ידוע כי צריכה מרובה של בשר אדום יכולה לפגוע בבריאות. ארגון הבריאות העולמי ממליץ על צריכה מתונה של בשר אדום, מאחר שצריכה מוגזמת עשויה להגביר סיכון למחלות לב וסרטן. אך כעת מחקר ישראלי מראה כי צריכת בשר אדום יכולה להוביל למחלת הכבד השומני שאינה נובעת מצריכת אלכוהול – במיוחד אם אוכלים אותו "וול דאן".
מחקרי עבר הראו קשר בין צריכת בשר אדום לסרטן, מחלות לב וסוכרת, אך קיים מעט מידע על הקשר שבין בשר אדום למחלת הכבד השומני. המחקר החדש, שנעשה באוניברסיטת חיפה ופורסם בכתב העת הרפואי Journal of Hepatology, שופך אור על גורם אפשרי למחלת הכבד השומני שאינה נובעת מצריכת אלכוהול. מדובר במחלת הכבד הנפוצה ביותר בעולם המערבי, המשפיעה על אחד מכל ארבעה מבוגרים. אנשים הלוקים במחלה נמצאים בסיכון מוגבר לפתח בעיות בלחץ דם, סוכרת ומחלות לב.
נמצא קשר בין בשר עשוי היטב למחלת כבד ועמידות לאינסולין
במהלך המחקר, 789 מבוגרים נשאלו על הרגלי הבישול והאכילה שלהם. נוסף על כך, הם עברו אולטרסאונד בכבד ובדיקות הבודקות תנגודת לאינסולין. אנשים שאכלו יותר בשר אדום ובשר מעובד היו בסיכון גבוה יותר ב-47 אחוז לפתח מחלת כבד ובסיכון גבוה יותר ב-55 אחוז לפתח תנגודת לאינסולין.
בישול בשר בטמפרטורה גבוהה לזמן ארוך, או עד שהוא עשוי היטב, גם כן נמצאו קשורים לסיכון מוגבר הן למחלת כבד והן לתנגודת לאינסולין. כל זה היה בהשוואה לאנשים שהעדיפו את הבשר שלהם יותר נא, או פחות מבושל, כך ציינו החוקרים. אינסולין הוא הורמון המסייע לשלוט ברמות הגלוקוז בדם. עמידות לאינסולין עשויה להוביל לסוכרת מסוג 2 ולבעיות בריאותיות אחרות.
עוד ב-mako בריאות:
>> זה מה שקורה לגוף כשמפסיקים לקיים יחסי מין
>> הגיעה לעשות החלקה וגוונים ויצאה עם צלקות
>> חייכו! מצאנו טריק פשוט להלבנת שיניים בבית
"הראיות מצטברות באשר להשפעה המזיקה של צריכת בשר אדום ומעובד", כתבה שירה זלבר-שגיא, החוקרת הראשית של המחקר. "כדי להימנע מפיתוח תנגודת לאינסולין ומחלת הכבד השומני, כדאי לבחור בדג, הודו או עוף כמקור לחלבון מן הטבע". כמו כן היא מציינת כי אידוי או הרתחת מזון הן שיטות טובות יותר מצלייה או טיגון של בשר עד שהוא מגיע לרמת "וול דאן".
בישול בשר לרמת "וול דאן" יוצרת תרכובות כימיות מסרטנות הנקראות heterocyclic amines או HCA, הקשורות למחלת כבד ולעמידות לאינסולין. מחקר זה מצטרף לשורה של מחקרים שנעשו בשנים האחרונות המראים כי לא רק יש לשים לב לכמות הבשר האדום שאתם צורכים, אלא גם לשים לב לאופן שבו אתם מבשלים את הבשר שלכם. ובקיצור: ביום העצמאות הקרוב כדאי לכם לוותר על הבשר המעובד (קבבים, המבורגרים ונקניקיות), ולהעדיף בשר לא מעובד ומבושל קצת פחות מ"וול דאן". וכמובן, לא להגזים עם הכמויות.