המונח הוגה (Hygge), שהפך לטרנדי לאחרונה למרות שהוא נמצא כבר מעל לשני עשורים במדיניות הנורדיות, מתייחס לכל תחומי החיים - עיצוב, עבודת יד, שעות שינה ואפילו תזונה. הוגה הוא בעצם שם פועל, תיאור ופעולה במילה אחת, ומבטא חמימות, משפחתיות, נוחות ושביעות רצון. המדינות הנורדיות סובלות (או נהנות) מימי חורף רבים ושעות חושך מרובות במהלך השנה והפתרון להפוך את ימי החורף ליותר נעימים וחמימים מצוי בתורת ההוגה.
רותם שלזינגר ודנה גלרטר ממותג הסדנאות הוגה תל אביב, יחד עם אלמוג גולד-רוטנברג, נטורופתית לנשים במירוץ החיים, מספקות כמה טיפים לתזונת הוגה מושלמת, בלי מילה על קלוריות.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
צלוחית לזיתים - מי בכלל צריך את זה?
כולנו מכירים את הרגעים בסדרות האמריקאיות שבהם גיבורי הסדרה יושבים על הספה בפיג'מה ואוכלים אוכל סיני היישר מהקופסה. ובכן, זה בדיוק מה שהנורדים לא עושים. כל ארוחה היא מיני חגיגה, זמן האכילה הוא זמן שמוקדש לאכילה ולשיחה קלילה ונעימה, ולכן כך צריכה להיות ההתייחסות לכלי האוכל. התרבות הנורדית מקדשת כלים ייעודים, עדיף כאלה מחומרים טבעיים ומחממים. בבתים שמעוצבים בסגנון הזה נראה הרבה עץ מלא וחמר לא מעובד, וכך גם בכלי האוכל, שכל אחד מוקדש לתכלית אחת בלבד. פלסטיק – אאוט; חמר ללא גלזורה - אין.
אוכל חם ומנחם
בחיפוש מהיר בגוגל על המונח הוגה סביר להניח שתמצאו תמונות של תה חם, מרקים ודייסות. וזה לא מקרי. תזונת ההוגה מתבססת ברובה על אוכל חם ונעים שמכרבל אותנו גם מבפנים. האוכל החם לא רק בא לתת פתרון לקור הגדול שבחוץ, אלא גם לחלק הנעים והכיפי שבעיטוף ובערסול פנימי וחציני.
דייסות שיבולת שועל מלאות בוויטמין B, שתומך במערכת העצבים ובשינה טובה יותר, ולכן הן פתרון מעולה לארוחת ערב הוגיסטית. כמו כן, מזון מבושל, מרקים ודייסות קלים יותר לעיכול גם בגלל היותם מחממים (הקור נועל ומכווץ, ובהוגה נרצה להרפות ולהתרווח) וגם בגלל תכולת הנוזלים בהן.
האושר הוא הום-מייד
יש חשיבות רבה למושג הום-מייד בתורת ההוגה. הגילוי הכי משמעותי היה שהתחלנו להבין שאת הכל אפשר להכין בבית, ומה שאי אפשר להכין בבית כנראה לא נועד להיות בשימוש על בסיס יומיומי. אנחנו רגילים לראות מתכונים שדורשים המון חומרים, בשיטות בישול או אפייה משונות, הדורשות תהליכים רבים, אך ההבנה שדברים יכולים וצריכים להיות פשוטים יותר מקסימה.
התרבות הנורדית עוזרת לאדם להסתפק במועט המנחם גם בתזונה וגם בחיי היומיום. אוכל מורכב, כמו גם ריחות מורכבים או טעמים מסובכים, יוצרים אצלנו מין דריכות. כשאנחנו בבית, האוכל הפשוט, העשוי ממעט מרכיבים ובעל טעמים פשוטים, יוצר נפש ובטן שקטה.
עוד ב-mako בריאות:
>> האם צריך לזרוק שום שהתחיל לנבוט?
>> ישנים פחות מ-7 שעות? זהירות, זה מסרטן
>> קופסאות השימורים שאתם חייבים להעיף
אוכל הום מייד פשוט ובסיסי, כמו זה שרבים מאיתנו גדלו עליו, כזה שיעורר בנו זכרונות נעימים, יחזיר אותנו לפשטות. פחות תחכומים וגיוונים שגם מאתגרים לנו את מערכת העיכול, שהרי משם הכל מתחיל - מצב הרוח, תחושת הקלילות או נפיחות הגוף, מערכת חיסון מאוזנת.