המלפפונים באים לנו בטוב כמעט בכל ארוחה – בין שהם חתוכים גס ונזרקים אל קערת הסלט, ובין שהם מוחמצים לצד הבורקס או קצוצים היטב בתוך צזיקי. למבחן הטעימה העיוורת, השופט האהוב ממאסטר שף ישראל אהרוני בחר בירק הירקרק, וכנראה שהוא ידע מה הוא עושה. אמנם לא הרבה מהמתמודדים בחרו בו, אבל במוצ"ש הקרוב (אחרי החדשות בקשת 12) הוא חוזר, ובגדול, וכל זה לכבוד סיום שלב האודישנים לקראת מחנה האימונים שיוצא לדרך. אז נכון שלפעמים אנחנו לוקחים אותו כירק מובן מאליו שנמצא במגירה שאיש לא רואה בתוך המקרר, אבל אנחנו כאן בדיוק בשביל לתת לו את הבמה ולשים על השולחן את כל היתרונות הבריאותיים שיש בו - אנחנו מתחילים.
מפוצץ במים
המלפפונים מורכבים מכ-95% מים ומכילים גם אלקטרוליטים חשובים שיכולים לסייע במניעת התייבשות במזג אוויר חם או לאחר אימון. אם אתם מסוג האנשים שלא ממש אוהבים ללגום מים, הוסיפו מלפפון ונענע וכך תוכלו להפוך אותם לטעימים יותר.
מונע ריח רע מהפה
אחד הגורמים הנפוצים לריח רע מהפה הוא ריח המופק כשחיידקים תוקפים חלקיקי מזון כלואים. הנוזל שיש במלפפון, כמו גם ייצור הרוק שמופעל בזמן הלעיסה, עוזרים לנקות את הפה ולשטוף את כל החיידקים הלא נעימים שנמצאים בחלל הפה. כבר המציאו משחת שיניים שמכילה מלפפון?
מלפפון חמוץ זה בריא? כן!
לפעמים אנחנו תוהים לעצמנו האם ירק שעובר תהליך החמצה ותסיסה עדיין מחזיק ביתרונותיו הבריאותיים, אז במקרה הזה לגמרי כן. מלפפונים חמוצים מותססים מסוגלים לסייע במניעת דלקות, וכן אלו שלא מותססים יכולים להפחית את לחץ הדם בגוף. נשמע נפלא נכון? הבעיה היא שיש בהם הרבה נתרן, כך שאם חיסלתם במקרה כוס של מלפפונים חמוצים, הגעתם לחצי מכמות הנתרן המומלצת לאדם ביום.
>>> עשינו לכם חשק לסלט מלפפונים אסייתי של אהרוני?
מחזק את העצמות
בירק הקראנצ'י נוכל למצוא ויטמנים רבים, ביניהם ויטמין K שמסייע בקרישת דם, שיפור ספיגת הסידן ויכול לעזור בתמיכת בריאות העצם. כוס מלפפון אחת עם הקליפה, המספקת מעל ל-20% ממנת הצריכה היומית המומלצת, הם סיבה מספיק טובה כדי לרוץ לירקן הקרוב לא?
מגן על המוח
פיזטין הוא סוג של פלבונואיד שבאופן מחקרי הוכח כחומר אנטי דלקתי, אותו נוכל למצוא במלפפון וכן גם בענבים ותותים. לפי מחקר שנערך בשנת 2015 נמצא כי התרכובת הזו מסייעת בהפחתת ההשפעה של מחלות נוירולוגיות שמתפתחות בגילים מבוגרים, על תפקוד המוח ומערכת העצבים. מעבר לכך, מחקר אחר מצא שהפיזטין יכול לשמר את היכולות הקוגנטיביות בקרב חולי אלצהיימר. קדימה, בשביל לשמר את הזיכרון – תאכלו מלפפון.
>> עוד לא אפיתם? הצטרפו לאתגר החלות הגדול של מאסטר שף יחד עם כל השפים המובילים בישראל
מפחית את הסיכוי לסרטן
לצד זרעי הפשתן, הכרוב, הברוקולי, השומשום והתותים, מתייצבים גם המלפפונים כמכילים חומר טבעי שנקרא ליגננים. החיידקים במערכת העיכול ממירים את הליגננים לתרכובות הנקשרות לקולטני אסטורגן. מחקרים ראשוניים מצביעים על כך שהם עשויים להגן מפני סרטן שנקשר באסטרוגן, כמו סרטן השד, הרחם, הערמונית והשחלה.
מונע סוכרת
הירק הירקרק יכול למלא תפקיד נהדר בשליטה ובמניעת סוכרת. הוא מכיל חומרים שעשויים לסייע בהורדת רמת הסוכר בדם או במניעת העלייה הגבוהה מדי בדם. הסיבים שבו יכולים לעזור בניהול סוכרת מסוג 2. אחת התיאוריות היא שהקורקורביטאינים שיש במלפפון מסייעים בוויסות שחרור האינסולין והמטבוליזם של גליקוגן בכבד, הורמון מפתח בעיבוד הסוכר שיש בדם.
>> עשינו לכם חשק למרק יוגורט ומלפפונים?
מרגיע את העור
מי מאיתנו לא נתקל בתמונות דוגמניות עם פרוסות מלפפונים על העיניים, המקשטות קירות בספא ומכוני היופי? אז למה עושים את זה? קודם כל, זה מקרר ומרגיע את העור שלנו, שנית, זה מפחית נפיחות וגירויים, ובנוסף מסתבר שהנחת פרוסות המלפפון יכולות להקל גם על כוויות שמש.
קצת אנטיאייג'ינג
המלפפון מכיל ויטמין C, מגנזיום ותרכובת בשם סיליקה. מחקרים הראו שהמרכבים האלו מסייעים לעכב במידה כלשהי את תהליך ההזדקנות הבלתי נמנע, ולשמור על העור שלנו חלק יותר לאורך זמן.
עוד במאקו בריאות:
>> חושבים לוותר על החיסון השני? כדאי שתדעו את זה
>> האם החיסון לקורונה יכול לגרום לדלקת בשריר הלב?
>> תפסיקו עם המנהג הזה – ומערכת העיכול תודה לכם
טיפ בונוס – איך לאחסן ולשמור על המלפפונים
לפני שמכניסים את המלפפון למקרר חשוב להסיר ממנו את הפרחים היבשים שנמצאים בסופו, שעלול לגרום לריקבון מהיר יותר של הירק. לעומת זאת, את הצד השני של המלפפון שכולל את הגבעול דווקא כדאי להשאיר שלם. הגבעול נועד להגן על המלפפון. ברגע שחותכים אותו, הסיכוי שהירק יתקלקל גדול יותר. ואיך מומחים ממליצים לאחסן אותו? רצוי לא לשטוף ואז להכניס למקרר כיוון שסביבה לחה תורמת להתפתחות חיידקים ועלולה לגרום לריקבון מהיר יותר. אם בכל זאת שוטפים, רצוי לנגב היטב לפני שמכניסים למקרר.