אנשים שמוסיפים מלח לאוכל בזמן האכילה נמצאים בסיכון גבוה יותר למוות, כך על פי מחקר חדש שנערך בקרב יותר מ-500,000 אנשים בבריטניה. במעקב שנמשך למעלה מ-9 שנים והתחקה אחרי הרגלי האכילה של הנחקרים נמצא כי בהשוואה לאלו שמעולם לא הוסיפו מלח או רק לעתים רחוקות, לאלו שתמיד הוסיפו מלח' היה סיכון מוגבר של 28% למוות בטרם עת. מוות בטרם עת הוגדר כמוות לפני גיל 75 שנים.
בנוסף, המחקר מצא כיאנשים שתמיד הוסיפו מלח בהשוואה לאלו שמעולם לא הוסיפו, או רק לעתים רחוקות. היו בעלי תוחלת החיים נמוכה יותר- 1.5 שנים ו-2.28 שנים ירדו מתוחלת החיים של נשים וגברים, בהתאמה, שתמיד הוסיפו מלח לאוכל שלהם בהשוואה לאלו שלא.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
אמנם קיים קושי להעריך במדויק את צריכת הנתרן הכוללת שכן מזונות רבים, במיוחד מזונות מוכנים מראש ומעובדים, מכילים רמות גבוהות של מלח שנוספו עוד לפני שהם מגיעים לשולחן. בשל כך, החוקרים בחרו לבדוק האם אנשים הוסיפו מלח למזון שלהם ליד השולחן או לא, ללא תלות במלח שהוסף לפני כן במהלך הבישול.
החוקרים לקחו בחשבון גורמים נוספים שיכולים להשפיע על התוצאות כמו גיל, מין, גזע, מדד מסת הגוף (BMI), עישון, צריכת אלכוהול, פעילות גופנית, תזונה ומצבים רפואיים כמו סוכרת, סרטן ומחלות לב וכלי דם. "אפילו הפחתה מתונה בצריכת נתרן, על ידי הפחתה בהוספת מלח למזון ליד השולחן, צפויה להביא ליתרונות בריאותיים משמעותיים", נכתב במחקר.
החוקרים גם מצאו כי הסיכונים פחתו בקרב אנשים שצרכו את הכמויות הגבוהות ביותר של פירות וירקות, אם כי תוצאות אלו לא היו מובהקות סטטיסטית. "לא הופתענו מהממצא הזה מכיוון שפירות וירקות הם מקורות עיקריים לאשלגן, שיש לו השפעות חיוביות שקשורות לסיכון נמוך יותר למוות בטרם עת", כתבו החוקרים.
כמה מלח זה יותר מדי ואיזה הכי בריא?
כמה מלח מומלץ לצרוך ביום?
ארגון הבריאות העולמי ממליץ למבוגרים לצרוך פחות מ-5 גרם (קצת מתחת לכפית) מלח ביום, כדי לסייע בהפחתת לחץ הדם והסיכונים למחלות לב וכלי דם, שבץ מוחי והתקף לב כלילי. על פי נתוני משרד הבריאות, כל אחד מאתנו צורך בממוצע פי 2 מהכמות היומית המומלצת של מלח ושל המרכיב העיקרי שבו, הנתרן.
בעולם המערבי, כ-70 אחוזים מצריכת הנתרן מגיעים ממזונות מעובדים ומוכנים, וניתן לייחס בין 8 ל-20 אחוזים למלח המוסף ליד השולחן.