זה לא באמת אפשרי לשמור על תזונה בריאה במאה אחוז כל הזמן, בכל מצב. אנחנו אפילו לא מנסים. אבל יש גבול דק בין מעידות אנושיות מידי פעם, למצב שבו הרגלים לא טובים הופכים לשגרה של ממש. כשזה נוגע לתזונה שלנו, זה גם יכול להצטבר ולהסתיים עם עלייה במשקל, כולסטרול גבוה, לחץ דם גבוה ושלל בעיות בריאות פוטנציאליות אחרות.
השינוי צריך להתחיל עוד לפני האוכל עצמו. הנה 5 הרגלים שיכולים לחמוק מתחת לרדאר, ויהפכו את התזונה שלכם לחכמה, יעילה ובריאה לאורך זמן:
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
תכנון ארוחות לקוי
ארגון לא יעיל של זמן הוא אחד המעכבים הגדולים ביותר לאכילה בריאה. כך החלטות חפוזות של הרגע האחרון מובילות לצריכה של מזון מהיר, משלוחי פיצה ונשנושים בלתי מבוקרים. הקדשת מספר דקות לתכנון ארוחות שבועיות לפני הקניות תחסוך כסף, קלוריות וזמן בטווח הארוך. 40 מתכונים מעולים בפחות מ-30 דקות
אכילה מודעת
במקום לאכול רק כשרעבים, רבים מאיתנו חוטפים אוכל כשהם משועממים, עייפים, לחוצים, שמחים או עצובים – כולנו מכירים את הקריאה הפנימית של "אני חייב לאכול עכשיו", בעיקר בשעות לילה מאוחרות או בזמני לחץ מעיקים. מומלץ לא לאכול כאשר אנחנו עמוסים בהסחות דעת, למשל תוך כדי עבודה, צפייה בטלוויזיה או קריאה, כי אז אפשר בקלות לעבור למצב של אכילה לא מודעת.
אכילה מודעת מכוונת לכך שבפעם הבאה שאתם אוכלים, קחו רגע לשאול את עצמכם: "האם אני באמת רעב, או סתם משועמם או עצבני?". אם המצב ממש מכור מראש - נהלו יומן יומי שמתעד דפוסים של תשוקות לאוכל. ברגע שמתעורר החשק לאכול, או תשוקה למזון מסוים, נסו לענות על שאלות כמו: מה הרגשות או התחשוות שלי כעת, כמה שעות ישנתי בלילה ולמה אני באמת זקוק?
כך תזהו אכילה רגשית - והדרכים להתמודד איתה
גודל מומלץ של מנה
חונכנו מגיל קטן לסיים את הצלחת עד הסוף, ובכל מחיר. ברוב המקרים, אנו נסיים את כל המנה, גם אם שבענו במהלך האכילה. מהמחקרים אף עולה שאנשים לא מרגישים בשינוי ברמת השובע, ויסיימו מהצלחת גם אם מונח עליה בין 25% ל50% יותר ממה שהם רגילים לאכול בדרך כלל.
גם במוצרים הנמכרים בסופר יש פיתוי לא הגיוני לאכילה מופרזת. דגני הבוקר, למשל. מטעמי חיסכון (ובצדק), הם נמכרים באריזות משפחתיות של 500 גרם ומעלה. מנה אישית מומלצת הינה של 25-30 גרם אך בפועל כמות דגני בוקר שאנו אוכלים גדולה בהרבה ומגיעה ברוב המקרים ל-50 גרם ואף יותר.
גם בשתייה יש קלוריות
קל לשכוח שסודה, מיצים ומשקאות ממותקים אחרים מכילים לא מעט קלוריות. הנה כמות הקלוריות שאנחנו "מבזבזים" על מיצים שונים או שתייה שאינה מים. בכוס מיץ פרי (לא סחוט) או כוס מיץ קולה יש בממוצע 80 קלוריות. כוס מים בטעמים מכילה 30 קלוריות בערך. כוס חלב (3% שומן) מכילה 120 קלוריות.
המשקה הזה ישרוף לכם 490 קלוריות בשבוע
לא אוכלים מספיק לאורך היום
התנזרות קלורית במהלך היום תתנקם בכם בהמשך - אי צריכת מספיק קלוריות במהלך היום מורידה לאט לאט את רמות האנרגיה, מגבירה את הרעב ומובילה לאכילת יתר בהמשך (במיוחד בערב כשעייפים ומוכנים לאכול כל מה שנראה באופק). השתדלו לפזר את התזונה היומית לאורך היום באופן מדוד, כך שלא תמצאו את עצמכם לא מוכנים בשעת לילה מאוחרת.