גם במצבי חירום, לאכילה בזמנים קבועים מדי יום, יכולה להיות השפעה על הבריאות. האם באמת כדאי להקפיד על סדר זמנים נוקשה גם בימי מלחמה ומה הקשר בין ההרגל לבין עלייה במשקל?

ההשפעות החיוביות של האכילה המסודרת

רמות אנרגיה עקביות במהלך היום: אכילה במרווחי זמן קבועים יכולה לעזור לייצב את רמות הסוכר בדם, ולספק לגוף מקור קבוע של אנרגיה לאורך היום, להפחית את הסבירות לירידה ברמות האנרגיה ולאכילת יתר מאוחר יותר.

עיכול משופר: זמני ארוחות מובנים מאפשרים למערכת העיכול לעבוד ביעילות ויכולים לקדם ספיגת חומרים מזינים טובה יותר, ולאפשר למערכת לעבוד בהפרשי זמנים שיאפשרו עיכול טוב יותר.

גזים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
אכילה בשעות קבועות משפרת את העיכול | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

צריכה מופחתת של חטיפים: ארוחות רגילות יכולות לעזור לרסן אכילה אימפולסיבית של חטיפים לא בריאים. זאת מכיוון שאנשים נוטים פחות להגיע למזונות עתירי קלוריות ודלים ברכיבי תזונה שאינם איכותיים כאשר הם אינם רעבים.

דפוסי אכילה בריאה: קביעת זמני ארוחות קבועים יכולה לעודד צריכה של ארוחות מאוזנות ומזינות, מכיוון שאנשים נוטים יותר לתכנן ולהכין אפשרויות בריאות יותר.

ההשפעות השליליות

אכילה כשלא רעבים: הרגל זה עלול להוביל לצריכת יתר של קלוריות, שלאורך זמן יכולה לתרום לעלייה במשקל ולהשמנה.

ניתוק מאותות רעב: לאורך זמן, אכילה עקבית בזמנים ספציפיים עלולה להוביל לניתוק מתחושת הרעב הטבעית. מצב זה לעיתים מקשה להבחין בין רעב אמיתי לבין אכילה מתוך הרגל או שעמום.

רעבה (צילום: Shutterstock/OrelPhoto)
כשאוכלים כשלא רעבים, לא תמיד מקשיבים לתחושות השובע | צילום: Shutterstock/OrelPhoto

אכילה בשעות הלילה המאוחרות: במקרים מסוימים, תזמון ארוחות נוקשה עלול לגרום לאכילה בשעות הלילה המאוחרות, דבר שעלול להיות קשור לתוצאות מטבוליות גרועות יותר ולעלייה במשקל.

אגב, תזמון הארוחה ורמות הרעב יכולים להשתנות באופן משמעותי בין אנשים. כלומר, מה שמתאים לאדם אחד לא בהכרח מתאים לאחר. מובן שהקשר בין תזונה להשמנה מושפע גם מגורמים אחרים, כמו: איכות המזון הנצרך, גודל המנות, רמות הפעילות הגופנית, גנטיקה ודפוסי תזונה כלליים. כדי לקדם הרגלי אכילה בריאים ולנהל את משקל הגוף בצורה יעילה, חשוב למצוא איזון בין תזמון ארוחות קבוע והקשבה לתחושות הרעב והשובע של האדם.

אם כך, מה כדאי לעשות?

אכילה מודעת: שימו לב לאותות הרעב של הגוף, אכלו כאשר אתם רעבים והפסיקו כאשר אתם מרגישים שאינכם רעבים ולא 'מלאים' לחלוטין.

תזונה מאוזנת: בססו את התפריט על מגוון מזונות עתירי רכיבים תזונתיים, כולל: פירות, ירקות, חלבונים רזים, דגנים מלאים ושומנים בריאים. 

בקרת מנות: שימו לב לגודל המנות. חשוב להימנע מאכילת יתר, אפילו כששומרים על זמני ארוחות קבועים.

פעילות גופנית: חשוב לשלב בסדר היום גם פעילות גופנית קבועה כדי לשפר את מצב הבריאות הכללית ולשמור על משקל הגוף.

גמישות הארוחות: כאמור, תזמון ארוחות קבוע יכול להועיל, אך חשוב לאפשר גמישות מסוימת בדפוסי האכילה, כדי להתאים לשינויים מדי פעם בלוח הזמנים או באירועים חברתיים.

התייעצות עם דיאטנית קלינית: אם יש חשש לגבי הרגלי האכילה, ניהול משקל הגוף או השמנת יתר, מומלץ להתייעץ עם איש מקצוע בתחום התזונה ולקבל תפריט תזונתי מותאם אישית.

 

לסיכום, לתזמון ארוחות קבוע יכולות להיות השפעות חיוביות או שליליות על משקל הגוף. חשוב למצוא איזון שיתאים לצרכים ולהעדפות האישיות שלכם, ובעיקר להקשיב  לאותות הרעב והשובע שיסייעו לתמוך במערכת יחסים בריאה עם אוכל.

 

הכותבים: ד"ר איתי זיו  (Ph.D.), מרכז קורסים והשתלמויות בתחום הכושר הגופני והבריאות במרכז האקדמי לוינסקי וינגייט; מורן נחמני, פיזיולוג מאמץ, בעליו של המרכז האישי לכושר ותזונה חיפה