לרבים מאיתנו יש יחסי אהבה-שנאה עם פחמימות. יש להן מוניטין שלילי של מזונות שגורמים להשמנה, אבל למעשה יש יותר בפחמימות ממה שנדמה לנו. יש פחמימות שערכן הקלורי משתנה בתנאים מסוימים, אחרות שיכולות לעזור למנוע מחלות כמו סרטן ויש גם שיטה לגלות כמה פחמימות כדאי לאכול. הנה כמה דברים שככל הנראה לא ידעתם על פחמימות - ולגמרי כדאי שתדעו:
>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?
1. משתלם לאכול את הפסטה מאתמול
ידעתם שאפשר להפוך "פחמימות רעות" ל"פחמימות טובות"? תתפלאו, אבל זה לא מיתוס, אלא אמיתי לגמרי. מדענים גילו שכאשר מבשלים ומקררים פחמימות מעובדות מסוימות, הן הופכות לעמילן עמיד, שהוא למעשה סוג של סיב תזונתי שמורכב מפחמימה שמתנגדת לעיכול – כלומר מזונות המכילים עמילן עמיד גורמים לגוף שלכם לעבוד קשה יותר ולשרוף יותר אנרגיה כדי לעכל את המזון. נוסף לכך, עמילן עמיד גם מהווה מזון לחיידקים הטובים של הקיבה, ולכן תורם לבריאות מערכת העיכול.
"כשעמילן מחומם, הוא מאבד את המבנה המקורי שלו, וכאשר הוא מתקרר, נוצר מבנה חדש הכולל עמילן עמיד", מסבירה אלין פלינסקי-וייד, תזונאית קלינית ל-Popsugar. "עמילנים כמו אורז לבן ופסטה, כשהם מתקררים לאחר הבישול, עולה רמת העמילן העמיד בהם, מה שמוביל לפחות פחמימות ופחות קלוריות שנצרכות בזמן אכילתם", מוסיפה. אז תרגישו חופשי לחמם במיקרו את הפסטה מאתמול, זה רק יעשה לכם טוב.
2. הדרך הטובה ביותר לאכול לחם: מהמקפיא ישירות לטוסטר
אוהבים צנימים? יש לנו חדשות מעולות בשבילכם. בדומה למה שקורה לפסטה כשמבשלים ומקררים, גם לחם מאבד מהערך הקלורי שלו כשמקררים ומחממים אותו מחדש. כל מה שאתם צריכים לעשות זה לשים את הלחם במקפיא. הוציאו אותו ושימו אותו ישירות בטוסטר – ותקבלו צנים בעל ערך קלורי נמוך יותר.
3. המבחן שקובע כמה פחמימות כדאי לאכול
ד"ר שרון מועלם, רופא ומדען מקנדה, פיתח שיטה שיכולה לעזור לכם לדעת כמה פחמימות אתם יכולים לאכול. השיטה, שנקראת "מבחן הקרקר", פורסמה בספרו שיצא בשנת 2016 והיא מבוססת על גנטיקה. לפי ד"ר מועלם, כמות הפחמימות שאתם יכולים לצרוך תלויה בגנים שלכם ולמעשה בגן אחד שאחראי לייצור אנזים בשם עמילאז, המפרק עמילן. אדם שיש לו הרבה עותקים מהגן הזה למעשה יכול לאכול יותר פחמימות כיוון שהוא מפרק פחמימות במהירות רבה יותר מאדם שיש לו פחות עותקים של הגן.
אז איך אפשר לדעת לאיזו קבוצה אתם משתייכים? קחו קרקר מלוח והכניסו לפה. אחרי שלקחתם ביס מהקרקר, מדדו כמה זמן לוקח לטעמו של הקרקר להשתנות למתוק. אם הטעם משתנה תוך פחות מ-30 שניות – אתם ככל הנראה מפרקים פחמימות במהירות טובה. מתחת ל-15 שניות אומר שאתם מפרקים פחמימות במהירות טובה מאוד. אך אם טעמו של הקרקר לא השתנה לאחר 30 שניות, זה ככל הנראה אומר שהגוף שלכם לא הכי טוב בעיבוד פחמימות, מה שיכול להוביל לעלייה במשקל ובעיות בריאותיות אחרות. לכן במקרה זה כדאי להפחית בצריכתן. ואם תהיתם למה שינוי בטעם הקרקר קובע לאיזו קבוצה אתם משתייכים, הסיבה לכך היא שאנזימים ברוק מפרקים את העמילן למולקולות גלוקוז (סוכר).
עוד ב-mako בריאות:
>> כתם הלידה התגלה כמשהו קטלני ומסוכן הרבה יותר
>> 180 אלף ישראלים סובלים מהתופעה הזו
4. יש גם פחמימות טובות
פחמימה היא מקור אנרגיה עבור הגוף שלנו. ישנם שלושה סוגי פחמימות: עמילנים, סוכרים וסיבים תזונתיים. העמילנים והסוכרים מתפרקים לגלוקוז בדם ומשמשים לאנרגיה או מאוחסנים בגוף. אבל הסיבים התזונתיים מתנהגים קצת אחרת. הם לא מתפרקים במהירות לגלוקוז, אלא משחררים אנרגיה באופן איטי, מה שתורם לתחושת השובע לאורך זמן (ולכן עוזר לשמירה על המשקל). הם מצויים בלחם מלא, ובעיקר בפירות ובירקות. אז אל תחששו מפחמימות באשר הן והשתדלו לשלב מזונות המכילים סיבים תזונתיים בתפריט היומי שלכם.
>> הכלל שיעזור לכם לאכול יותר סיבים תזונתיים
>> כל הסימנים שאתם לא אוכלים מספיק סיבים
5. צריכת פחמימות מורכבות מפחיתה סיכון לסרטן המעי הגס
מרבית העמילן שאנו צורכים (כ-95 אחוז) מתעכל בקיבה, אך חלק קטן ממנו – העמילן העמיד - מצליח לא להתפרק בקיבה ולהגיע למעיים. שם הוא מהווה מזון לחיידקים הידידותיים המצויים במעיים שמייצרים בתגובה חומרים שעוזרים למנוע מחלות כמו סרטן המעי הגס.
6. צריכת פחמימות מעובדות מובילה יכולה להוביל לבעיות פוריות
גרייס דגדייל היא ביולוגית שעוסקת בתחום הפוריות שחוקרת את הסיבות לבעיות פוריות בקרב נשים וגברים. לטענתה, יצירת חיים היא תהליך שדורש אנרגיה בגוף ובהתאם לכך הביצית והזרע זקוקים לאנרגיה לטובת התהליך. אם אתם צורכים תזונה לקויה, ולמעשה לא מספקים לגוף שלכם מספיק אנרגיה, זה עלול בסופו של דבר לפגוע בתהליך הרבייה. דגדייל מייעצת לזוגות שמתמודדים עם בעיות פוריות לצרוך תזונה דלת פחמימות.
7. התזונה שלכם עלולה לפגוע גם בצאצאים שלכם
יותר ויותר מחקרים שיוצאים בשנים האחרונות מצביעים על כך שאורח החיים שלכם יכול להשפיע על הבריאות של הצאצאים העתידיים שלכם. רבים נוטים לחשוב שרק אורח החיים של נשים בזמן ההיריון משפיע – אך למעשה גם אורח החיים של גברים (כולל תזונה) יכול לגרום לשינויים גנטיים שלמעשה מפחיתים את איכות הזרעונים שלהם ובהתאם לכך עלול להשפיע גם על בריאות הצאצא.