ככל הנראה שאתם צורכים יותר מדי מלח – ואתם כלל לא מודעים לכך. על פי משרד הבריאות, ישראלים צורכים בממוצע פי 2 יותר מלח מהכמות היומית המומלצת, כאשר רוב המלח שאנו צורכים מגיע ממזון מעובד. צריכה מוגזמת של מלח עלולה לגרום למגוון של מחלות כרוניות כמו אי-ספיקת כליות, מחלות לב וכלי דם ועוד. אז איך תוכלו לדעת אם אתם מנהלים מערכת יחסים צמודה מדי עם המלחייה? הנה כמה סימנים שיעזרו לכם לדעת – והטיפים שיסייעו לכם להפחית בצריכת המלח.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

1. אתם סובלים מנפיחות

ארוחות מלוחות נוטות לגרום לנפיחות בגוף. "כשיש יותר מדי נתרן שצף לכם בדם, מים מופרשים החוצה מהתאים וזה גורם לנפיחות", מסבירה אנרייט. "רמות קיצוניות של נתרן ורמות גבוהות של נוזלים שנועדו לאזן את המלח, יכולות להוביל לנפיחות, בייחוד באזור הבטן". ייתכן שתבחינו גם בנפיחות באצבעות הידיים והרגליים לאחר ארוחה מלוחה במיוחד.

2. יש לכם כאב ראש

קרה לכם שחטפתם כאב ראש ללא כל סיבה נראית לעין? ייתכן מאוד שזה קשור לארוחה האחרונה שאכלתם. כמות מלח מופרזת עשויה לגרום להרחבה של כלי דם במוח, מה שיכול להוביל לכאבי ראש כואבים במיוחד.

אישה שותה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
צמאים כל הזמן? | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

3. לאוכל שלכם יש טעם תפל

כשאתם צורכים יותר מדי מלח, אתם למעשה יוצרים מעגל קסמים; ככל שאתם מוסיפים יותר במלח באוכל, כך בלוטות הטעם שלכם ישתנו והאוכל יהפוך עם הזמן לתפל יותר. "אנשים רבים לא מודעים לכמות הנתרן שהם צורכים, כתוצאה מבלוטות טעם שמשתנות בעקבות חשיפה יתרה למלח", מסבירה אנרייט.

מלחייה (צילום: HandmadePictures, Shutterstock)
סבלתם לאחרונה מכאבי ראש? יכול להיות שהפרזתם עם המלח | צילום: HandmadePictures, Shutterstock
עוד ב-mako בריאות
>> איך הרסנו את המערכת החיסונית של הילדים שלנו
>> מגפה? בשבועות האחרונים נרשמה התפרצות שעלת
>> הסלפי שהסעיר את הרשת וחולל שינוי בעולם

4. אתם סופר צמאים

לנתרן יש השפעה משמעותית על איזון הנוזלים בגוף. "אנחנו זקוקים למעט מלח מדי יום כדי לשמור על איזון המים בגוף. הנתרן במלח עוזר לשמור על נוזלים בתוך תאי הגוף", מסבירה מנדי אנרייט, תזונאית קלינית. כשאתם צמאים, הגוף שלכם אומר לכם שאין מספיק מים שיתמכו בכמות המלח שיש לכם בגוף, אז נשלחים אותות למוח שיעררו אצלכם צמא.

פרוסות נקניק ולחם (צילום: Robert Lerich, Istock)
האיגוד האמריקאי לקרדיולוגיה ממליץ להתרחק מנקניקים | צילום: Robert Lerich, Istock

אז איך מפחיתים את צריכת המלח?

אם אתם זוכרים יותר מדי פעמים שבהן הרגשתם שהאוכל לא מספיק מלוח, הנה כמה שיטות שיעזרו לכם לתקן את זה.

להתרחק מ"השישייה המלוחה"

האיגוד האמריקאי לקרדיולוגיה הגדיר שישה מאכלים בתור "השישייה המלוחה": לחם; נקניקים ובשר משומר; סנדוויצ'ים והמבורגרים (בייחוד מזון מהיר); פיצה; מרק משומר ועוף מבושל.

_OBJ

להתחיל לבשל

כמות המלח באוכל שאתם אוכלים בחוץ או מזמינים בטייק אוואי גבוהה בהרבה מאוכל ביתי. "השתדלו להכין יותר אוכל בבית והביאו אוכל לעבודה או ללימודים, כך שתהיה לכם יותר שליטה על כמות המלח שמתווספת למזון שלכם", מסבירה אנרייט.

לאמץ טעמים חדשים

אזרתם אומץ והחלטתם לבשל בבית? מצוין, עכשיו נסו לשים את המלחייה בצד ולחקור טעמים אחרים. כדאי להשתמש בעשבי תיבול, טריים או מיובשים ובחומצות כמו מיץ לימון וחומץ. אם קשה לכם להימנע משימורי מזון, השתדלו לבחור בכאלו שהם דלי נתרן או ללא תוספת מלח. אנרייט ממליצה לשטוף קטניות ושעועית משימורים, כיוון שזה עוזר להפחית קצת את כמות המלח.