ארטישוק ירושלמי אמנם מזכיר במראה שלו את שורש הג'ינג'ר, אך בעל מרקם הדומה יותר לערמונים ולתפוחי אדמה. הוא בעל טעם ייחודי, מהווה מקור מצוין לוויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון – והוא דל קלוריות ודל שומן. והחדשות הטובות? הוא זמין בשווקים במשך רוב השנה. הנה כמה עובדות תזונתיות שלא ידעתם על השורש הייחודי:

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

  1. הארטישוק, המכונה גם בשם "בטטה קסבייה", הוא זן של חמנייה, והוא בעצם פקעת שורש אכילה. מקור הארטישוק הירושלמי הוא בצפון אמריקה, בחוף המזרחי ומשם נדד לאירופה. 
  2. העונה שלו כיום יחסית ארוכה. ניתן למצוא אותו בשווקים החל מתקופת הסתיו עד תחילת הקיץ. אם מאחסנים אותו במקרר הוא יכול להחזיק מעמד זמן רב.
  3. הבישול שלו דומה לתפוח אדמה וניתן לצרוך אותו במגוון דרכים כמו פירה, במרק, צלוי בתנור ועוד. ניתן לאכול אותו גם חי וגם עם הקליפה, אך יש לשטוף אותה היטב.
    ארטישוק ירושלמי (צילום:  Remo Sloof, shutterstock)
    צילום: Remo Sloof, shutterstock
  4. בטעמו הייחודי הוא מזכיר את טעם ירק הארטישוק המוכר ולאחר הבישול טעמו המתקתק מתגבר.
  5. לארטישוק הירושלמי ערכים תזונתיים מעולים והוא בעל ערך קלורי נמוך באופן יחסי. 2 יחידות בינוניות של ארטישוק ירושלמי (100 גרם) מכילות רק כ -73 קלוריות. הוא דל שומן ועשיר בסיביים תזונתיים התורמים לפעילות מערכת העיכול.
  6. עשיר בוויטמינים ומינרלים כגון ויטמיני  C, A ,סידן, מגנזיום, ברזל וריכוז גבוה במיוחד של אשלגן, העוזר לאזן את לחץ הדם וחיוני לפעילותם התקינה של השרירים.
    מרק ארטישוק ירושלמי (צילום:  Dani Vincek, shutterstock)
    אפשר לצרוך במגוון דרכים; מרק, פירה ועוד | צילום: Dani Vincek, shutterstock


    עוד ב-mako בריאות:
    >> הסיבה שאתם מתקשים לנשום אחרי שעליתם במדרגות
    >> זה מה שקורה בגוף כשאוכלים מהר מדי
    >> לא מה שחשבתם: גילינו משהו מדהים על גזים 

  7. לארטישוק הירושלמי הרכב ייחודי של פחמימות. ברוב ירקות השורש מקור הפחמימה הוא מעמילן, אך בארטישוק הירושלמי מקור הפחמימה הוא אינולין - סיב שאינו גורם לעלייה ברמת הסוכר בדם כי הגוף אינו מסוגל לפרק אותו כמו עמילן. סיבי האינולין הם סיבים מסיסים בעלי מתיקות עדינה, המעלים את ספיגת הסידן ומגנזיום מהמזון לגוף ומעודדים התרבות של אוכלוסיית החיידקים הטובים במעיים. מחקרים חדשים הראו שלאינולין השפעה על חיזוק מערכת החיסון.
  8. מכיל מרכיבים ביו אקטיביים אשר משתתפים ביעילות בתהליכים ביולוגיים כגון, נוגדי חמצון, אנטי- סרטני/גידולי ואנטי דלקתי.

לסיכום, הערכים התזונתיים הייחודים שלו לעומת סוגי פחמימות אחרים הופכים אותו לרכיב מומלץ בתזונה. כיום, מחוץ לעונה שלו, ניתן למצוא אותו קפוא במרכולים והטעם העדין שלו מאפשר שילוב שלו במגוון רחב של מאכלים.

 

הכותבת היא מריה סוידאן, דיאטנית קלינית, B.Sc , R.D, בחלי ממן, רשת המתמחה באורח חיים בריא