ייתכן שאתם רגילים להשתמש בה בעיקר בבישול, אבל דלעת היא אחד הירקות המגוונים והבריאים שיש בסביבה. ערכה התזונתי גבוה במיוחד, ערכה הקלורי נמוך ויתרונותיה הבריאותיים רבים. הנה כמה סיבות לכך שהגיע הזמן לשלב יותר דלעת בתפריט היומי.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
ערך תזונתי גבוה וערך קלורי נמוך
ערכה התזונתי של הדלעת גבוה והיא מכילה בין היתר כמות משמעותית של ויטמין A, ויטמין C, אשלגן, ויטמין E, חלבון וסיבים תזונתיים. היא גם מכילה כמות קטנה של מגנזיום, אבץ, חומצה פולית וויטמיני B. אך מעבר לכך, בדלעת יש יותר מ-90 אחוז מים, מה שהופך אותה למותאמת במיוחד לדיאטה. עם ערך תזונתי גבוה, סיבים תזונתיים וערך קלורי נמוך – דלעת היא אופציה מעולה לירק בריא ומשביע שמשתלב מצוין בתפריט יומי דל-קלוריות.
מפחיתה סיכון למחלות כרוניות
דלעת מכילה המון נוגדי חמצון מסוג אלפא-קרוטן, בטא-קרוטן ובטא-קריפטוקסנטין. נוגדי חמצון אלה מנטרלים רדיקלים חופשיים שעלולים לפגוע בתאי הגוף על ידי כך שהם גורמים לעקה חמצונית בגוף, שזו מגבירה סיכון למחלות כרוניות, מחלות לב ואף סרטן. נוסף על כך, מחקרים שנעשו על חיות מעבדה מצאו כי נוגדי חמצון מגנים על העור מפני נזקי השמש ומפחיתים סיכון למחלות עיניים. עם זאת, קשה לדעת עד כמה השפעות אלו תקפות גם לבני אדם. בכל מקרה אין ספק שלא יזיק לכם לצרוך יותר מזונות שמכילים נוגדי חמצון, כמו דלעת.
משפרת את פעילות המערכת החיסונית
ידעתם שצריכת דלעת יכולה לשפר את תפקוד מערכת החיסון? דלעת מכילה לא מעט ויטמין C, שנמצא כי הוא תורם לייצור תאי דם לבנים, המהווים חלק חשוב מהמערכת החיסונית. תאי דם לבנים עוזרים למערכת החיסונית לתפקד טוב יותר ותורמים להחלמת פצעים. נוסף על כך, דלעת מכילה גם ויטמין A שמחזק את המערכת החיסונית ועוזר לגוף להילחם בזיהומים. אצל אנשים הסובלים ממחסור בוויטמין A מערכת החיסון עלולה להיחלש. בדלעת יש גם חומצה פולית, ברזל וויטמין E, כולם תורמים גם הם לחיזוק המערכת החיסונית.
עוד ב-mako בריאות:
>> מדענים חוששים מהתפשטות של תולעת טפילית
>> רבים טוענים שזו השיטה הכי יעילה לרדת במשקל
>> דיאטנית: מה כדאי לאכול כדי לשפר את חיי המין
מגנה על בריאות העיניים
מאנליזה שנעשתה על בסיס 22 מחקרים בנושא, נמצא כי אנשים שצורכים יותר בטא-קרוטן הם בסיכון נמוך יותר לקטרקט, מחלת עיניים הנפוצה יותר בקרב מבוגרים שנחשבת גם לגורם נפוץ לעיוורון. דלעת מכילה בטא-קרוטן, חומר מוצא לוויטמין A שחשוב לבריאות העיניים. מחקרים מצאו קשר כי ויטמין A הוא אחד הגורמים הנפוצים לעיוורון. נוסף על כך, דלעת מכילה לוטאין וזאקסנטין, שתי תרכובות שנמצאו קשורות לסיכון נמוך לניוון מקולרי של הגיל, השכיח בקרב בני 65 ומעלה.
טובה לבריאות הלב
בדלעת יש אשלגן, מינרל שתורם להגנה על הלב. מחקרים מצאו לחץ דם נמוך יותר וסיכון מופחת ללקות בשבץ אצל אנשים שצורכים יותר אשלגן. נוסף על כך, נוגדי החמצון בדלעת תורמים גם הם לאיזון רמת הכולסטרול "הרע" בגוף ובכך מפחיתים סיכון למחלות לב וכלי דם.
תורמת לבריאות העור
נוגדי חמצון המצויים בדלעת (כמו בטא-קרוטן) נחשבים למגנים טבעיים מפני קרני UV. גם ויטמין C חשוב לבריאות העור, כיוון שהוא נדרש לייצור קולגן, חלבון ששומר על העור חזק ובריא.