אין ספק שגלידה היא בין המזונות האהובים על ילדים ומבוגרים כאחד. יש וניל ויש שוקולד, יש בטעמי פירות ויש אפילו בייגלה מלוח. יש כאלה שמעדיפים את הגלידה שלהם בכוסית ויש כאלה שבגביע. המרקם הרך, הקרירות שמרעננת לנו במעט את הימים החמים של הקיץ והטעם המתוק והממכר - כל אלה ללא ספק תורמים לפופולריות שלה.
לרוב, הגלידה נתפסת כמזון לא בריא, עתיר בשומן, בסוכר ובצבעי מאכל; אשר עלול לסכן את הבריאות ולגרום לעלייה במשקל. לכן, רבים סובלים מייסורי מצפון בעת אכילתה, והמחמירים אף נמנעים מכך.
היתרונות המפתיעים
אלא שמחקרים ארוכי טווח שבוצעו במשך מספר שנים במחלקת התזונה של אוניברסיטת הרווארד, העלו ממצאים חדשים ומפתיעים בנושא, לפיהם לקינוח הקר והמתוק הזה יש גם יתרונות בריאותיים. המחקרים החלו באמצע שנות ה-80 והמסקנות החלו להתגבש ב-2005. הנתונים שנאספו התבססו על רישומי מזון של אלפי אנשים בשנים 1986- 1998. מהמסקנות עולה כי אכילת כוס גלידה ביום, יכולה להפחית את הסיכון למחלות לב בקרב חולי סוכרת. נראה כי גברים שאכלו שתי מנות של גלידה או יותר מכך, היו בסיכון מופחת לסוכרת ב-22%.
האם זה אומר שאפשר לצרוך גלידה ללא הגבלה?
סליחה שאני הורסת לכם, אבל התשובה היא - לא. ראשית, יש להביא בחשבון שמדובר בממצאים ישנים. שנית, המסקנות נכונות רק לגבי חצי מהאוכלוסייה – כלומר לגברים בלבד. עם זאת, בהחלט לא ניתן להתעלם מיתרונות הגדילה – בראשם העובדה שהיא לרוב עשויה ממוצרי חלב ומשמשת מקור לסידן ולחלבון, הרבה יותר מעוגייה או מחטיף למשל. אגב, ככל שנשכיל לבחור בגלידה בעלת אחוזי שומן נמוכים יותר (למשל כזו המבוססת על יוגורט או סורבה), ואם נעדיף תוספות טבעיות כמו אגוזים, שקדים או פירות – כך הבחירה תהיה בריאה יותר.
שורה תחתונה: בחירה בגלידה כפינוק מתוק פעם עד פעמיים בשבוע בהחלט יכולה להיות רעיון טוב וייתכן שיש לו אפילו יתרונות בריאותיים. אם נדע לבחור בגלידה הבריאה יותר ולא נפריז בכמויות, נוכל להרוויח הנאה נטולת תחושות אשם.
הכותבת היא אודליה אברהמי, דיאטנית קלינית במאוחדת מחוז מרכז