הפינוק החורפי חוזר להפיץ את ריחו המשכר ולהפוך את האווירה למעט יותר אירופאית. היי סתיו, היי ערמונים. מעבר לטעמם הנימוח הם מזינים, עשירים בויטמינים ובעלי יתרונות בריאותיים רבים, ואפשר לשלב אותם, קלויים או טחונים, בתזונה היומיומית שלנו בכל סלט, מאפה ותבשיל. הנה 10 עובדות בריאותיות על ערמונים:
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
- הערמונים הם זן של עץ מסוג קסטניה אשר מקורו מטורקיה ודרום אירופה. הערמונים שאנחנו אוכלים מידי חורף, הם פירותיו של העץ. הפרי מוגן באמצעות קליפה קשיחה וקוצנית מאוד, שנפתחת בהדרגה לפני שהפרי מבשיל. ההשלמה של ההבשלה מתרחשת במהלך חודש אוקטובר.
- הערמונים אמנם נראים כמו אגוזים, אך למעשה הם מכילים כמות גדולה של פחמימות וכמות קטנה של שומן, לכן הם מכילים פחות קלוריות לעומת זנים אחרים של אגוזים. 30 גרם ערמונים יכולים להחליף מנת פחמימה, ממש כמו פרוסת לחם רגילה.
- ערמונים מכילים כמות גדולה של ויטמין C. מאה גרם ערמונים יספקו 30% מהקצבה היומית המומלצת. ויטמין C חשוב לחיזוק מערכת החיסון ומהווה נוגד חמצון משמעותי בגוף. בנוסף הוא דואג לגמישות כלי הדם ועוזר במניעת מחלות לב וכלי דם.
- הערמונים מכילים מגוון נוגדי חמצון, המסייעים להגן על התאים שלנו מפני נזקים של רדיקלים חופשיים, המקושרים למחלות כרוניות רבות כגון מחלות לב, שבץ, סוכרת וסרטן.
- ערמונים הם גם מקור טוב למינרל אשלגן. 100 גרם ערמונים מספקים חמישית מכמות האשלגן היומית לה אנו זקוקים. אשלגן חשוב ללב בריא ועוזר לווסת את לחץ הדם.
עוד ב-mako בריאות:
>>היתרונות הבריאותיים של אכילת שעועית מידי יום
>>למה לאכול 3 תפוחים מידי יום?
>>נגמלים ממתוק: כל התחליפים הבריאים לסוכר
- ערמונים עשירים בסיבים תזונתיים, ב-100 גרם ערמונים יש כמות סיבים השווה לשתי פרוסות לחם מלא. הסיבים מסייעים בעיכול, מזינים את חיידקי המעיים הטובים, עוזרים בייצור חומצות שומן קצרות שרשרת המפחיתות דלקת ומשפרים את רמת הסוכר בדם.
- הערמונים עשויים לשפר את השליטה ברמת הסוכר בדם בשל מספר תכונות מסקרנות שיש להם - הם מכילים סיבים שעשויים לסייע במניעת זינוק ברמות הסוכר בדם והם מכילים חומצה גאלית ואלאגית המסייעות בהגברת הרגישות לאינסולין. בשל תכולת הפחמימות בהם יש לאכול כמויות מבוקרות.
- ערמונים מסייעים לירידה במשקל משום שהסיבים שבהם מאטים את עיכול המזון ומגבירים ייצור הורמונים שמדכאים את התיאבון שלנו.
- מחקרים מצביעים על כך שלערמונים יש תכונות פוטנציאליות נגד גידולים סרטניים בגוף. מחקרים במבחנות הראו שתמציות ערמונים דיכאו את הצמיחה וההתפשטות של תאים סרטניים מסוגים שונים, כגון סרטן הערמונית, השד והמעי הגס, זאת בזכות נוגדי החמצון אותם הם מכילים.
- ערמונים לא רק בריאים, אלא גם טעימים וקלים להכנה. אפשר לצלות אותם בתנור או לבשל אותם בתוך מים, אך לפני כן, חשוב לנקב את קליפת האגוזים בכדי למנוע מהם להתפוצץ. ברגע שהערמונים מבושלים, קל להסיר את קליפתם כך שתוכלו להנות מהם כחטיף טעים.
כאשר בוחרים ערמונים חשוב לוודא שהם מבריקים, כבדים יחסית לגודלם ונטולי פגמים. אל תשתמשו בערמונים שהחלו להתכווץ ולהתייבש. ניתן לבדוק זאת על ידי ניעור הערמון: אם הוא משמיע קול שקשוק, המשמעות היא שתהליך ההתייבשות החל.
אלינור חינגה מזרחי, דיאטנית קלינית BSc. R.D, ומנחת קבוצות בחלי ממן רשת המתמחה באורח חיים בריא