את החשיבות של שילוב פירות וירקות בתפריט היומי לשמירה על הבריאות כולנו מכירים. אבל האם אכילת חסה יכולה להשפיע גם על הבריאות הנפשית שלנו? האם לתפוח ובננה יש את היכולת להפחית את המתח שאנו חווים ואולי אפילו דיכאון? ממצאי מחקר חדש שנערך בבריטניה מצא שהתשובה היא כנראה שכן.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
המחקר, שממצאיו פורסמו החודש בכתב העת Social Science & Medicine, בדק לאורך תקופה של 7 שנים (2010-2017) את הרגלי התזונה, בריאות ואורח החיים של אזרחים בבריטניה. החוקרים התבססו על הסקרים השוטפים של ממשלת בריטניה (סקר דומה לסקרים שעורכת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בישראל).
המחקר ביקש לבדוק את השפעתה של צריכת ירקות ופירות לאורך זמן על הבריאות הנפשית והרווחה הנפשית של אזרחי בריטניה. אמנם נושא זה נחקר כבר אבל הייחודיות של מחקר זה היא בכמה משתנים:
- גודל האוכלוסייה – המחקר כלל 45,000 משתתפים, מספר עצום במחקרים מהסוג הזה.
- נבדק לא רק הקשר בין צריכת ירקות ופירות ואיכות החיים, אלא למשל כמה ימים בשבוע מומלץ לאכול ירקות ופירות.
- רוב המחקרים שנערכו בתחום עד היום בחנו איכות חיים או סיפוק מהחיים, בעוד שבמחקר זה נעשה שימוש בכלי מחקרי שמאפשר לבדוק בריאות נפשית ושינויים בבריאות הנפשית, מה שיכול להיות בעל חשיבות מאד גדולה לגורמים שאחראיים על בריאות הציבור במדינה.
עוד ב-mako בריאות:
>> הטעות שאתם עושים עם המלפפון שלכם
>> האמת המטרידה שמאחורי חומץ התפוחים
>> גילינו משהו מטורף על בטטות שאתם חייבים לדעת
אז מה הם גילו?
ממצא ראשון וחשוב – החוקרים גילו כי התדירות של אכילת ירקות ופירות חשובה לפחות כמו ואולי אף יותר מכמות הפירות והירקות שאנו צורכים.
ממצא חשוב נוסף הוא שרווחה נפשית מושפעת ממינון הפירות והירקות, כלומר, כמה מנות של פירות וירקות שאנו צורכים ביום, או לחלופין בכמה ימים במהלך השבוע אנו אוכלים פירות וירקות.
כמו כן, נמצא כי גם עלייה קטנה בצריכת הפירות והירקות עשויה להיות משמעותית לבריאות הנפשית, כך שדרכה של המדינה להתמודד עם בריאות הנפש של האזרחים יכולה להיות גם בעידוד לאכילת ירקות ופירות ולא רק באמצעות המלצות לשימוש בתרופות פסיכיאטריות או טיפולים.
נתון מפתיע שנמצא הוא כי לצריכה של כ-10 מנות של ירקות ופירות ביום יש השפעה כה גדולה על שביעות הרצון מהחיים, כמו של אדם שהיה מובטל וקיבל עבודה חדשה.
חשוב לציין שהיקף המחקר ואופן עריכתו מבטיחים כי הקשר שנצפה בין צריכת ירקות ופירות לבין רווחה נפשית אינו תולדה של התנהגויות או משתנים אישיותיים או חינוך משפחתי. הסיבות לממצאי המחקר הן הקשר בין צריכת חומרי מזון חיוניים כמו ויטמינים להשפעת על הבריאות הגופנית וכמובן על הבריאות הנפשית.
דוגמאות לכך הן למשל כי תכונות אנטי אוקסידנטיות של ויטמינים מסוימים שמיועדים לטיפול בדלקות אשר נקשרו עם מצבי דיכאון, או למשל ויטמין B אשר נמצא כממלא תפקיד חיוני בתפקוד של איבר בתא שנקרא מיטוכונדריה אשר נמצא כי הוא משפיע על לחץ וחרדה.
הסבר אפשרי נוסף הוא שצריכה מוגברת של פירות וירקות מפחיתה צריכת מזונות אחרים שיש להם השפעה שלילית על בריאות הגוף והנפש.
לאור כל זאת, מומלץ לאכול ירקות ופירות בכל יום ולהשתדל לאכול כמה שיותר פירות וירקות ועדיף מגוונים. מעבר לכך, חשוב להקפיד על חינוך לאכילת פירות וירקות. שילוב פירות וירקות בתפריט הקבוע של הילדים יעזור להפוך את צריכתם להרגל. ואם נעשה זאת נכון אולי פירות וירקות יוכלו אפילו להפוך למועדפים על פני ממתקים.
* אלעד דהן, מומחה ומדריך בטיפול רגשי, מנהל רימון - מרכז מומחים לטיפול בילד ובמשפחה