מחקרים רבים מתפרסמים כל העת על הקשר בין שתיית קפה למחלות שונות, תופעות קוגניטיביות, חילופי חומרים, השפעות נפשיות ואף על ההשלכות של צריכה קבועה של קפאין על תוחלת החיים. ד"ר אומה נאידו, פסיכיאטרית תזונתית וגם שפית מקצועית פרסמה לאחרונה מאמר ב-CNBC, בו היא סוקרת את ההשפעות של שתיית קפה על המוח, הכמות המומלצת ליום ודרכים מעשיות איך למקסם את התועלת הבריאותית משתיית הקפה.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
ד”ר נאידו היא חברת סגל בבית הספר לרפואה בהרווארד ומחברת רב המכר “This Is Your Brain on Food”, מדריך למאכלים שנלחמים בדיכאון, חרדה, OCD, ADHD ועוד. בפתח דבריה היא כותבת כי באמצעות המחקרים היא גילתה שלקפה יש יותר השפעות טובות מאשר רעות כשהוא נצרך במתינות. לדבריה, מומלץ לשתות שתיים עד ארבע כוסות ביום, או פחות מ-400 מיליגרם של קפאין.
היא מצטטת מחקר שהתפרסם בשנת 2017 ועקב אחרי 676 גברים קשישים במשך 10 שנים כדי לראות אם הקפה מגן עליהם מפני ירידה קוגניטיבית. החוקרים גילו שלגברים ששתו קפה הייתה פחות ירידה קוגניטיבית מאלה שלא. ההשפעה הגדולה ביותר נראתה אצל אלו ששתו שלוש כוסות קפה ביום, כאשר אלו ששתו פחות או יותר הראו השפעות פחות דרמטיות.
זה מצטרף למחקר גדול יותר של הרווארד על 208,501 משתתפים, גברים ונשים כאחד, שבדק את הסבירות למוות במשך יותר מ-20 שנה. הוא מצא כי משתתפים ששתו קפה היו בעלי סיכוי נמוך יותר למות מאלה שלא, כאשר התועלת הגדולה ביותר לאריכות ימים הייתה לאלה ששתו בין 3.1 ל-5 כוסות ביום.
איך קפה יכול להגן על המוח ולתמוך בזיכרון? על פי ד"ר נאידו יש כמה דרכים שבהן קפה יכול לסייע:
- קפאין מגביר את הסרוטונין והאצטילכולין, מה שעשוי לעורר את המוח ולעזור לייצב את מחסום הדם-מוח.
- המיקרו-נוטריינטים הפוליפנולים בקפה עשויים למנוע נזק לרקמות על ידי רדיקלים חופשיים, כמו גם חסימת כלי דם במוח.
- ריכוזים גבוהים של טריגונלין נמצאים בפולי קפה, אשר עשויים גם להפעיל נוגדי חמצון, ובכך להגן על כלי הדם במוח.
שלושה כללים לקבלת תועלת מקסימלית מצריכת קפאין:
1. תסננו את הקפה. רבים מעדיפים את הקפה שלהם בצורה של אספרסו, קפה טורקי או על בסיס המסורת הסקנדינבית של הרתחת קפה עם ביצה בתוכה (לפעמים כולל הקליפה). למרבה הצער, כל הגרסאות הללו של קפה יכולות לכלול השפעות שליליות לגוף. כאשר מכינים קפה ללא מסנן, חודרים כימיקלים בשם דיטרפנים שיכולים להעלות את כולסטרול ה-LDL הפוגע בעורקים. לדברי ד"ר נאידו, שתיית פולי קפה טריים עשויה גם להפחית כימיקלים לא רצויים במשקה.
2. היזהרו במה שאתם מוסיפים. קפה יכול להשפיע עליכם לטובה, סוכר הרבה פחות. אז אם שתיית קפה פירושה קבלת מרקחת לאטה ממותקת מאוד מהבריסטה האהובה עליכם, אתם לא עוזרים בכלל לבריאות שלכם. ד"ר נאידו ממליצה על מתכון ביתי להכנת קפה משודרג עם כורכום. גם בריא וגם חסכוני.
3. שימו לב לתגובה של הגוף לקפה. כל גוף הוא שונה, וכל אחד מאיתנו עשוי להגיב אחרת להשפעות הקפה. אם זה גורם לכם להרגיש עצבנות או להתקשות להירדם שווה לצמצם את הצריכה. יחד עם זאת, שימו לב אם קפה מקל עליכם את מצב הרוח. אחד הממצאים המסקרנים ביותר ממחקר שנערך בהרווארד הוא, שלשותי קפה סבירות להתאבד בחצי מאשר כאלו שלא שותים קפה. חוקרים מאמינים שההסבר עשוי להיות שקפה מגביר כימיקלים במוח בעלי השפעה אנטי-דיכאונית.