זה לא סוד שדברים בגוף שלנו משתנים ככל שאנחנו מתבגרים, שלא לומר מזדקנים: השרירים נחלשים, העור מתקמט, השערות נושרות והגוף הופך להיות רגיש יותר למחלות ואיומים. אז למה שהתזונה שלנו לא תשתנה בהתאם? התזונאית מאשה דייויס טוענת שהתזונה שלנו אמורה להשתנות כל הזמן בשלבים שונים של חיינו, ויש הרבה מזונות שצריך להוסיף לתפריט, או לחלוטין להימנע מהם לגמרי, ככל שהגיל שלנו עולה.
בראש ובראשונה, חילוף החומרים בגוף שלנו הולך ומאט ככל שאנחנו מתבגרים, וזה אומר שלוקח לגוף יותר זמן לעבד מזונות שונים. דייויס טוענת שלא מדובר רק במשך הפעילות הספורטיבית שיש לעשות כדי לשרוף את הקלוריות של הסופגנייה שאכלנו, אלא בשינויים עמוקים יותר בדרך שבה הגוף משתמש באוכל שהוא מעכל. ״אנחנו חווים ספיגה מופחתת של ויטמינים ומינרלים, כמו B-12, שחשוב במיוחד לבריאות תקינה. הוויטמין הזה מצוי בעיקר במאכלים מן החי כמו יוגורט, ביצים, עוף ובקר, והוא חיוני במיוחד לשמירה על רמת המוגלובין תקינה בדם. ככל שהגוף שלנו סופג פחות ממנו, אנחנו נמצאים בסיכון גדול יותר לפתח מצבים כמו אנמיה.
>> מה לאכול כדי לקבל מספיק ויטמין B
כמו כן מציעה דיוויס לעבוד עם הגוף שלנו ככל שהוא משתנה, ולספק לו יותר מזונות שעשירים באנטיאוקסידנטים (נוגדי חמצון), חלבונים רזים וסיבים. היא למשל מונה מאכלים ומשקאות כמו קפה (עבור נוגדי החימצון); עלים ירוקים שעשירים גם בסידן, חומצה פולית ו-וויטמין C; ושוקולד מריר (שאמנם מכיל הרבה סוכר, אבל הוא מקור מצוין לנוגדי חימצון ולתרכובות ביואקטיביות מן הצומח). וכמובן, פירות וירקות שמכילים לא רק חומרים תזונתיים אלא גם מים, וזה חשוב במיוחד כיוון שמנגנון הצימאון שלנו מופחת ככל שאנחנו מתבגרים.
סיכון נוסף שאנחנו חשופים אליו יותר ככל שנוקפות השנים הוא מחלת הסוכרת, שהסיכוי לחלות בה רק הולך ועולה עם הגיל. הדיאטנית ארין פלינסקי-וויד מסבירה שכשאנחנו מתבגרים, התאים שלנו מפתחים עמידות נגד אינסולין – ״הם פחות מאפשרים לסוכרים (גלוקוזים) להיכנס לתא, מה שמעלה באופן משמעותי את רמת הסוכר בדם ומגביר את רמות השומן בגוף במיוחד באזור הבטן. וזה מרחיב את היקף המותניים, מעלה את הסיכוי להתפתחות של דלקות ואפילו מגביר את העמידות בפני אנסולין – וכל זה מגביר את היסוכי לפתח סוכרת סוג 2״. לכן, לטענתה, בגיל מבוגר יותר מומלץ לאכול רק פחמימות מורכבות שמתעכלות באיטיות בגוף (למשל דגנים מלאים 100%, שעועית ועדשים).
עוד ב-mako בריאות:
>> תעשו את זה כל יום ומערכת העיכול תודה לכם
>> זה הסיכוי שלכם להידבק כשאתם חובשים מסכה
>> מזון העל הזה יכול לעשות לעור הפנים רק טוב
מתי צריך לערוך את השינויים הללו? ובכן, אף פעם לא מוקדם מדי לטפל בעצמנו, אומרת דייויס, אבל כדאי להתחיל להיות מודעים לכך בשנות העשרים לחיינו. כבר אז, לטענתה, כדאי לוודא שאנחנו אוכלים חלבונים רזים ואיכותיים, ומשלבים מזונות כמו דגים ופירות ים בתפריט.