טוב, נתחיל מהבשורה הפחות מעודדת: אם ציפיתם שנגיד לכם שתפוח אדמה מטוגן, כלומר צ'יפס, הוא מאכל בריא – זה לא הולך לקרות. זה לא סוד שמדובר במאכל עתיר בשומנים ובקלוריות. מצד שני – אם חשבתם שזו סיבה לפסול את תפוח האדמה ולהעיף אותו מהתפריט שלכם לאלתר, תתפלאו לדעת שדווקא מדובר במזון מופלא.

היתרונות בתפוח האדמה

מכיל חלבונים: תודו שעכשיו הפתענו אתכם. אז כן, מסתבר שתפוח האדמה מכיל חלבונים המשמשים אבניי בניין לתאים, לשרירים ולהורמונים. תפוח אדמה ממוצע מכיל כ-4 גרם חלבון.

דל (מאוד) בשומן: הפתעה נוספת – מסתבר שהוא יכול להתאים מאוד לדיאטה, כיוון שמטבעו, תפוח האדמה דל מאוד בשומן. כלומר, בהנחה שלא מטגנים אותו כמובן. בתפוח אדמה ממוצע של כ 200 גר' יש רק 0.2 גרם שומן.

הכנת פירה (צילום: Pixel-Shot, ShutterStock)
פירה למשל הוא אחלה תוספת | צילום: Pixel-Shot, ShutterStock

שומר על לחץ הדם ובריאות העצם: תפו"א מכיל כמות גדולה במיוחד של אשלגן - מינרל חשוב התורם לשמירה על לחץ דם מאוזן, למניעת דילול העצם ולצמצום הסיכוי לסבול מאבנים בכליות. תפוח אדמה בינוני בגודלו שנאפה בקליפתו מכיל כ-20% אחוז מהמנה היומית המומלצת של אשלגן.

תורם במניעת סרטן: תפוח האדמה מכיל שני נוגדי חמצון חשובים – גלוטאתיון וחומצה ליפואית – התורמים להפחתת סיכון לסרטן, לנטרול רעלים בגוף ולשמירה על המערכת החיסונית.

בישול תפוחי אדמה  (צילום: dashtik, SHUTTERSTOCK)
לבשל זה מצוין | צילום: dashtik, SHUTTERSTOCK

עשיר בפחמימות מורכבות: תפקידן העיקרי של הפחמימות בתפוח האדמה הוא לספק לגוף את מרב האנרגיה הדרושה לקיום ולפעולה.

 

איך כדאי לצרוך אותו?

הכי טוב לצרוך את תפוח האדמה בצורתו האפויה או המבושלת. אפשר לשלבו בתפריט כצ'יפס (אפוי כמובן - הנה מתכון), מחית  (פירה), כלביבות אפויות, ולהשתמש בו לצורך העשרת בלילת פשטידות,  במרקים ועוד.

 

הכותבת היא מריאנה אורבך, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה של הכללית במחוז דן – פ"ת