זה לא סוד גדול שמערכת העיכול שלנו מושפעת באופן ישיר ממה שאנחנו אוכלים. למעשה, ישנם מאכלים רבים שצריכתם הקבועה עלולה לגרום לתחושות בטן לא נעימות, וכל אחד מאיתנו עשוי להגיב לאכילתם באופן שונה.
"כשאנחנו מדברים על מזונות 'קשים לעיכול', אנחנו למעשה מתכוונים למאכלים המכילים רכיבים שאינם נעכלים במערכת העיכול שלנו", מבהירה רוני ברוך, דיאטנית גסטרו בקופת חולים מכבי" ובבי"ח איכילוב.
מה שעונה להגדרה הזאת לדבריה זה הסיבים התזונתיים המצויים במגוון מזונות, שבאופן טבעי אינם מתעכלים אלא מופרשים בצואה.
נוסף לסיבים, היא מונה עוד כמה מזונות שאמנם אינם נכללים באופן רשמי תחת ההגדרה "קשים לעיכול", אך גם הם בהחלט עלולים לגרום למגוון תסמינים לא נעימים במערכת העיכול, לרבות גזים, כאבי בטן או שלשול.
המאכלים הבאים למשל ידועים לשמצה בשל יכולתם להשפיע על פעילות המעיים שלנו:
מזונות מהצומח
מזונות מהצומח כמו פירות, דגנים מלאים, ירקות (לרבות ירקות ממשפחת המצליבים כמו ברוקולי או כרובית), אגוזים וקטניות – כל אלה עשירים מאוד בסיבים תזונתיים. לסיבים אלה עשויה להיות השפעה ישירה על פעילות מערכת העיכול שלנו – לטוב ולרע.
נתחיל מהטוב: מחקרים רבים הראו קשר ישיר בין צריכה קבועה של סיבים תזונתיים לבין השפעה מיטיבה על אוכלוסיית חיידקי המעי שלנו. השפעה חיובית זו מתבטאת באינספור יתרונות, ביניהם: שיפור פעילות מערכת החיסון של מערכת העיכול, מניעת מחלות כרוניות ואפילו צמצום הסיכון להשמנה. כמו כן, מאחר שסיבים אלה אינם נעכלים, הם מסייעים לזרז את פעילות המעי ותורמים ליציאות סדירות.
על אף היתרונות הרבים שבהם, אחד מהחסרונות המשמעותיים בצריכה גדולה של סיבים תזונתיים נובעת מכך שהם עלולים להשפיע על חלק מהאנשים ולגרום להם לתחושות לא נעימות בבטן כמו גזים מרובים, נפיחות או שינוי במרקם היציאות.
לכן, ברוך מציעה שתבחנו אילו סוגי מזונות מן הצומח משפיעים עליכם באופן אישי. ייעוץ תזונתי תמיד עשוי להועיל במקרה הזה.
מוצרי חלב
אי סבילות ללקטוז הוא מצב שכיח ומוכר הגורם לרבים לסבול מתחושות לא נעימות בבטן לאחר אכילת מוצרי חלב. התופעה שכיחה ככל שאנחנו מתבגרים, ונגרמת כתוצאה ממחסור באנזים הלקטאז שבאופן טבעי אמור לפרק את סוכר החלב, הלוא הוא הלקטוז. בין התסמינים הבולטים: תחושת אי נוחות, נפיחות בבטן, גזים או שלשול.
ברוך מבהירה שמי שסובל מהתופעה לא בהכרח חייב להימנע מצריכת מוצרי חלב. לדבריה, כיום ניתן למצוא מוצרים דלים בלקטוז, נטולי לקטוז או כאלה שכמות הלקטוז שבהם קטנה, כמו גבינות קשות וקוטג' שבמקרים רבים מתאימים גם למי שסובל מהתופעה.
פירות
לא רבים מודעים לכך, אך פירות הם מזון שעלול לגרום לחלק גדול מאיתנו לסבול מתחושות לא נעימות בבטן, בעיקר כאשר צורכים מהם באופן מופרז.
שייק, למשל, הוא דרך פופולרית המאפשרת לצרוך כמה פירות יחד. והבעיה? מנה אחת של שייק המורכב משני פירות ומעלה מכילה כמות גדולה של פרוקטוז – סוכר פירות (חד סוכר). כאשר המעי מוצף בכמות גדולה של רכיב זה, לעתים נגרם קושי בספיגתו. הפרוקטוז מגיע למעי הגס ועובר תסיסה באמצעות חיידקים, מה שעלול להתבטא בין השאר באי נוחות ובגזים.
מזון מתועש
צבעי מאכל, חומרים משמרים, חומרים מתחלבים ומייצבים - אלה רק חלק מרשימת הרכיבים המאפיינת מזונות שמיוצרים במפעל, שצריכה קבועה שלהם עלולה לגרום לבעיות עיכול שונות.
מה עושים? ובכן, לא פשוט להימנע היום ממזון מעובד, שכן מוצרים רבים, וחלקם טובים, מיוצרים במפעל: ממעדני חלב, דרך לחמים שונים ועד לפיצות או לשניצלים קפואים.
לכן, ההמלצה היא לבחור במוצרים המכילים כמה שפחות רכיבים. ככל שהרשימה המפרטת את תוכן המוצר קצרה יותר ומכילה רכיבים בסיסיים – כך סביר להניח שהוא יותר ידידותי לעיכול וכך גם לבריאות הכללית.
אגב, גם סירופ תירס משמש כתוסף מזון במזונות תעשייתיים רבים, ביניהם: דגני בוקר, חטיפים ורטבים. מאחר שהוא מכיל כמות גדולה של פרוקטוז, הוא עשוי להשפיע על חלק גדול מהאוכלוסייה, שעלול לפתח אי סבילות לרכיב זה.
עוד ב-mako בריאות:
>> זהירות: זה הפרי הכי משמין של החורף
>> חשבה ששכן מאיר בפנס לייזר וגילתה דבר נורא
>> כך תנצלו את ארוחת הצהריים שלכם לירידה במשקל
ממתיקים מלאכותיים
סורביטול, מלטיטול וקסיליטול הם ממתיקים מלאכותיים מוכרים. אבל שימו לב לעובדה המפתיעה: הם נמצאים באופן טבעי גם במזנון שונים מן הטבע. פטריות, תפוח ואגס למשל מכילים סורביטול – רכיב טבעי אלכוהולי שממנו נהוג לייצר ממתיק מלאכותי. הבעיה לרוב מתחילה כאשר צריכה של ממתיקים כאלה הופכת למוגזמת. במקרים כאלה ההשפעה על מערכת העיכול יכולה להיות מיידית. לכן, כדאי לנסות להפחית את השימוש במוצרים "דיאטטיים" כמו: סוכריות, מסטיק ללא סוכר ומזונות "ללא סוכר".
אגב, לא כל הממתיקים המלאכותיים גורמים לתופעות האלה. אספרטיים וסוכרלוז, למשל, המצויים במגוון מוצרים ומשקאות, לא אמורים להשפיע בנושא.
*ההמלצות הינן כלליות בלבד ואינן מהוות ייעוץ תזונתי.