מכיוון שהתעייפנו כבר לדבר על פירות יבשים (נו, כמה אפשר?), לכבוד ט"ו בשבט הקרוב החלטנו להתמקד בפירות הדר עסיסיים וחורפיים. אנחנו מודים, לא היה פשוט לדרג אותם. כל אחד מהם מכיל ערכים חיוניים וטובים לבריאות. ובכל זאת, שקללנו, חישבנו והאמת היינו מאוד קטנוניים, אבל בסוף הצלחנו לדרג את פירות ההדר מהטוב ביותר לטוב פחות.

בואו נתחיל: כל פירות ההדר מכילים ויטמין C - נוגד חמצון חשוב ביותר. רואי גוניק OMD., ND, ד"ר לרפואה סינית ונטורופתיה, מסביר שמדובר בוויטמין המגן מפני מזהמים ובייחוד מפני מחלות החורף, ביניהן מחלות הקשורות לריריות ולמערכת הנשימה. "ויטמין C מסייע לספיגת ברזל, ולכן מומלץ לאכול את פירות הדר לצד מאכלים עשירים במינרל זה. בנוסף, חלק גדול מהם מסייעים גם בסילוק הליחה המרגיזה שמאפיינת את התקופה הקרה", מציין גוניק.

ומה עוד יש בהם? לדברי גוניק כל פירות ההדר למיניהם מכילים שפע של נוגדי חמצון. "אספרידין למשל, הוא נוגד חמצון בעל יכולת אנטי דלקתית. הוא נמצא בעיקר בפירות ההדר הצהובים כמו הפומלה והלימון, והוא מסייע להורדת כולסטרול ולשמירה על בריאות כלי דם קטנים וכן לוויסות לחץ הדם".

והנה משהו שאולי יפתיע אתכם: "פירות הדר מכילים גם כמות נאה של סידן, החיוני לבניית עצמות ולחיזוק השיניים. למעשה, מחקרים מצאו קשר בין בריאות השיניים והחניכיים לבין צריכת פירות הדר", מוסיפה עינב בורנשטיין, יועצת תזונה טבעית. ועכשיו, כמובטח, המצעד.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

לימון: באמת מוסיף המון

במקום הראשון - מלך פירות ההדר. גוניק מציין שהלימון מכיל "לימונן" – חומר אנטי אוקסידנט בעל השפעה אנטי סרטנית ואנטי דלקתית. לפי התפיסה הנטורופתית, נהוג לייחס לתפוח הזהב הזה תכונות המסייעות לאזן את החומציות בדם, ולשמור על מערכת החיסון.  הלימון מכיל גם רוטין, נוגד חמצון נוסף, המונע יצירה של רדיקלים חופשיים ומעצים את פעילות ויטמין C. מעבר לכך, לפי הרפואה הסינית, כל פירות ההדר, בייחוד הלימון והליים, מסייעים בניקוי הכליות ודרכי השתן וכן עוזרים במניעת היווצרות אבנים בכליות.

גוניק ממליץ לצרוך לימון אחד ביום, ובינינו, זה לא ממש קשה. אפשר להעשיר באמצעותו סלט, לתבל טחינה, אבוקדו או לסחוט כמה טיפות ממנו לתוך כוס מים. לדבריו, כדאי לבצע את הפעולה הזאת בכל בוקר. "שתיית כוס מים מועשרת במיץ לימון סחוט במקום, תעודד את ייצור מיצי המרה והקיבה ותאפשר עיכול טוב יותר. ואם כואב לכם הגרון, נסו לגרגר כמה טיפות לימון. לא רק שהפעולה תקל את הכאב, בלימון יש רכיב מחטא, ולכן יכול לסייע גם בריפוי דלקות גרון".

View this post on Instagram

A post shared by ➕Margarita➕ (@margaritab777) on

ליים: מכיל פחות ויטמין C לעומת הלימון

יחסית ללימון, הליים מכיל פחות נוזלים, ולכן קשה יותר לנצל את תכונותיו. יש גם הבדל משמעותי ביניהם מבחינת הוויטמין C - בעוד שבמאה גרם לימון יש 53 מ"ג ויטמין C, בליים יש 29 מ"ג בלבד. אבל אם נשים את זה בצד, כל השאר מאוד דומה, מבחינת ההרכב הקלורי, כמות הסוכרים, המינרלים ונוגדי החמצון. "הליים מכיל גם כמות נאה ביותר של סיבים תזונתיים, שמסייעים בוויסות הכולסטרול והשומנים בדם, וגם תורמים להורדת הערך הגליקמי שלו. כמו כן, הוא מכיל כמות נאה של אשלגן –- 102 מ"ג. מדובר במינרל חיוני לוויסות לחץ הדם".

תפוז אדום (תפוז דם) ואשכולית אדומה: האדום מעיד על הליקופן

הצבע האדום של פירות ההדר האלה מעיד על נוכחות גדולה של ליקופן – נוגד חמצון חיוני למערכת החיסון, המגן גם על עורקי הלב. מחקרים מייחסים לו גם תכונות אנטי סרטניות. כמו כן, פירות ההדר האדומים מכילים אנטוציאנינים – נוגדי חמצון הידועים כמפחיתים את הסיכון לסרטן, החיוניים להגנה על תאי המוח. מבחינת ערכי הברזל, האשכולית האדומה מכילה את הכמות הנמוכה ביותר מבין פירות ההדר -  0.2 מ"ג בלבד. 

View this post on Instagram

A post shared by Signe Bay (@signebay) on

פומלה/פומלית: מלכות הוויטמין C

הפומלה והפומלית החמצמצות מכילות 38 קלוריות למאה גרם. אין  בהן הרבה סוכר, והן עשירות בוויטמין C ובסיבים תזונתיים. כמו כן, הן מכילות כמות גדלה של אשלגן, המסייע כאמור בוויסות לחץ הדם. אמנם אין בהן כמעט ליקופן, אך כמות הוויטמין C שבהן היא הגדולה ביותר מבין פירות ההדר: 61 מג ויטמיןC  למאה גרם פרי.

View this post on Instagram

A post shared by feedfeed, by Julie Resnick (@thefeedfeed) on

 

תפוז וקלמנטינה: טובים אך עלולים לעודד אלרגיה

גם התפוז והקלמנטינה נחשבים לפירות הדר מצוינים ומומלצים לבריאות. הם מכילים שפע של נוגדי חמצון כמו לימונן, ויטמינים ומינרלים. הסיבה לכך שזכו להתברג במקום החמישי בלבד קשורה לכך שמדובר בפירות אלרגניים, שבמקרים רבים מייצרים ליחה ואינם קלים ללעיסה ועיכול, בעיקר בקרב ילדים. למרות זאת, הקלמנטינה מנצחת מבחינת ערכי הברזל שהיא מכילה, הגבוהים ביותר מבין פירות ההדר: 0.28 מ"ג ברזל למאה גרם פרי, לעומת לימון למשל שמכיל 0.6 מ"ג.

אשכולית: מומלצת, אבל לא לכולם

היא מצוינת להורדת כולסטרול, לסילוק ליחה ולניקוי הגוף והכבד. אבל שימו לב: אם אתם נוטלים סטטינים – תרופות להורדת כולסטרול, כדאי שתימנעו מאכילתה. לדברי גוניק, האשכולית מגבירה את פעילות הסטטינים -  אותן תרופות שחוסמות את האנזים לייצור כולסטרול. מצב זה עלול לגרום לתופעות לוואי שליליות, ואף לנזק בלתי הפיך לכבד.

פירות הדר טבלה
פירות הדר טבלה

>> האם אסור לאכול פירות על קיבה ריקה?

עוד ב-mako בריאות:

>> טיפים לירידה במשקל מנשים שעשו זאת והצליחו
>> אלה 5 החומרים הממכרים בעולם
>> מאילו דגני בוקר אתם חייבים להתרחק?

מיץ או פרי – מה עדיף?

יש הבדל גדול בין אכילת פרי הדר לבין שתיית המיץ שלו. "ראשית, ככל שהפרי מתוק יותר, כך יש בו יותר סיבים. המטרה היא לאכול את הפרי כמו שהוא עם המעטפת הסיבית. ברגע שמקפידים על צורת האכילה הזאת, מרוויחים הרבה מאוד סיבים, חלקם מסיסים – כלומר, מעכבים את הכניסה של הסוכרים לדם, וחלקם בלתי מסיסים - מסייעים בסילוק הפסולת מהגוף. יתרה מכך, כמות הקלוריות והסוכר בפירות אינה גדולה, ולכן גם אנשים שסובלים מסוכר גבוה או מסוכרת יכולים ליהנות מהם באופן מוגבל (בהתייעצות עם רופא כמובן). 

לעומת זאת, מיץ פירות הדר מכיל כמות גדולה יחסית של קלוריות וסוכר, אך אינו מכיל סיבים תזונתיים שמסייעים לסנן אותם. לכן, שתיית מיץ כזה עלולה לגרום לעלייה חדה של הסוכר בגוף והיא אינה מומלצת למי שסובל מבעיות סוכר. עם זאת, כשמדובר באוכלוסייה בריאה, אין מניעה משתיית מיצי פירות הדר מדי פעם. 

גוניק ממליץ לא לאכול פירות הדר לפני השינה, מאחר שלדבריו הפרוקטוז שבהם (סוכר הפירות) הופך לגלוקוז, מעלה את ערך הסוכר בדם וגורם לרעב. נוסף לכך, פעילות העיכול הנדרשת לטובתם עלולה לפגוע באיכות השינה ופעילות הגוף במהלך הלילה.

 

View this post on Instagram

A post shared by Jason Dittmer (@jddittmer) on