החורף בעיצומו, ושירים את היד מי שטרם נאלץ להתמודד עם איזה חיידק או וירוס מרגיז. שיעול, נזלת, חום או תחושה כללית לא טובה הם תסמינים מוכרים ושכיחים שיכולים להטריד רבים במהלך העונה הקרה.
הידעתם? תזונה נכונה בזמן המחלה חשובה לשמירה על מערכת חיסונית חזקה יותר, שתילחם בהשפעות המזיקות של החיידקים והווירוסים העונתיים השכיחים. באופן כללי, חשוב לאכול מזונות המספקים לגוף את הוויטמינים שנלקחו ממנו בזמן המחלה, גם בשל דרישת הגוף המוגברת לכך וגם בשל מיעוט באכילת מרכיבי תזונה חיוניים בזמן מחלה אשר מלווה בד"כ בחוסר-תיאבון.
פירות וירקות: קבוצת מזון זו תספק לכם את הוויטמינים החסרים, בייחוד ויטמין C הנמצא בפירות העונה כגון: קיווי, פרי הדר וכן פלפלים אדומים ובקבוצת הירקות הירוקים העליים (סלרי, חסה, פטרוזיליה ועוד).
חלב ומוצריו: אלה, וגם ביצים, עשירים בחלבון באיכות גבוהה, אשר במחלה ממושכת המלווה בחום עשוי להתדלדל, והם חיוניים בסיוע השמירה על המערכת החיסונית של הגוף. צריכת מוצרי חלב כגון: יוגורט, לבן, אשל (גביע אחד ביום), מומלצת במיוחד עבור חולים שנוטלים אנטיביוטיקה. הסיבה לכך היא שמדובר במזונות עשירים בחיידקים 'ידידותיים', אשר הושמדו ע"י האנטיביוטיקה במהלך השימוש בה. חיידקים אלו הנמצאים במערכת העיכול שומרים על בריאותה ומונעים מהחיידקים השליליים (מחוללי המחלות) להתפתח.
דגנים וקטניות מלאים: דגנים כגון: שיבולת שועל, פסטות, לחם מחיטה מלאה, אורז; וגם קניות כגון: גרגירי חומוס, אפונה, עדשים ועוד – כל אלה תורמים לאספקת אנרגיה זמינה, מה שעוזר לגוף להתגבר על מצבי חולשה ועייפות בעקבות מחלה עונתית.
מזונות נוספים שכדאי לשלב בתפריט בזמן מחלה: נבט חיטה, אבוקדו, טחינה, אגוזים ושקדים לא קלויים וכן שמנים צמחיים (כגון: שמן זית, שמן חמניות), אשר עשירים בחומצות שומן חיוניות ובוויטמינים מסיסים בשומן, בעיקר ויטמין E, תורמים לשמירה על המערכת החיסונית ומספקים אנרגיה רבה לגוף. נבט החיטה, אגוזים ושקדים לא קלויים, עשירים גם באבץ אשר אף הוא חיוני לשמירה ופעילות תקינה של המערכת החיסונית. רק שימו לב: היות שמדובר במזונות עשירים בקלוריות, חשוב לצרוך אותם באופן מבוקר ומוגבל.
מריאנה אורבך, מנהלת היחידה לתזונה ודיאטה של הכללית במחוז דן – פ"ת