כולם יודעים שקפה הוא גם מצמיא וגם משתן, הודות לקפאין הפעיל שבו, אבל יש כאלו שדווקא סובלים מתופעה נוספת, במסגרתה שתיית קפה מריצה אותם מיד לשירותים, ולא בשביל להטיל שתן אלא בשביל הדבר האחר. ד"ר פסקל מ. וויט, מנהלת מרפאה לגסטרולוגיה בבית החולים מאונט סיני בלוס אנג'לס מרגיעה – שום דבר לא חריג אצלכם, זה בהחלט יכול לקרות.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

לפי ד"ר וויט, חוקרים עדיין לא בטוחים מדוע קפה יוצר אצל אנשים מסויימים דחף עז לתת צואה, אבל ישנם מחקרים שמוכיחים כי קפה מגביר "את מה שאנחנו מכנים פעילות אקטיבית של המעיים, ובמיוחד בחלק האחרון שנקרא 'המעי העקול'". היא אף מצטטת את המחקר הכי מרכזי בנושא שנערך בשנת 1990, בו חוקרים נתנו לקבוצת נבדקים קפה שחור ולא ממותק, לקבוצה אחרת קפה דומה נטול קפאין, ולקבוצה נוספת מים חמים. 4 דקות לאחר שתיית הקפה הרגיל והנטול, בקרב שמונה נבדקים שטענו שקפה גורם להם לתת צואה - נרשמה תגובה מוטורית במעיים שנמשכה לפחות 30 דקות. רובן, אגב, היו נשים, מה שמעלה את החשד שזה קשור לתסמונת המעי הרגיז, שמשפיעה על נשים פי 2 יותר מעל גברים.

סמארטפון בשירותים (צילום: NATA FUANGKAEW, ShutterStock)
לא רק אשמתו של הקפאין | צילום: NATA FUANGKAEW, ShutterStock

"התגובה לכך קשורה לרכיב פעיל שאינו בהכרח קפאין"

המחקר קבע אז כי "התגובה לכך לא קשורה לטמפרטורה או לנפח של הנוזל, מאחר שלמים חמים לא היה את אותו האפקט, אלא דווקא לרכיב פעיל שיש בקפה שאינו דווקא קפאין. לפי המחקר, קפה מסוגל לשחרר בקיבה הורמונים הקשורים לפיקוח על תהליך העיכול, כמו למשל גסטרין. כמו כן, קפה באופן כללי יכול לגרום לצואה להיות יותר רכה הודות לעלייה בתנועות המעיים, בכיווצם וברפיון של שרירי המעי, אשר מותירים פחות זמן למעי לספוג מים מהצואה ולייצר צורה מוצקת קשה.

עוד ב-mako בריאות:

>> אוכלים הרבה עוף? אתם חייבים לדעת את זה
>
הסיבה הכי מפתיעה לשחורים באף
>
המאכלים האלה יכולים להציל חייםEdit item

לפי המחקר, גם לקפה נטול וגם לקפה רגיל יש אותה השפעה על המעי, למרות שישנן עדויות לכך שקפאין הוא חומר ממריץ. מחקר קטן אחר משנת 1998 למשל טען כי קפה עם קפאין הוא חומר הממריץ את פעולות המעיים ב-23 אחוז יותר מאשר קפה נטול.

כאמור, יש אנשים שלא מושפעים כלל מצריכה של קפה מכל סוג שהוא, אבל יש כאלה שאצלם קפה גורם לעלייה בפעילות המוטורית במעיים אשר אינה מתרחשת כאשר שותים סתם מים חמים, אומרת וויט. כמו כן, ייתכן והגורמים לכך הם מה ששותים עם הקפה, כמו למשל חלב או ממתיקים. יש למשל אנשים שאלרגיים ללקטוז ולכן בעיות המעיים שלהם עשויות לנבוע מזה.