אם נפתח את המילון ונחפש את הערך ג'אנק פוד, להפתעתנו לא נמצא דבר. ג'אנק פוד הוא לא מושג רשמי של ארגון בריאות כלשהו, אלא מונח שהוטמע בחברה והיום שגור בפיהם של רבים. בעבר היה נחשב ג'אנק פוד לאוכל רחוב או כזה שמוגש במסעדות מזון מהיר ומזללות, אבל היום אנו מבינים שזה לא המקום ממנו מגיע האוכל, אלא הרכיבים ממנו עשוי.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

האוכל שאנו מכירים בתור ג'אנק פוד הוא כזה המכיל כמות גדולה מאוד של שומן, מלח וסוכר; מזון שבהרכבו לא תורם הרבה ויטמינים ומינרלים או סיבים תזונתיים ולמעשה מכניס לגופנו כמות גדולה של קלוריות שאינן מזינות באמת. הסכנות באכילת ג'אנק פוד על בסיס קבוע ובכמויות גדולות הן רבות: השמנה, סיכון לפתח סוכרת ושומנים בדם הן רק חלק מהסיבות לשמן עדיף להמעיט בג'אנק פוד.

במחקר שנערך בשנת 1993 בקרב בני נוער, נמצא שמזונות המוכרים כג'אנק פוד היו באסוציאציה מחשבתית עם המילים: השמנה, תענוג, חברים. בעוד שהמאכלים הנחשבים כבריאים היו מזוהים עם המילים: ירידה במשקל והורים. ממחקר זה אנו למדים שג'אנק פוד אמנם עשוי להזיק מבחינה בריאותית, אך הוא מהווה חלק מהתרבות שלנו מבחינה חברתית והתנהגותית ואולי זו הסיבה שהפך לפופולארי, לצד הטעם הטוב.

עוד ב-mako בריאות
>> קים קרדשיאן: "הפסוריאזיס התפשט לי לפנים"
>> ארוחות הבוקר שיעזרו לכם לרדת במשקל
>> טור אישי: האיש שחי 21 שנה בלי מעי

האם אפשר להנות ממזונות שנחשבים כג'אנק פוד ולשמור על הגזרה?

התשובה היא כן, בתנאי שהם מכילים רכיבים איכותיים ובריאים.

1. המבורגר

אם בוחרים בהמבורגר שעשוי מנתחים איכותיים או לחלופין המבורגר צמחי - הרי שאין בעיה ליהנות מהתענוג הזה מדי פעם ומבלי לחשוש לבריאות. אלה מאיתנו שנהנים מבישול ביתי, ירוויחו שליטה מלאה על הרכיבים ויוכלו לדעת באפן וודאי מה ההמבורגר שלהם מכיל.

הנתחים המומלצים להכנת המבורגר הם אונטריב, צוואר ואנטריקוט. נתחים אלה אינם רזים ולכן מתאימים להכנה של המבורגר. על מנת לשמור על איכות המזון ועדיין לקבל טעם מגוון של רטבים, אפשר להמשיך ולהכין בבית את הרטבים לתיבול, כמו למשל ממרח עגבניות מיובשות במקום קטשופ, ממרח שום ביתי במקום הקנוי ומלפפונים טריים במקום החמוצים. אם עדיין חסר לכם אותו הטעם של הרטבים הקנויים, שלבו אחד כזה והכינו את היתר.

2. צ'יפס

במידה ותרצו לאכול צ'יפס ועדיין לשמור על הבריאות הדבר אפשרי. שלבו צ'יפס מתפוחי אדמה עם אלו העשויים מבטטה. הבטטה מכילה כמות גדולה יותר של סיבים תזונתיים ועל כן רמות הסוכר בדם לאחר אכילתה יהיו נמוכות בהשוואה לתפוח האדמה. בנוסף, צבעה הכתום של הבטטה מעיד על כך שהיא עשירה בבטא קרוטן ממנו מייצר גופנו ויטמין A, והוא שומר על הראיה. במקום לטגן בשמן ולהוסיף הרבה קלוריות לצ'יפס שימו אותו בתנור עם מעט שמן זית וכך תקבלו צ'יפס אפוי.

3. פיצה

כולנו מכירים את הפיצה עם כמות רבה של גבינה ורסק עגבניות מתובל בסוכר. ולמרות זאת, בהחלט ניתן להכין פיצה שעשויה מרכיבים איכותיים. נסו להכין בעצמכם או לקנות בצק שעשוי מחיטה מלאה או כוסמין, ולשלב בפיצה שלכם גבינה איכותית בכמות קטנה. גבינה קשה אמנם מכילה כמות גדולה יותר של שומן אבל גם כמות רבה יותר של סידן. לכן עדיף שעל הפיצה תהיה מדי פעם מעט גבינה עתירה בשומן. בנוסף, הכינו לבד את רסק העגבניות ואל תוסיפו סוכר. העשירו את רוטב הפיצה בעשבי תיבול בריאים (בזיליקום, למשל) וכך תרוויחו מגוון של טעמים וגם עוד כמה ויטמינים ומינרלים חיוניים לגוף.

via GIPHY

כמה ג'אנק אפשר לאכול?

הכמות משתנה בין אדם לאדם, בהתאם לגיל, למין, לאורח החיים ואפילו בהתאם לשעות השינה שלו. ועדיין - ישנם שלושה כללי ברזל:

1. הקפידו על תוספות בריאות

אם נאכל משולש או שניים של פיצה לאו דוקא נרגיש שובע. לכן הקפידו לשלב בארוחה גם סלט, ירקות מאודים או אפילו מרק ירקות. הסיבים התזונתיים יעזרו לכם לשבוע וכמובן שנרוויח עוד נוגדי חימצון שהם ויטמינים ומינרלים שמסייעים לשמור על בריאות תקינה.

2. העשירו את המנה

הקפידו לשלב ירקות במזון עצמו. פלפל או קישוא כתוספת לפיצה הוא רעיון מצויין כמו גם שילוב עלים ירוקים בהמבורגר או פטרוזיליה כתוספת מדליקה לצ'יפס שלכם.

3. איכלו בישיבה מול שולחן

מחקרים רבים מראים לנו שגם האופן שבו אנחנו אוכלים משפיע על רמת השובע. הורמונים המעודדים תחושת שובע מתחילים להיות מופרשים כבר מהרגע שמריחים ומביטים במזון. לכן, אכילה מהירה כדרך אגב וללא ריכוז תפריע להשגת תחושת שובע, מה שיגרום לנו לרצות לאכול יותר.

קרן אן גיימן היא תזונאית קלינית, מאמנת כושר ומרצה לחברות

וגם: איך אפשר ליהנות ממאכלי החורף מבלי להשמין?