לפי משרד הבריאות, מחלות הן הגורם השני בשכיחותו למוות בישראל. זה אומר שמחלות לב הן נפוצות יותר ממה שאולי נדמה לכם וכדי להימנע מהן כדאי לשמור על אורח חיים בריא - שכולל בין היתר הקפדה על תזונה נכונה. גורמי הסיכון העיקריים למחלות לב הם רקע משפחתי, לחץ דם גבוה, עישון, סוכרת, רמה גבוהה של כולסטרול וטריגליצרידים בדם, עודף משקל והימנעות מפעילות גופנית.
תזונה יכולה להשפיע לא מעט על גורמי הסיכון הללו, כך שאם אתם רוצים לשמור על עצמכם ובמיוחד אם אתם בקבוצת סיכון, מומלץ להתייעץ בדיאטן קליני ולהקפיד על תפריט בריא, מאוזן ומותאם אישית. הנה כמה טיפים שיעזרו לכם לבחור טוב יותר את האוכל בסופרמרקט, בתור התחלה:
יחס בין פחמימות לסיבים תזונתיים
או במילים אחרות: הקפידו לצרוך פחמימות איכותיות. הכוונה לפחמימות שמכילות יותר סיבים תזונתיים, לרוב מדגנים מלאים. דרך טובה לוודא שאתם צורכים כמה שפחות פחמימות לא איכותיות היא לבדוק את כמות הסיבים התזונתיים פר פחמימה. לרוב מומלץ להעדיף מזון שמכיל לפחות 1 גרם סיבים תזונתיים ב-10 גרם פחמימות. ממחקר שנעשה על ידי מדענים מאוניברסיטת הרווארד שבדקו יותר מ-500 מוצרי מזון, עולה כי מזונות עם יחס פחמימות-סיבים תזונתיים של 10:1 לרוב מכילים גם פחות נתרן, סוכר ושומן טראנס – כל אלה כאמור גם הם לא תורמים לבריאות הלב – בהשוואה למוצרי מזון עם יחס גבוה יותר של פחמימות וסיבים תזונתיים.
כמות נתרן
מזל שיש לנו את הסימונים החדשים שעוזרים לנו לזהות מזונות שיש בהם רמה גבוהה של נתרן. הבעיה עם נתרן, היא שהוא יכול לגרום לאגירת נוזלים בגוף - שמעלה את לחץ הדם - וזה גורם סיכון למחלת לב. אם אתם צורכים מדי פעם מזון עתיר נתרן, זה לא נורא. אבל אם זה קורה לעתים קרובות, אתם עלולים להיות בקבוצת סיכון. לפי משרד הבריאות, מומלץ לצרוך עד 2,000-2,300 מ"ג נתרן ביממה (כ-5-6 גרם מלח).
עוד ב-mako בריאות:
>> הסיבה שאתם מתקשים לנשום אחרי שעליתם במדרגות
>> זה מה שקורה בגוף כשאוכלים מהר מדי
>> לא מה שחשבתם: גילינו משהו מדהים על גזים
איכות השומן
שומן רווי מעלה את רמת הכולסטרול "הרע" בדם ולפיכך מזון שמכיל כמויות גדולות שלו נחשב מאוד לא מומלץ באופן כללי ובמיוחד למי שנמצא בקבוצת סיכון למחלות לב וכלי דם. שומן רווי מצוי בעיקר במזון מן החי, כמו גבינות שמנות, בשר, נקניקים, ביצים ועוד. והוא גם מצוי בשמנים צמחיים מסוימים, כמו שמן דקלים ושמן קוקוס. באופן כללי כדאי לבחור במזון כמה שפחות מעובד ולהעדיף דגנים מלאים, ירקות, פירות, אגוזים, שמנים צמחיים לא רוויים ומוצרי חלב דלי שומן (גבינות 5%, יוגורט ועוד).