אין פרי שמצטלם יפה לאינסטגרם כמו פירות יער, בייחוד אם יש מתחתם איזה ופל בלגי או פנקייק שזה עתה ירד מהמחבת. אבל זה מן הסתם לא היתרון הכי גדול שלהם. ערכיהם התזונתיים המעולים של פירות היער (טריים או קפואים - הערכים התזונתיים נשמרים בהקפאה) ידועים ומוכרים, אך הרשימה, כך מתברר, רק מתארכת.
כעת מגיע מחקר חדש שמבשר כי אכילת אוכמניות על בסיס יומי מפחיתה את הסיכון למחלת לב, ומשפרת את מצבם של מי שכבר חלה. המחקר, שפורסם ב- American Journal of Clinical Nutrition, מצטרף למחקרים קודמים בתחום המאשרים את התועלת שבאכילת אוכמניות ותותי יער ותרומתם לבריאות הלב והמוח. פירות אלה עשירים בתרכובות פיגמנטים הנקראות פלבונואידים, הנותנים לפירות אלה את צבעם הכהה, ובעיקר פיגמנט בשם אנתוציאנין שנחשב לנוגד חימצון. פירות יער עשירים גם בוויטמין c ובמינרלים רבים כגון סידן, מגנזיום ואשלגן.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
החוקרים בחנו את השפעת אכילת אוכמניות על 140 משתתפים, כולם בעלי משקל עודף הסובלים מתסמונת מטבולית - אוסף של גורמי סיכון כגון לחץ דם גבוה ורמות חריגות של שומנים, כולסטרול וסוכר בדם. נוכחותם של גורמים אלה יחד מנבאת הופעת מחלות לב וסוכרת בסיכון גבוה פי 2 עד 4 יותר מבאוכלוסייה הכללית. בארצות הברית מעריכים כי 35 אחוז מהאוכלוסייה סובלת מתסמונת זו, ובקרב בני ה-60 יותר מ-50 אחוזים לוקים בה.
במחקר נמצא כי אכילת כוס אחת ביום של אוכמנויות (150 גרם) במשך שישה חודשים הביאה לשיפור משמעותי בתפקוד כלי הדם בקרב בקרב משתתפי הניסוי, והפחיתה את הסיכון בתחלואת לב ב-12 עד 15 אחוזים.
מלבד השוואה לקבוצת ביקורת, שאכלה כוס אוכמניות פלסבו, הדומות רק בצורתן ובצבען, בחן המחקר גם השפעה של אכילת חצי כוס אוכמניות ביום (75 גרם), ומצא כי לכמות זו אין השפעה על תפקוד כלי הדם.
עוד ב-mako בריאות:
>> פירות היער שאתם חייבים לשלב בתפריט
>> זאת הפחמימה הטובה ביותר לשמירה על המשקל
>> עד איזה גיל כדאי להשתמש באמצעי מניעה?
יש לציין כי המחקר המדובר נעשה על מספר קטן יחסית של נבדקים, וכן הגורמים הממנים שלו קשורים בעמותות חקלאיות המעודדות צריכת פירות יער, ולכן דרושה עוד עבודה בנושא, אבל אין ספק שכדאי להוסיף אוכמניות לתפריט היומי. אל תשכחו לצלם.