- התאנה, הנכללת באחד משבעת המינים בהם נתברכה ארץ ישראל, היא העץ הראשון המופיע בתורה ויש אפילו דעות בתלמוד שהיא בעצם פרי עץ הדעת בגן העדן ולא התפוח כפי המקובל בתרבות הפופולרית.
- התאנה שאנו אוכלים מבחינה בוטנית היא כלל לא פרי אלא התפרחת של עץ התאנה. תאנים מבשילות כבר מאפריל אך יבול התאנים המבשיל בין יולי לספטמבר נחשב היבול הגדול ביותר בעל תאנים מתוקות יותר.
- תאנה נקטפת בשלה לכן אורך חיי המדף שלה קצר. הדרך המועדפת לאחסן את התאנים הוא באריזה המקורית שלהם במקרר.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד > - התאנה עשירה באשלגן. מינרל העוזר לאזן את לחץ הדם והפרשה של עודף מלח מהגוף. נמצא במחקרים שתזונה העשירה יותר באשלגן לעומת נתרן מגינה מפני מחלות לב וכלי דם. מקורות תזונתיים נוספים לאשלגן הם פירות, ירקות, אבוקדו, דגים, קטניות ואגוזים וגרעינים.
- תאנה ממוצעת (כ-60 גרם) מכילה כ 50 קלוריות והיא מקור טוב לסיבים תזונתיים וויטמינים מקבוצת וויטמיני B. כדאי לנצל את העונה הקצרה של התאנים ולשלב 1-2 תאנים באופן יומיומי בתזונה.
- התאנים הסגולות מקבלות את צבען מהפיטוכימיקל אנוטציאנין הנחשב נוגד חמצון חזק העוזר לאזן את רמות הכולסטרול (בדומה ליין אדום) ולמלחמה בסרטן.
- תאנה מיובשת נקראת גרוגרת. תאנה מיובשת, המכונה דבלים, פירושה גוש תאנים מיובשות הדבוקות זו לזו. בעבר, לפני המצאת המקרר, הדרך לשמר פירות לאורך זמן הייתה על ידי ייבוש הפרי. תהליך ייבוש המים שבפרי מגדיל את ריכוז הסוכר בתוכו וזה לא מאפשר לחיידקים, פטריות ועובש לשגשג וכך הפרי נשמר לתקופה ארוכה.
מתכון: טארט פקאן תאנים וסילאן - תאנים מיובשות בעלות תכולת מים נמוכה לצורך שימור הפרי ולכן ל- 100 גרם פרי יבש, לעומת פרי טרי עולה ריכוז המינרלים, הוויטמינים והסיבים התזונתיים אולם במקביל גם עולה הכמות, לכן אכילה של תאנה מיובשת אחת היא זהה לאכילה של תאנה טרייה.
- בקניית תאנים מיובשות כדאי לרכוש את התאנים שיובשו בתנאים טבעיים ולא תעשייתיים. יש הבדל גדול בנראות ביניהם. תאנה המיובשת באופן תעשייתי, שלרוב גם כוללות תוספות של סוכר, תראה גדולה ונפוחה בשל התהליכים הכימיים שהיא עוברת ואילו תאנה אורגנית שיובשה באופן טבעי תהיה בצבע כהה, קטנה ומצומקת.
- לא רק כנשנוש בריא - את התאנים הטריות ניתן לשלב בסלטים שונים ועם גבינות, המתיקות שבהן עוזרת להבליט את טעמי הסלט ואף לשלבן בעוגות פרי או ריבות.
* הכותבת ניאורה מרטה משמשת כדיאטנית ראשית בחלי ממן