בכל מקום ממליצים לנו לאכול יותר ירקות (שזו בהחלט המלצה מבורכת וחשובה לבריאות הגוף), אך למעשה לא כל ירק טוב לנו באותה מידה. ישנם ירקות פחות משתלמים בריאותית מאחרים וכאלה שנחשבים טובים יותר מאחרים.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

הירק שהכי לא תורם לירידה במשקל

חוקרים מבית הספר לבריאות הציבור באוניברסיטת הרווארד מצאו כי ירק אחד תורם הכי הרבה לעלייה במשקל. במהלך המחקר, שממצאיו פורסמו ב-2015, בדקו החוקרים את התזונה היומית של כ-130 אלף מבוגרים במשך 20 שנה. כל ארבע שנים ביקשו המדענים מהמשתתפים יומני תזונה, שתיעדו כל דבר שהמשתתפים אכלו בכל יום במשך שבוע. כל שנתיים המשתתפים התבקשו לדווח על המשקל המדויק שלהם.

ממצאי המחקר אפשרו למדענים לזהות קטגוריה של ירקות שתורמים במידה הרבה ביותר לעלייה במשקל ובתוכה את הירק שהכי לא כדאי לאכול בזמן דיאטה. לפי החוקרים, משתתפים שאכלו כמויות גדולות יותר של ירקות עמילניים, כמו תירס (שלמעשה נכלל במשפחת הדגניים, אך רובנו מתייחסים אליו כאל ירק), תפוחי אדמה ואפונה – היו בעלי סבירות גבוהה יותר לעלות במשקל. הסיבה לכך היא שלירקות אלה אינדקס גליקמי גבוה, כלומר הם גורמים לעלייה חדה ומהירה ברמת הסוכר בדם (וכך גם לירידה מהירה בסוכר בדם), המובילה לתחושת רעב ותאבון מוגבר.

מנגד, המחקר מצא כי משתתפים שאכלו הרבה ירקות עשירים בסיבים תזונתיים, כמו קייל, היו בסבירות גבוהה יותר לרדת במשקל עם הזמן. אז אם אתם מנסים לרדת במשקל, ככל הנראה שכדאי לכם להפחית בצריכת התירס, אך אם תאכלו מדי פעם זה בהחלט לא יזיק.

תירס צלוי עם חמאה (צילום: 5 second Studio, ShutterStock)
פחות מתאים לדיאטה | צילום: 5 second Studio, ShutterStock

ומה הירק הכי בריא?

אולי לא שמעתם עליו הרבה, אבל נראה שגרגיר הנחלים מנצח בקטגוריה של הירק הכי בריא. הוא קרוב משפחה של ברוקולי, קייל, כרוב ניצנים וכרובית, אך ערכיו התזונתיים גוברים על אלה של כל קרובי משפחתו. לפי מדד הצפיפות התזונתית, שיטה לדירוג מוצרי מזון שונים לפי ערכם התזונתי וכמות הקלוריות שהם מכילים – לגרגיר הנחלים ציון מושלם. כלומר, מדובר בירק בעל ערך תזונתי גבוה ובמקביל ערך קלורי נמוך. והנה כמה מהיתרונות הבריאותיים המיוחסים לו:

1. יכול לסייע להילחם בסרטן. גרגיר הנחלים הוא מקור לוויטמינים כמו ויטמין A ו-C, המסייעים לחיזוק המערכת החיסונית. מאחר שגרגיר הנחלים מכיל גם הרבה נוגדי חמצון, הוא יכול גם להפחית דלקות ולמנוע מתאים סרטניים להתפשט. הוא מכיל גם איזותיוציאנטים, תרכובות המסייעות לגוף לסלק כימיקלים שגורמים לסרטן. מחקר שכלל 60 משתתפים מעשנים ולא מעשנים, מצא כי תוספת של כוס וחצי של גרגיר הנחלים (לא מבושל) לתזונה שלהם במשך חודשיים הפחיתה נזק לדנ"א והעלתה את כמות נוגדי החמצון בדם ובכך כנראה הפחיתו גם סיכון לסרטן.

עוד ב-mako בריאות:
>> עשתה פדיקור דגים - ואז קרה הדבר המחריד הזה
>> אתר בחו"ל מוכר ערכות התאבדות והישראלים קונים
>> הדיאטה שמאפשרת לכם לאכול מה שאתם רוצים

A post shared by Elle Brown (@newcastlegreens) on


2. תורם לבריאות העצמות. גרגיר הנחלים הוא מקור מצוין לוויטמין K ויש לו פי 3 יותר סידן מברוקולי – שניהם מסייעים לחיזוק העצמות.

3. מחזק את הלב. גרגיר הנחלים יכול לסייע למנוע מחלות לב באמצעות הפחתת רמות הטריגליצרידים בגוף. הוא גם עשיר בניטרטים, תרכובות שיכולות להוריד את לחץ הדם.

4. מונע סוכרת. בגרגיר הנחלים נוגד חמצון שנקרא חומצה אלפא ליפואית, המשפר את רגישות התאים לאינסולין ומפחית את רמות הסוכר בדם.

5. משפר את בריאות העיניים. ואם כל זה לא היה מספיק, אז גרגיר הנחלים גם עשיר בלוטאין ןזיאקסנתין, פיטוכימיקלים המונעים קטרקט ובעיות ראייה אחרות המתפתחות כתוצאה מהזדקנות.

את גרגיר הנחלים מומלץ לקנות כשהעלים בצבע ירוק כהה ולשמור במקרר כשהשורשים בכוס מים וכסו אותו. כך הוא יחזיק יותר זמן במקרר. ניתן לשלב אותו בסלטים, שייקים, סנדוויצ'ים או בפסטה.  

A post shared by Olga Hamilton (@ohnutrition) on