ד"ר צביה שיפר, מומחית לרפואת ילדים, סבלה מכאבי חזה במאמץ וכבר קבעה תור לצנתור. אלא שאז נחשפה למאמר של ד"ר דין אורניש, קרדיולוג אמריקאי, שדיבר על השפעת התזונה מהצומח על הבריאות. המאמר עורר את סקרנותה, והיא החליטה להתעמק בנושא ואף לעבור לתזונה טבעונית. "תוך חודש מתחילת השינוי כאבי החזה נעלמו, ובסופו של דבר נמנעתי מצנתור", מספרת ד"ר שיפר, שתרצה בקרוב בכנס "טבעוני זה בריא" של עמותת ויגן פרנדלי, שייערך ב 19.10 במרכז דוהל בתל אביב ובו יעסקו בקשר שבין תזונה טבעונית לבין מניעה וריפוי ממחלות.
ד"ר שיפר, מעבר למקרה האישי שלך, ידוע לך עד כמה המסקנות לגבי יתרונות הטבעונות מבוססות באופן מחקרי?
"במשך שש שנים קראתי מחקרים בתחום. נוכחתי כי ב-2016 'האקדמיה לתזונה ודיאטה' - ארגון התזונאים המוביל בעולם - פרסמה נייר עמדה שבו קבעה כי תזונה מהצומח מורידה באופן ניכר את שכיחות המחלות הכרוניות בעולם המערבי. לפי המחקרים שהם ביצעו, נראה כי בקרב קהל צמחוני וטבעוני, אפשר להצביע על פחות התקפי לב, פחות סוכרת מסוג 2, פחות סרטן, רמות נמוכות יותר של כולסטרול בדם, פחות השמנה ואיזון טוב יותר של הסוכר בדם בהשוואה לאוכלוסייה הכללית. המחקרים שקראתי אף הוכיחו שטבעונים נהנים מפרמטרים משופרים ביחס לקהל הצמחונים".
ד"ר שיפר מסבירה שמעבר לאפקט מניעת המחלות המיוחסת לטבעונות לדבריה, נראה שכוחה של תזונה זו טמון גם ביכולתה לרפא או לשפר את מצבם של חולים במחלות כרוניות: "הוכח כי חסימות לבביות בקרב חולי לב יכולות להשתפר ולהיפתח באמצעות תזונה טבעונית. כמו כן, חלק מהמחקרים מוכיחים שחולי סרטן יכולים לשפר את מדדי הבריאות שלהם באמצעות תזונה טבעונית. לאחרונה התפרסם מחקר ב-Journal of Urology שבדק חולי סרטן ערמונית שעברו לתזונה טבעונית דלת שומן. במחקר נראה שיפור במדד PSA (המעיד על חומרת המחלה) בקרב החולים שעברו לטבעונות. יתרה מכך, דמם של החולים שעברו לטבעונות הצליח לעכב ולהשמיד במבחנה פי 8 תאי סרטן בהשוואה לקבוצה שלא שינתה את הרגלי התזונה".
לטענתה הוכח שגם אנשים ששומרים על אורח חיים טבעוני או צמחוני ברובו, נהנים ממדדי בריאות משופרים ביחס לאוכלוסייה שמרבה לאכול מזון מן החי. "למעשה, גרף התחלואה יורד ככל שהתזונה מכילה יותר מזונות בריאים מהצומח".
אז מה מונע ממערכת הבריאות הכללית לצאת בהמלצה גורפת לאמץ תזונה כזאת?
"רופאים לא מודעים למחקרים האלה, משום שאף חברה לא מקדמת אותם. אני חושבת שאם טבעונות היתה תרופה זה כבר מזמן היה על האג'נדה. גם בבתי ספר לתזונה לא מלמדים תזונה צמחונית וטבעונית. לשמחתי, לאחרונה משרד הבריאות החליט לשנות את ההמלצות בנושא והנחה לצמצם בצריכת מוצרים מן החי. אני חושבת שזה בהחלט צעד מבורך בכיוון".
קינואה במקום צנתור?
ד"ר סמיר דקה, קרדיולוג במכון הלב ב"כללית", מחוז שרון שומרון, מסביר את הסיבות לכך שאינו ממליץ לחוליו לאמץ תזונה טבעונית: "ראשית, לא ידוע לי על מחקרים מבוססים, מדעיים ומבוקרים בעניין. באופן כללי, אני ממליץ לחולי לב במחלקה לפעול בהתאם לדיאטה הים תיכונית. כלומר, לשלב בתפריט ירקות, פירות, קטניות, דגנים וכן מוצרים מן החי בהתאם להנחיות משרד הבריאות. עם זאת, אם חולה לב מחליט לאמץ אורח חיים טבעוני, אני לא מביע התנגדות, אך מנחה אותו לבצע בדיקות תקופתיות וכן להשלים חוסרים בהתאם לצורך. כמו כן, במקרה כזה אני תמיד ממליץ להגביל את צריכת הפחמימות, שלעתים עולה עקב המעבר לתפריט טבעוני ועשויה לגרום להשמנה".
פרופ' עידו וולף, מנהל המערך האונקולוגי במרכז הרפואי איכילוב, מחזק את דבריו של ד"ר דקה ואומר: "אין כיום הוכחה מדעית ברורה לכך שתזונה טבעונית יכולה לרפא או למנוע את מחלת הסרטן, ואני בהחלט לא חושב שאפשר לצאת במסקנות שלפיהן מדובר בתזונה אולטימטיבית עבור כלל האוכלוסייה. חשוב לשאול היכן ההוכחות לכך, ויתרה מכך מהי דרגת ההוכחה. באופן כללי, כדי לשמור על הבריאות מומלץ להימנע מעישון, לבצע פעילות גופנית, להימנע מהשמנה וכן לבצע בדיקות סקר, שיכולות להציל חיים".
פרופ' וולף מציין שגם המלצות אלה עשויות להשפיע באופן חלקי בלבד על איכות החיים ואריכות ימים. "בכנס BIRAX לחקר הזקנה בלונדון שבו השתתפתי לאחרונה הוצגו מחקרים שונים שניסו להעריך מדוע אנשים חיים עד גיל מבוגר. אף שנבדקו אוכלוסיות מגוונות ורבות בעולם, לא מצאו שום ייחוד המאפיין את אלה שזכו לחיים ארוכים. ניתן להעריך כי בהתאם לכך, הסיכוי לחיות חיים ארוכים ובריאים קשורה מעל לכל - לגנים שלנו".
פנינו לשרון בר-גיל נטורופטית והרבליסטית קלינית, העוסקת בקשר שבין מחלות לבין תזונה, לחוות דעת נוספת.
שרון, האם טבעונות אכן בריאה יותר או שמדובר בהצהרה מרחיקת לכת?
"אני נזהרת מכותרות. ראשית, חשוב להדגיש שרכיבים תזונתיים מהצומח כגון ירקות, פירות, קטניות ודגנים מלאים הם אבני היסוד של כל תזונה מאוזנת. עם זאת המונח 'טבעונות' אינו מגדיר את איכות התזונה. שהרי טבעונות יכולה להתבסס גם על חטיפים ועל משקאות קלים ועדיין להיקרא כך רק מפני שאין בה רכיבים מן החי. כלומר, העובדה שמישהו נמנע מאכילת מוצרים מהחי לא בהכרח הופכת אותו לבריא יותר".
בר-גיל הצביעה גם היא על המחקר שציינה ד"ר שיפר: "ד"ר דין אורניש פרסם מחקר השוואתי בין קבוצת חולי סרטן ערמונית שהמשיכו בחייהם הרגילים לבין קבוצת מחקר שקיבלה במשך שנה תזונה טבעונית, תוספים, תמיכה נפשית ועסקה באופן קבוע בפעילות גופנית. הוא מצא כי מדדי קבוצת המחקר השתפרו באופן משמעותי בהשוואה לקבוצת הביקורת שלא שילבה גורמים אלה בחייה. אורניש אף מצא ששינויי אורחות חיים אלה גרמו לשינוי בהתבטאות הגנטית. כלומר, ניתן לומר בהתאם לכך שמה שאנחנו אוכלים משפיע על התנהגות הגנים שלנו. מעבר לכך, יש מחקרים לגבי מזונות ספציפיים כגון סויה, שצריכה קבועה שלה מפחיתה את הסיכון לחזרה של סרטן שד".
עם זאת, טוענת בר-גיל, תפריט טבעוני לא בהכרח עדיף על תפריט בריא המתבסס על תזונה מהצומח, שגם כולל כמות קטנה של חלבון איכותי מהחי - עד בערך 15 אחוז. "סקירה כללית של האוכלוסייה העולמית מראה שחמש קבוצות האוכלוסייה שנהנות מבריאות ומאריכות ימים באופן יוצא דופן נוהגות לאכול אחוז קטן של חלבון מהחי. קבוצות אלה מכונות בשם ה"אזורים הכחולים", ומונות את בני האוקינואה ביפן, לומה לינדה בקליפורניה, איקריה ביוון, סיציליה וקוסטה ריקה. באף אחת מקבוצות האוכלוסייה האלו לא נהוג לאכול תזונה טבעונית".
>> ללמוד מהטובים: כך חיים במקומות עם תוחלת החיים הגבוהה בעולם
האם תזונה בריאה יכולה להשפיע על מניעת מחלות?
"בהחלט כן", קובעת בר-גיל. "מוכח מחקרית שתזונה עשירה בפירות, ירקות, דגנים מלאים וקטניות יכולה לצמצם משמעותית את הסיכוי לחלות במחלות רבות, בהן סרטן, מחלות לב, אלצהיימר, סוכרת ומחלות רבות אחרות. בנושא זה יש אינספור מחקרים. ככלל, אפשר לומר שאורח חיים בריא המשלב תזונה נכונה ופעילות גופנית יכול למנוע לחלוטין סוכרת מסוג 2, להקטין משמעותית תחלואה במחלות לב ואפילו למנוע כ-30 אחוז ממקרי הסרטן. אלה מספרים משמעותיים מאוד, ואין תרופות שיכולות להתחרות בהם. צריך גם לזכור שהתזונה היא לא גורם יחיד. ישנם גורמים משמעותיים נוספים שקובעים את מצב בריאותנו, כמו גנטיקה, סטרס, רעלנים סביבתיים ועישון.
"מכל הסיבות האלה קשה לומר כי אורח חיים טבעוני מונע מחלות או גורם להחלמה מהן. הדגש הוא על איכות התזונה: צריכה גבוהה של ירקות ופירות מגוונים בהחלט מפחיתה סיכון לתחלואה במחלות רבות, ואף מסייעת משמעותית לתהליך ההחלמה".
מה את אומרת למי שמעוניין לעבור לתזונה טבעונית?
"אין פה נכון או לא נכון באופן גורף. אני בעד תזונה טבעונית בריאה. מה שחשוב הוא מה אוכלים ולא הכותרת שמעניקים לתזונה. אני ממליצה לבחון את תחושות הגוף לאורך זמן, ולהקפיד על תפריט שבנוי בעיקר על ירקות, פירות, זרעים, אגוזים, דגנים מלאים וקטניות. הבעיה מתעוררת כאשר מי שמקפיד על אורח חיים טבעוני לא חש במיטבו. במקרים כאלה לעיתים תוספת קטנה של חלבון מהחי משפרת את התחושה. מעבר לכך, לעיתים נדרשת השלמת תוספי מזון כמו ברזל או ויטמין בי 12 וכדאי להביא את זה בחשבון כשמורידים מהתפריט מוצרים מהחי. בכל מקרה, גם לאנשים שמשלבים בשר, ביצים ומאכלי חלב בתפריט אני ממליצה לבסס את התזונה שלהם ב-80 אחוז או יותר על מוצרים לא מעובדים מן הצומח, ולהקפיד על איכות החלבון מן החי שהם צורכים".
>> בדוק: הדבר הזה ישנה את חיי המין שלכם
>> 9 סיבות מפתיעות לגזים ונפיחות בבטן
>> היזהרו: הדיאטות האלה דווקא משמינות
ומה לגבי ילדים? נטי לוינטון, תזונאית קלינית ילדים ונוער בכללית מחוז שרון שומרון מסבירה: "באופן כללי, לא מומלץ באופן גורף לילדים לעבור לתזונה טבעונית. חשוב להקפיד על תזונה מאוזנת המשלבת את כל רכיבי המזון המומלצים בהתאם להנחיות משרד הבריאות, ביניהם דגנים, קטניות, ירקות, פירות וכן מוצרים מהחי בהתאם להנחיות. עם זאת, אין מניעה לקיים אורח חיים טבעוני בהנחה שדואגים לבצע בדיקות שגרתיות ולהשלים חסכים, בעיקר 12B, שהוא ויטמין חיוני שנמצא אך ורק במאכלים מהחי. מדובר בוויטמין חיוני למערכת העצבים ולמניעת אנמיה, שעלולה בין היתר לעקב גדילה, לגרום לעייפות ולחוסר ריכוז, ולכן חשוב מאוד לבדוק את הנושא במקרה שמשנים תפריט".
ד"ר תומר יצחקי, מומחה לרפואת ילדים, סבור כי "קיימת חשיבות רבה לצריכת מזונות מגוונים, בעיקר בגיל הילדות ובשלב ההתפתחות הקוגניטיבית. שילוב מזונות מן הצומח, לצד מזונות מהחי בהתאם להמלצות משרד הבריאות, תבטיח שהילדים מקבלים את רכיבי המזון להם הם זקוקים.
"יתרה מכך, חשוב להעניק לילדים מזונות באופן הדרגתי ולפי הנחיות טיפת חלב, כבר החל מגיל 4 חודשים. 'טעימות' אלה חיוניות על מנת להרגיל את הילדים לאכילה מגוונת, לצמצם את הסיכוי לבררנות במזון ואף לצמצם את הסיכוי שלהם לפתח אלרגיות בעתיד. חשוב לשלב בתפריט רכיבים כגון אומגה 3 שנמצא בדגים, סידן שנמצא במוצרי חלב ונספג מהם בצורה יעילה, ביצים שמכילות את כל חומצות האמינו החיוניות, וכן בשר כגון הודו או עוף ובקר באופן מוגבל. חשוב לזכור שכל סוג מזון עשוי להזיק במידה מסוימת. גם פירות עשויים להכיל שאריות הדברה, אורז עשוי להכיל ארסן (מתכת רעילה) וגם אצות יכולות להכיל מתכות שונות, בשר מכיל אנטיביוטיקה והורמונים.
"ובכל זאת, לתזונה הטבעונית ישנם יתרונות שכן היא נקשרת בירידה בשכיחות של מחלות כמו מחלות כלי דם לרבות יתר לחץ דם ודיסליפידמיה וירידה בשכיחות השמנה, אך בגלל הימנעות ממזונות הכוללים ברזל וויטמינים אחרים חייבת להיות הקפדה על צריכה של מזונות בריאים כמו קטניות, אגוזים, ירקות, פירות, מזונות על ותחליפי חלבון מהצומח כמו סייטן וסויה. הורים אשר בוחרים הטבעונות מטעמי אידיאולוגיה או בריאות' צריכים להיות מודעים לחסרונות לצד היתרונות הרבים. ספיגה וזמינות של נוטריינטים וויטמינים שונים בתזונה זאת אינה יעילה ומספקת, והיא עלולה לגרום להשלכות בריאותיות בקרב ילדים. שכן, עלולים להתפתח חסרים תזונתיים שכוללים ויטמין B12, ברזל, אומגה 3 לצד חומצות שומן לא רוויות אחרות, בנוסף לחסרים בסידן ובאבץ, מאחר שתכולתם וספיגתם של מינרלים וויטמינים אלה בתזונתם של הטבעוניים נמוכה יותר. בלי קשר לבחירה בתזונה זו או אחרת תמיד יש להקפיד לצרוך מזון מגוון ומבוקר' עם עדיפות למזון אורגני.
"תזונה טבעונית יכולה להיות בריאה או לא בריאה, מה שקובע זה מה מכיל התפריט שלך, ולא איך אתה מגדיר את התזונה שלך", מסכמת בר-גיל, "חשוב לזכור שבין שאתם משלבים מוצרים מהחי או לא בתפריט, חשוב שהתזונה תהיה איכותית, תכיל הרבה ירקות ופירות, דגנים מלאים, קטניות זרעים ואגוזים וכך תוכל להוות בסיס מצוין לבריאות אופטימלית". האם זו השורה התחתונה? ימים יגידו.