אם חיפשתם תירוץ לנשנש כמה משמשים מיובשים או תמרים מתוקים בין הארוחות – ט"ו בשבט זו ההזדמנות שלכם. אבל למה הפירות היבשים האלה כל כך משמינים בעצם? ובכן, הנה התשובה של ד"ר אולגה רז, דיאטנית קלינית, ראש תחום התזונה הקלינית באוניברסיטת אריאל:
"באופן כללי, פרי יבש זה למעשה פרי יבש מנוזלים, שכמות הקלוריות שבו זהה לזו שבפרי רגיל. הסיבה שהם משמינים נובעת מכך שלרובנו יש נטייה לאכול כמויות גדולות יותר של פירות יבשים ביחס לפירות רגילים, בעיקר בגלל גודלם הקטן וטעמם המתוק, שמעניקים תחושה שאנחנו אוכלים מעט, אך בפועל ה'מעט הזה' מכיל הרבה קלוריות. במילים אחרות - בעוד שאף אחד מאיתנו ככל הנראה לא היה מעלה בדעתו לאכול עשרה שזיפים טריים, כשמדובר בפירות יבשים, אפשר להגיע לכמות הזאת בקלות. בנוסף, נהוג לחשוב שפירות זה בריא (ואכן יש בפירות הללו גם ערכים תזונתיים לא מבוטלים), ולכן אנשים נוטים לאכול מהם הרבה, ולא תמיד מודעים לכך שמדובר במאכל עתיר בסוכר, וגם בקלוריות אם מפריזים באכילתו".
הטיפ של הד"ר? מאוד פשוט: "צריך להבין שבמקרה של פירות יבשים הגודל לא קובע, ולהסתפק במועט".
>> מאיזה פרי יבש ממש כדאי לכם להתרחק?
"נשנוש סתמי עלול לעלות לנו במאות קלוריות"
ד"ר רז מדגישה שכמו בכל מזון עשיר בקלוריות, חשוב לשים לב לכמות הנאכלת. "נשנוש סתמי בזמן אירוח שכולל קערות מפתות של פירות יבשים עלול לעלות לנו במאות קלוריות. יתרה מכך, אם נביא בחשבון שחלק מהפירות היבשים מסוכרים, התכולה הקלורית שבהם הרבה יותר גבוהה. לכן, תמיד מומלץ לבחור בפרי לא מסוכר כמו תפוח מיובש ללא סוכר, שזיפים, משמישים או תמרים, ולא להתפתות לפירות שנהוג להוסיף להם סוכר כגון אננס, פפאיה, בננה וכדומה.
המצעד היבש: הבננה מכילה את הערך הקלורי הגבוה ביותר
ועכשיו לדירוג: במקום הראשון ברשימת הפירות המשמינים שלנו נמצאת הבננה המתוקה והפריכה, שמכילה לא פחות מ-500 קלוריות למאה גרם. אחריה בתור – שאר הפירות המסוכרים, שתוספת הסוכר שבהם מעלה כאמור את ערכם הקלורי. ובתחתית הרשימה - המשמש המיובש, השזיף והאפרסק, שאינם מכילים תוספת סוכר מעבר לזו הנמצאת בפרי באופן טבעי, והם מכילים 240-200 קלוריות למאה גרם – לא מעט אבל בהחלט סביר יותר.
>> זו כנראה תרופת הסבתא הכי הזויה - שבאמת עובדת
>> חלום: איך לאכול מהכול, לרזות ולשמור על המשקל
>> הסיבה המזעזעת שבגללה אסור לכם להחניק עיטוש
בכל מקרה, אם תבחרו בפרי משמין יותר או פחות – ד"ר רז מציעה שלא תשכחו לשטוף אותו:
"מאחר שלעתים נהוג לייבש פירות במפעל, ולעתים בשיטה מסורתית יותר שכוללת את שהייתו על משטח לאור השמש, לעולם לא באמת ניתן לדעת באילו תנאים הוא שהה. לכן, כדאי מאוד לשטוף את הפירות לפני אכילתם.
בנוסף, כדאי להביא בחשבון שחלק מהפירות היבשים מכילים תרכובות של גופרית, שנועדה לשמש כמחזקת צבע המאריכה גם חיי המדף של המוצר, ואנשים שמפתחים אלרגיה לחומר הזה עלולים לסבול מתחושות לא נעימות".