ייתכן שאתם פחות משתמשים בו במטבח וככל הנראה שרובכם כלל לא שמעתם עליו, אבל שמן זרעי ענבים נחשב לאחד השמנים היותר בריאים על המדף - ולגמרי הגיע הזמן שתתחילו להכיר אותו. יש בו נוגדי חמצון וערך תזונתי גבוה שמקנים לו יתרונות בריאותיים רבים והוא גם אופציה בריאה יותר לטיגון. אז מה כדאי לדעת על שמן זרעי ענבים ואיך בוחרים אותו נכון?
שמן זרעי ענבים הוא למעשה תוצר לוואי של ייצור יין. הוא מופק מזרעי ענבים שעברו כבישה לצורך הכנת יין ולכן הוא חולק לא מעט יתרונות בריאותיים עם יין, כמו כמות משמעותית של נוגדי חמצון. אך יש לו יתרונות נוספים, כמו הפחתת סיכון למחלות, שיפור מראה העור, הפחתת כולסטרול ועוד. מדובר בשמן ורסטילי שניתן להשתמש בו גם לסלטים וגם לבישול ולטיגון. ואל דאגה, הוא לא בטעם ענבים, אלא טעמו ניטרלי, מה שהופך אותו לשמן שימושי במיוחד למגוון רחב של מנות.
מחזק את המערכת החיסונית
שמן זרעי ענבים מכיל כמות מכובדת של ויטמין E שמתפקד כנוגד חמצון ותורם רבות לתפקוד תקין של הגוף. ויטמין זה עומד בחום גבוה, כך שגם אם בישלתם עם שמן זרעי ענבים, היתרונות הבריאותיים לא ייעלמו בבישול. ויטמין E עוזר להגן על תאי הגוף מפני רדיקלים חופשיים – שנמצאו קשורים לשלל מחלות, ביניהן סרטן, מחלות לב ומחלות כרוניות אחרות. נוסף על כך, הוא חשוב גם לתפקוד תקין של תאי מערכת החיסון ובכך תורם לבריאות הכללית.
מפחית כולסטרול
אומגה 6 היא חומצת שומן בלתי רוויה, שתורמת לבריאות הלב – במיוחד אם אתם צורכים אותה במקום שומנים רוויים ושומן טראנס. ובשמן זרעי ענבים יש כמות משמעותית של אומגה 6. מחקרים מצאו כי שילוב של אומגה 3 ואומגה 6 בתזונה יכולה להפחית רמות כולסטרול בגוף ובכך להפחית את הסיכון למחלות לב. אך יש גם אזהרה: יותר מדי אומגה 6 יכול דווקא לפגוע בבריאות שלכם. מחקרים מצביעים על כך שצריכה מוגזמת של אומגה 6 עלולה לגרום להתפתחות של דלקות ואף למחלות כרוניות. כך שאם אתם צורכים מזונות שיש בהם אומגה 6, כדאי לצרוך במתינות שמן זרעי ענבים.
משפר את מראה העור
כאמור, שמן זרעי ענבים מכיל ויטמיןE המתפקד כנוגד חמצון – ונוגדי חמצון לא רק מגנים על הגוף מפני מחלות כרוניות, הם גם מגנים על תאי העור מפני אותם רדיקלים חופשיים שיכולים לגרום גם להזדקנות מואצת, להופעת קמטים ולנזקים נוספים בעור. גם האומגה 6 שבשמן זרעי ענבים עוזרת להפחית דלקתיות בעור (שמובילה להופעת פצעונים), מה שיכול לתרום למראה עור בריא יותר. אתם יכולים ליהנות מהיתרונות האלו לא רק דרך התזונה, אלא גם בשימוש בשמן זרעי ענבים ישירות על העור, אבל חשוב להדגיש שאצל אנשים מסוימים זה יכול להוביל לתגובה אלרגית, לכן מומלץ להיוועץ ברופא אם אתם מרגישים עקצוצים, אדמומיות או תופעות לא נעימות אחרות לאחר השימוש. יש לציין כי אין מחקרים שמוכיחים חד משמעית ששמן זרעי ענבים תורם לבריאות העור, אך אין ספק שלא יזיק לנסות.
עוד ב-mako בריאות:
>> איזו תוספת עדיפה: אורז או תפוחי אדמה? בדקנו
>> "יומיים אחרי הניתוח קרה נס – הוא חזר לדבר"
>> זהירות: המאכלים שיכולים לפגוע בחשק המיני
תורם לבריאות השיער
גם זה יתרון קצת שנוי במחלוקת, כיוון שאין הוכחות חותכות ליעילות שלו. אך יש אנשים שמשתמשים בשמן זרעי ענבים בקרקפת ובשיער לטיפול בקשקשים כתוצאה מיובש ולהשבת הלחות לקרקפת. כיוון ששמן זרעי ענבים הוא קליל יותר משמן קוקוס, הוא פחות יכביד על השיער שלכם. השתמשו בשתי כפות שמן זרעי ענבים (הכמות בהתאם לאורך השיער) למריחה על השיער ולעיסוי אזור הקרקפת לפני שאתם חופפים את השיער.
חשוב לדעת
יש הטוענים כי היתרונות הבריאותיים של שמן זרעי ענבים מוטלים בספק כיוון שמרבית שמן זרעי הענבים הנמכרים בחנויות מיוצרים תוך שימוש בהקסאן, חומר המיוצר על ידי זיקוק נפט ומשמש למיצוי שמנים לבישול, לדבקים לנעליים ולמוצרי עור וטקסטיל. הקסאן מוגדר כמזהם אוויר וכרעלן עצבי – כלומר רעלן שיכול לגרום לשיבוש בתפקוד מערכת העצבים. עם זאת, טרם ידוע איזו השפעה עשויה להיות לזה על בני אדם בכמויות כפי שהן מצויות בשמנים (כמויות קטנות). עדיף לבחור בשמן זרעי ענבים בכבישה קרה, שלא מערבת בה חימום יתר של השמן שגורם לו להתחמצן ושבתהליך ייצורו לא משתמשים בחומרים כימיים למיצוי השמן, כמו הקסאן.