1. ארגון מראש
השקעתם שעות בסידור המזוודה. עוד 20 דקות של ארגון מזון, שוות את ההשקעה ולגמרי יעשו את העבודה. דאגו להכין לעצמכם מזון לנסיעה אל השדה, להמתנה בשדה עצמו, לזמן הטיסה ומזון נוסף המיועד להמתנה של כשעה בהגעה לנמל היעד.
מה להכין? כריכים עם תוכן שלא מתקלקל מהר כמו גבינות, חמאת בוטנים, טחינה. בכדי לשמור על יחסים טובים עם שאר יושבי המטוס, השתדלו להימנע מכריכים עם ריח חזק המכילים מזונות כדוגמת טונה, ביצה קשה ונקניק.
מומלץ בנוסף להצטייד מראש עם תמרים, שקדים ואגוזים וחטיפי אנרגיה מזינים ומשביעים - כל אלו יישארו בתיק כ"עזרה ראשונה" בהמשך החופשה, כשאין גישה למזון בשדה (כמו טיסות קונקשן שמגיעים אליהם וכל חנויות השדה סגורות) או כשעגלת הפיתויים עוברת במטוס (אל תמכור לי שוקולד!).
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
2. תאכלו לפני העלייה למטוס
טרם עלייתכם למטוס, שבו ותאכלו סלט גדול ומזין עם חלבון (בשר, דג, ביצה, טונה) בתוספת של פחמימה מורכבת (קינואה, קטניות, בטטה או לחם מלא). הימנעו ממלכודת הרטבים אשר יכולה להקפיץ את המנה בעוד 400-600 קלוריות. ארוחה כזו ניתן להביא מהבית או להזמין באחת המסעדות שבשדה התעופה, ויתרונה הגדול יהיה שהיא תשביע אתכם לאורך זמן.
3. בחרתם לאכול "מזון טיסות"?
הזמינו מראש את הארוחה במטוס כשאתם בראש נקי וצלול. ארוחה חמה ומוזמנת מראש תגרום לנו לא לנשנש חטיפים מיותרים ועתירי קלוריות במטוס, מאידך ארוחה שכזו יכולה להגיע גם ל- 1000 קלוריות ויותר עם כמות שומן גבוהה מאוד.
לכן, במידה ולא תהייה ארוחה בריאה שתוכלו להזמין, מומלץ בחום לחזור לסעיף 1 ולהצטייד בארוחה טובה ומזינה שהבאתם מהבית או שקניתם בשדה.
4. הטעמים על המטוס משתנים
לחץ מהאוויר המשתנה גורם לתגובה בבלוטות הטעם. יש נטייה ל"חוסר טעם" שגורמת לאנשים לתבלן את האוכל קצת יותר. לרובנו זה לא נורא, אבל כן עלול להיות משמעותי לחולי סכרת ולבעלי לחץ דם גבוה. לכן, במקרים אלו, רצוי להוסיף לימון במקום מלח וממתיק מלאכותי במקום סוכר.
5. איבוד נוזלים
במהלך הטיסה אנחנו מאבדים נוזלים רבים מהגוף שלנו בשל האוויר היבש והמזגן במטוס. כאשר אנו שותים משקאות עם קפאין ואלכוהול, אנו מסכנים את עצמנו עוד יותר בהתייבשות. מעבר לכך, איש לא שש לגשת לשירותי המטוס יותר מידי פעמים.
לכן, הקפידו על שתיית מים מרובה לפני ובמהלך הטיסה אשר תיטיב עם חילוף החומרים ותמנע כאבי ראש ועייפות מאוחר יותר. שתייה של 1-2 כוסות מים כל שעה, תמנע את התייבשות הגוף, תמריץ את מחזור הדם בגוף ותמנע התפתחות קרישי דם ברגליים בהיעדר תנועה.
6. מה פחות טוב לטיסות?
ברוקולי, שעועית ונבטים עלולים לגרום לגזים, ולחץ האוויר במטוס יכול להחמיר את הבעיה. פחמימות כמו לזניה, עוגות, פסטה עם רוטב, ועוגיות עלולות להקפיץ את רמת הסוכר בדם שגם תרד בבת אחת ותגרום לרעב.
חטיפים מלוחים כמו בייגלה, צ'יפס, בוטנים מלוחים וכד', עשירים בנתרן שגורם לגופנו לאגור נוזלים. הדבר מורגש עוד יותר בטיסות בהן יש לנו נטייה לצבירת נוזלים בגוף, מה שיוצר נפיחות, בצקת ואי נוחות, מעבר לתחושת הצמא הנלוות.
7. מה כדאי לאכול ולשתות בטיסה עצמה?
שקדים ואגוזי לוז מכילים חומצות שומן בלתי רוויות, מסייעים בהרגעה והפחתת מתח ועשירים בנוגדי חימצון וויטמין E. תה ירוק או קמומיל מרגיעים מתח ולחץ, ובאופן כללי ארוחות קטנות ימנעו אי נעימות במערכת העיכול במהלך הטיסה. אל תתפתו לחטיפים המוצעים בטיסה משום שהם אולי קטנים אך עשירים בקלוריות. הם רק יגבירו רעב ולא ישביעו.
8. אכילה מסודרת בשעות קבועות
אל תפתחו מרווחים גדולים בין הארוחות. הדבר עלול להביא אתכם למצב של רעב רציני או נפילת סוכר אשר יגרמו לכם לבחור ללא שיקול דעת את המזונות המוצעים.
9. סובלים מבחילות?
אל תטוסו על קיבה ריקה והימנעו מאכילת מזונות מטוגנים, כאלו שמתובלים יתר על המידה או מזונות שאינכם רגילים לאכול בשגרה. צנימים, קרקרים ותה עם ג'ינג'ר לעומת זאת, יכולים לסייע בהקלת הבחילה. הפרידו בין האוכל לשתייה ואם אתם שותים אז העדיפו שתייה קרה על חמה.
10. הגעתם ליעד ואתם עייפים?
אם אתם במצב של ג'ט לג ולא מצליחים להירדם, ישנם מספר מזונות שמעלים את רמות המלטונין (הורמון שינה) בגופנו, למשל קיווי, פיסטוקים, אגוזי מלך, גוג'י ברי ודובדבנים. שווה להכינם לטיסה עוד בארץ, רק וודאו שארץ היעד מאפשרת את הכנסת המזון כדי שלא ייזרק לחינם. טיסה נעימה
אלינור חינגה מזרחי, דיאטנית קלינית BSc. R.D בחברת חלי ממן, רשת המתמחה באורח חיים בריא