אפשר להתווכח על ערכן של פחמימות לבריאות. יש אומרים שהן חיוניות לגוף, ובעיקר למוח, וכאלה שחיים ממש בסדר עם התנזרות מוחלטת מהן. עם זאת, מי שמתעסק עם פחמימות יותר מדי יכול להגיע למצבים של חוסר איזון במערכת העיכול, במערכת החיסון ובמצב הרוח. באופן כללי, צריכת הפחמימות היא לרוב צריכת יתר שעלולה לגרום להשמנה. איך תדעו אם אתם במקום הנכון? אתם צריכים להקשיב לגוף שלכם.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
הנה 10 שאלות שיעזרו לכם להבין טוב יותר את הגוף שלכם:
1. האם אתם עולים במשקל למרות שהתזונה שלכם כוללת הרבה פחמימות "בריאות" כמו חיטה מלאה, ירקות ופירות טריים?
2. האם אתם מרגישים עייפים לאחר שאתם אוכלים פחמימות?
3. האם אתם לא יכולים להתנגד ללחם טרי גם כשאתם לא רעבים?
4. האם יש לכם חשק בלתי נגמר למתוקים?
5. האם יש לכם חשק לאוכל עמילני - כמו למשל תפוחי אדמה, פסטה ולחם?
6. האם קשה לכם לשלוט בכמות הפחמימות והסוכר שאתם צורכים?
7. האם המשקל שלכם משתנה לעיתים תכופות?
8. האם יש לכם הרבה נפילות מתח באמצע היום?
9. האם אתם מרגישים עצבניים כשאתם מאוד רעבים?
10. האם בבדיקות הדם ערך הסוכר שלכם הוא 100 ומעלה?
אם עניתם כן לשלוש או יותר מהשאלות הללו, יכול להיות שאתם אוכלים יותר מדי פחמימות. מה שמאפיין את צריכת היתר של הפחמימות היא בעצם הכמיהה הזו לעוד. אנשים רבים נוטים להפריז בכמות וזה מתבטא בעיקר בקו המותניים שלהם. הנה כמה המלצות לצריכת פחמימות נכונה:
אל תפחדו מהן
ראשית חשוב לציין שפחמימות הן חלק גדול מהתפריט שלנו ואין מה לחשוש מהן. היחידים שצריכים לפחד מפחמימות הם סוכרתיים. "פחמימות הן רכיב התזונה שמהווה 40-50 אחוז מסך הקלוריות היומי שלנו",אומרת יונית אביבי, דיאטנית במכון הסוכרת, מכבי שירותי בריאות. "זה חשוב, משום שזה נותן לנו את האנרגיה זמינה שלנו, אבל העניין הוא באמת מינונים. יש משמעות לכמות הפחמימות שאוכלים בארוחה וההמלצה היא לא להפריז בהן, ולפזר אותן לאורך היום".
שליש צלחת יסדר אתכם
כשמדברים על כמות פחמימות סבירה בארוחה לאדם מבוגר ובריא, מדובר על שתיים-שלוש מנות. "זה אומר שבארוחה עיקרית ניתן לאכול עד 2 פרוסות לחם או כוס-כוס וחצי של פחמימה מבושלת", אומרת אביבי. "חשוב מאוד להסתכל על גודל הצלחת, אם לוקחים צלחת גדולה - לא ענקית - אפשר לחלק את הצלחת כך שיש שלישי חלבון, שליש ירקות ושליש פחמימה- שזה בערך כוס עד כוס וחצי".
פחמימות בלתי צפויות
חשוב לזכור שפחמימות הן לא רק לחם ופסטה, גם דברים פחות צפויים כמו קטניות, פירות ואפילו חלב יכולים להיחשב כפחמימה. "חשוב להבין איפה במה שאנחנו אוכלים יש פחמימות", מסבירה אביבי, "למשל, כוס חלב מכילה הרבה פחמימות, אז אם שותים הרבה קפה כדאי לשים רק מעט חלב, משום שקפה על חלב ממש נחשב לארוחה מבחינה קלורית. בנוסף, אם אתם מכינים נזיד קטניות עשיר, שימו לב שאתם לא אוכלים אותו עם לחם, משום שיש כמות גדולה מאוד של פחמימות כבר במרק".
תאכלו אגוזים
צריכת פחמימות פשוטות יכולה לגרום לירידת סוכר שגוררת חשק בלתי נשלט לעוד. "אם אתם אוכלים רק את הסוכרים הפשוטים האלה, הם מתפרקים בדם מאוד מהר ועושם חשק לעוד", אומרת אביבי, "מה שיכול לעזור כאן הוא, במידה ובא לכם פרי - לאכול איתו גם כמה אגוזים שיוכלו לאזן את ספיגת הסוכר בדם. ובאופן כללי, כל מה שעשיר בסיבים מווסת את ספיגת הסוכר בדם".
תקשיבו לגוף
ומה שהכי חשוב הוא להיות קשובים למתי אנחנו שבעים. "נסו להיות קשובים ולמתן את כמות הפחמימות שאתם צורכים", אומרת אביבי, "הצריכה המתונה הזו תשפר את הכמיהה להן אחרי כן. היום קשה הרבה יותר להגביל את צריכת הפחמימות שלנו משום שיש הרבה מוצרים שאנחנו אוכלים ואנחנו אפילו לא מודעים לכמות הסוכר שהם מכילים. כדי לפקח על התזונה שלכם, כדאי להסתכל מאחורי כל מוצר ולבדוק איפה נמצא הסוכר. אם הוא נמצא בין 3 המרכיבים הראשונים, עדיף לבחור מוצר אחר. וכמובן שמקרה של שינוי דרסטי בתזונתכם, מומלץ להתייעץ עם דיאטנית קלינית בהתאם למצב הרפואי".