכולסטרול הרע) לעלות.
>> תגידו לנו איזה קפה אתם אוהבים ונגיד לכם מי אתם
7. לחץ הדם עשוי לעלות (אך ללא השפעות לטווח ארוך)
צריכת קפה עשויה להוביל לעלייה בלחץ הדם. מדובר בהשפעה קצרת-טווח שלא אמורה לגרום להשפעות שליליות נוספות לטווח הארוך.