קצב החיים המודרני בעידן השפע גורמים למשווקים להציע לנו, הצרכנים, יותר ויותר מאכלים מוכנים מראש ובדרך זו לבחור באפשרויות מהירות וקלות יותר להכנה, כמו נקניקיות למשל. בניגוד למזונות המכילים מצרכי יסוד בסיסיים כגון: שמן, סוכר, מלח ותבלינים; נקניקים, נקניקיות ופסטרמות, הם מזון אלטרה-מעובד. זה בעצם אומר שהן כוללות מרכיבים שאותם קשה למצוא במטבח הביתי כמו למשל תוספים תעשייתיים (משפרי טעם, צבע או מרקם), המשפיעים על תחושת השובע הטבעית של הגוף. מזונות אלה בדרך כלל ארוזים ומוכנים לאכילה מיידית או דורשים הכנה מינימלית כמו הרתחה במים.
לפי משרד הבריאות, צריכה מוגברת של מזון אולטרה-מעובד עלולה להוביל לעלייה בהשמנת יתר ולעודף משקל, לעלייה בתחלואה הכרונית וכן לסיכון מוגבר לתחלואה של סוגי סרטן שונים. בנוסף, צריכה מוגברת של מזונות אולטרה-מעובדים גם משנה את הרכב החיידקים במערכת העיכול, מעלה מדדי דלקת בגוף, גורמת לתחלואה מוגברת ולהזדקנות מוקדמת.
מה מכילות הנקניקיות?
נקניקיות בד״כ לא מכילות חלקי בשר מובחרים אלא שאריות שונות של החלקים הפחות אטרקטיביים שבו, כמו עור למשל, והן לא מכילות את המרכיבים התזונתיים המזינים שבבשר. בנוסף, בבשר מעובד, מצוי חומר בשם N-Nitroso, המכיל כמויות גבוהות של ניטרטים. חומר זה ידוע כמחולל סרטן ולכן, ההמלצה הגוברת היא להפחית את הצריכה בבשרים מעובדים, כמו נקניקיות ונקניקים. האגודה למלחמה בסרטן מציינת מחקרים שמצאו קשר חיובי מובהק בין צריכה מוגברת של בשר מעובד ובשר אדום, לבין תחלואה בסוגי סרטן שונים, גם לאחר ששקללו את גורמי הסיכון האחרים למחלה בקרב הנבדקים.
האם המסקנה היא שכדאי להוציא לחלוטין את הנקניקים והנקניקיות מהתפריט?
נכון שהמטרה היא לספק לגוף שלנו אוכל בריא ולהימנע כמה שאפשר ממוצרי בשר מעובדים, אבל בינינו - התזונה שלכם לא חייבת להיות 100% מושלמת. מניסיון, זה פשוט לא ישים. אני אוהבת לקרוא לזה "חוק ה-80/20". במילים פשוטות – אם רוב הזמן אתם אוכלים תזונה ים תיכונית ומרבים בצריכת ירקות, פירות, אגוזים וזרעים, טחינה, אבוקדו וגם צורכים ביצים, דגים, עוף והודו וכמות קטנה של חלב ומוצריו – כבר עשיתם משהו טוב למען הבריאות שלכם. לגבי נקניקים ונקניקיות – כל עוד אתם אוכלים אותם רק מדי פעם ולא מגזימים, אתם יכולים לישון בשקט.
כך תבחרו מוצר טוב יותר
באופן כללי, הנקניקיות העדיפות הן אלה שכתוב עליהן במפורש שהן עשויות מחומרים טבעיים. אף שרבים חושבים שהנקניקייה היא תחליף למנת בשר בארוחה, חשוב לדעת שכמות החלבון שהיא מכילה בד"כ נמוכה. לעומת זאת, כמות הנתרן והשומן גבוהה מאוד, שלא לדבר על תוספות של סוכר וצבעי מאכל שנהוג להוסיף למוצר. כדי לבחור נקניק, נקניקייה או כל מזון מעובד אחר, חשוב להקפיד לבחון את המדדים הבאים ולראות שהמוצר אכן עומד בסטנדרטים האלה:
חלבון: לפחות 10 גרם ל-100 גרם
נתרן: עד 400 מ"ג נתרן ל100 גרם
קלוריות: עד 250 קלוריות ל-100 גרם
חומרים משמרים: ללא חומרים משמרים
כמו כן, תמיד כדאי להעדיף נקניקיות מהצומח, נקניקיות פרגית ממרכיבים טבעיים בלבד, נקניקיות עוף טבעיות; או פסטרמה מחזה הודו / דבש, פסטרמה מ-100% רכיבים טבעיים, פסטרמה הודו אמיתית, ברביקיו.
נקניק או פסטרמה – מה עדיף?
לכו על פסטרמה. נקניק מכיל כמויות גדולות של שומן רווי ונתרן, ולעומת זאת פסטרמה היא דלת שומן ובדרך כלל עשויה מנתח של הודו. אם כבר פסטרמה, מומלץ לבחור באחת עם פחות מלח, ללא מונוסודיום גלוטומט ועד 2% שומן.
לסיכום: נקניק, נקניקייה או פסטרמה הם מזונות שבהחלט לא מומלץ להרבות בצריכתם. אם אתם אוכלים אותם לעיתים רחוקות ומשלבים בתזונה מזונות בריאים המומלצים לפי התזונה הים תיכונית - הכל בסדר.
שיר אלפי-זגר, דיאטנית קלינית בכירה של הכללית במחוז דן – פ"ת