שגרת היום של הילדים שלנו דורשת מגיל צעיר ביצוע כמה משימות במקביל. יחד עם זאת, אנחנו רוצים שהם יהיו במיטבם ויבצעו את הפעולות השונות בהצלחה ועם אנרגיות גבוהות. מצב זה דורש מהם מאמץ מחשבתי לאורך כל היום, ולעיתים יכול להביא לעייפות. ידוע כי שעות שינה מסייעות לחידוש האנרגיה, אך יחד עם זאת יש להוסיף לתפריט היומי גם רכיבי תזונה נכונים ומזינים שיכולים לסייע להם בשיפור קבלת החלטות ופתרון בעיות, חידוד הריכוז ושיפור הזיכרון.
"אנחנו מתחילים להבין באופן ברור יותר את ההשפעה של התזונה על תהליכי הלמידה והזיכרון כבר מלידה" מסביר מאט קוצ'ן, חוקר בחברת אבוט בשיתוף עם המרכז ללימודי תזונה וזיכרון באוניברסיטת אילינוי; "המחקר שלנו עוקב אחר אנשים מגיל ינקות ועד לבגרות, וממחיש עד כמה חיונית התזונה לתמיכה בבניית קשרים חדשים הנוצרים בין תאי המוח, ליכולת הריכוז ולשימור הזכרונות שבסופו של יום מגדירים מי אנחנו".
עוד ב-mako בריאות:
>> סקס לעצלנים: השדרוגים שיהפכו אתכם למאהבי על
>> תתפלאו מה קצת שום יכול לעשות לכם
>> תולעים בטוסיק: מה עושים עם הסיוט הזה?
לשמחתנו, מחקרים הראו כי ישנם רכיבי תזונה ושילובים של מזונות שיכולים לשפר את התפקוד המנטלי. לכן, במידה ואתם מעוניינים לתמוך בפעילות המאומצת של המוח של הילדים שלכם כבר מגיל צעיר, כדאי שתכירו שישה רכיבי התזונה שיכולים לסייע לשמור על רמה גבוהה של חיוניות.
לוטאין (Lutein ) וזקסאנטין (Zeaxanthin)
רכיבי תזונה ממשפחת נוגדי חימצון הידועים בתרומתם לבריאות העין, בריאות העור ובריאות כלי הדם. לוטאין הוא אנטיאוקסידנט ממשפחת הקרטנואידים , שידוע כתורם לבריאות המוח בכל הגילאים.
במחקר שנערך לאחרונה על ידי אבוט בשיתוף עם מרכז לימודי התזונה והזיכרון באוניברסיטת אילינוי, מצאו כי למבוגרים הצורכים יותר לוטאין יש אינטליגנציה נרכשת טובה יותר, כך שיש להם יכולת טובה יותר לשמור ולהשתמש במידע אשר נרכש לאורך החיים. מחקר נוסף הראה כי שילוב של לוטאין וזקסאנטין יכול לעזור בשיפור מהירות עיבוד וזיכרון בכל גיל. "אנו מוצאים כי לוטאין מועיל לבריאות המוח בכל גיל", אומר קוצ'ן; "מתוצאות המחקר שלנו ניתן להסיק כי ככל שתצרוך יותר לוטאין כשאתה צעיר תוכל להישאר חד יותר בשלב מאוחר יותר בחיים".
מזונות המכילים לוטאין וזקסאנטין: ביצים, ברוקולי, חסה, כרוב ירוק, תרד, עלי מנגולד, קייל, תפוח, תותים וענבים.
קוורצטין (Quercetin)
רכיב תזונה נוגד חמצון זמין הנמצא במזונות זמינים בכל בית, כמו תפוחים, בצל ועירית. הקוורצטין ידוע כיעיל לטיפול ברמות כלוסטרול גבוהות, מחלות לב ומחלות נוספות הקשורות למחזור הדם. בנוסף לתרומה זו, מחקר פרה-קליני הראה כי שילוב של קוורצטין עם רכיבי תזונה אחרים החשובים למוח יכול לעכב את הירידה הקוגנטיבית הטבעית המתרחשת עם העלייה בגיל. עובדה זו נותנת משמעות חדשה לגמרי להמלצה לאכול תפוח אחד ביום. מזונות המכילים קוורצטין: חמוציות, דובדבנים, בצל סגול, תפוח, פלפלים, אוכמניות, כוסמת ואבקת קקאו.
ויטמין E
ויטמין E נמצא באופן טבעי במספר איזורים במוח וקשור לאיזורי הזיכרון, ראייה והתפתחות שפה. ויטמין E טבעי הוא נוגד חמצון שהוכח כמשלים ללוטאין בתפקיד הגנה על חומצת השומן DHA מפני רדיקלים חופשיים בסביבה הנובעים מזיהום אוויר, קרינה מהשמש ועוד. מחקר נוסף הוכיח שהמוח מעדיף ויטמין E טבעי מאשר ממקור סינתטי של ויטמיו E . לכן יש להקפיד להסתכל בתוויות המזון ובסימון הרכיבים יש לשים לב כי ויטמין E הוא ממקור טבעי אשר מסומן בדרך כלל על ידי די-אלפא-טוקופרול. מזונות המכילים ויטמין E טבעי: סלמון, דג אמנון, שמן חמניות, שמן סויה, ברוקולי, דלעת, אספרגוס ועלי תרד.
חומצת שומן אומגה 3 ו- DHA
אומגה 3, הידועה כחומצת שומן "טובה", יכולה לסייע באופן משמעותי בשמירה על תפקודים קוגניטיביים כמו האטת הזדקנות המוח. "חשוב להבין כי בניגוד לרכיבי תזונה אחרים, חומצות שומן אומגה 3 אינן מיוצרות באופן טבעי בגוף ויש לצרוך אותן בתפריט שלנו" מדגיש קוצ'ן; "לכן, חשוב לוודא שמשלבים מזונות בריאים העשירים באומגה 3 בתזונה שלנו".
בנוסף, מספר מחקרים מראים כי צריכה גבוהה של חומצת שומן מסוג אומגה 3 חיונית לתפקוד קוגניטיבי, וקשורה לשיפור היכולת לשלוף ולהשתמש במידע הקיים במוח. מזונות המכילים אומגה 3 ו- DHA: שמן קנולה, שמן אגוזים, שמן שומשום, שמן חריע, שמן זית, סלמון, מקרל ובס.