נופש ללא גלוטן זה לא בשמיים, תרתי משמע: מצד אחד אפשרי לגמרי, ומצד שני – לא משהו שרצוי להיזכר בו רק כשאתם כבר על המטוס. הנה 10 טיפים של עמותת צליאק בישראל, ושימו לב: הם מתחילים הרבה לפני שחוגרים חגורות.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

1. היעד

עדיף לבדוק מראש אם המדינה שאתם מתכוונים לבקר בה היא ידידותית לחולי צליאק - מודעות במסעדות ובבתי המלון, רשתות שיווק המציעות מגוון מוצרים. ארצות הברית, איטליה, אנגליה ופולין הם בין היעדים האידיאליים לנמנעים מגלוטן. בהקשר הזה חשוב לציין כי במדינות מסוימות, מוצרים שמכילים עמילן חיטה נחשבים כמוצרים ללא גלוטן (כלומר, אי אפשר להסתמך רק על הסימון "ללא גלוטן" ותמיד יש לבדוק את הרכיבים). אגב, בכל הנמודע לביטוח רפואי לקראת טיסה – חשוב לדעת שאין כל תוספת לפרמיה בגלל צליאק.

2. אריזה

שימו במזוודה מוצרים ללא גלוטן מהארץ - לחמניות שאינן דורשות הקפאה, לחמית, חטיפי אנרגיה, מנה חמה. מאחר ואי אפשר לדעת מה יהיה במלון שתגיעו אליו, מה יש בחדר האוכל ועוד, היערכות מראש היא תמיד מומלצת.

3. טיסות 

יש להזמין מראש מנות ללא גלוטן ולא לחכות לרגע האחרון ולוודא ארבעה ימים לפני כן כי אכן ההזמנה מבוצעת. עם זאת, רצוי לקחת בתיק שאתם עולים איתו למטוס גם מוצרים בסיסיים כמו לחמניות, קרקרים או חטיפים ללא גלוטן, ולא להסתמך על הארוחות שאמורות להיות מוגשות במהלך הטיסה. לפעמים קורות תקלות, ולמרות שמבטיחים ארוחות ללא גלוטן, לא מסופקות ארוחות כאלה. בנוסף, לפעמים חלים עיכובים במועד הטיסות וצריך להמתין זמן רב בשדה התעופה, כך שצריך לאכול משהו מתאים בינתיים.

דרכון וכרטיס טיסה (צילום: TravnikovStudio, Sutterstock)
אל תסתמכו על הארוחות שמוגשות במהלך הטיסה | צילום: TravnikovStudio, Sutterstock

4. מעברים

כדאי לבדוק באתר שדה התעופה, במיוחד כשיש עצירות ביניים האם יש מסעדות המספקות מנות ללא גלוטן.

עוד ב-mako בריאות
>> סוף סוף חדשות טובות לחובבי המראה השזוף 
>> האם אכילת צ'יפס מגדילה את הסיכון למוות מוקדם?
>> כך תיפטרו מהיתושים והג'וקים - בלי כימיקלים 

5. מסעדות

חשוב להוריד מהאינטרנט "כרטיס מסעדה" בשפה הרלוונטית, שבו אפשר להיעזר כשאוכלים במסעדות שונות (לדוגמה: http://www.celiactravel.com/cards). את הכרטיס יש להשאיר בארנק או בטלפון במשך כל הטיול, וכמובן להציג בכל מסעדה כך שהמלצר יידע על כך.

6. עמותות

לפני ההגעה ליעד רצוי להיכנס לאתר של עמותת הצליאק המקומית, שם אפשר ברוב המקרים למצוא המלצות על חנויות ועל מסעדות, וכן קצת מילות רקע על סימון גלוטן במזון המקומי.

7. תקשורת

תמיד כדאי ללמוד מילות מפתח (חיטה, קמח, עמילן, בלי חיטה, רוטב, פירורי לחם, ללא גלוטן, מכיל גלוטן, שמות של הדגנים המותרים וכדומה) בשפת המקום וגם באנגלית.

8. במלון

אם לנים במלון שכולל ארוחות בוקר - מומלץ להתקשר למקום כמה ימים מראש, להודיע על הגעתכם ולבקש שיכינו אוכל נטול גלוטן. ברוב בתי המלון מכירים את הצליאק ויודעים להיערך לאורחים שמודיעים מראש על בואם. אם נמצאים במלון ללא מטבחון, כדאי לברר אם יש בחדר מקרר שבו אפשר לשמור את הלחמים שמביאים מהארץ. אם אין בחדר מקרר, אפשר לבקש בקבלה לשמור את הלחם במקפיא או במקרר של המלון ובכל יום לבקש שיוציאו ויחממו. במקרה כזה כדאי גם לקחת מהארץ טוסטר (לחיץ, למשל) או לקנות טוסטר במקום.

9. קניות

רצוי להיכנס לרשתות המזון הגדולות וחנויות טבע מקומיות ולבדוק שם את המוצרים ללא גלוטן המוצעים. בנוסף, בחלק מחנויות המזון הגדולות (למשל, רשת WholeFoods בארה"ב) אפשר לקנות ארוחה קפואה מוכנה, לחמם במיקרוגל ולאכול בחדר אוכל סמוך.

10. אונליין

רצוי להוריד את אפליקציית glutenfreeroads, שמאתרת מסעדות וחנויות ללא גלוטן במקומות רבים בעולם. אפשרות נוספת לאיתור חנויות המוכרות מוצרים ללא גלוטן: האתר של חברת "שר", המתמחה במוצרים ללא גלוטן. יש בו רשימה מפורטת של כל החנויות המוכרות את מוצרי החברה ברחבי העולם. וטיפ קטן מטיילים מנוסים: אפליקציות כמו "גוגל מפות" מאפשרות לסמן מראש מקומות שיש בהם עניין. סמנו לכם מראש מסעדות עם תפריט נטול גלוטן ולא תצטרכו לשבור על זה את הראש בזמן אמת.

על עמותת צליאק בישראל

העמותה הוקמה ב-1998, פועלת לשיפור איכות חייהם של חולי הצליאק בישראל. העמותה מייצגת את החולים ומשפחותיהם בפני משרדי ממשלה, גורמי צבא, חברות תרופות, יצרני יבואני מזון, רשתות שיווק ומסעדות, והיא מספקת מענה על הליך האבחון, תזונה ללא גלוטן ועוד. קו פתוח: 03-6781481. אתר: www.celiac.org.il.

via GIPHY