המטרה העיקרית של יוד היא לסייע לייצור הורמונים בבלוטת התריס, ששולטים בקצב חילוף החומרים ומידת השימוש שלנו באנרגיה שמקורה ממזון. יוד מצוי במי ים והוא מינרל חיוני שהגוף שלנו לא מסוגל לייצר, לכן אנו חייבים להשיג אותו מהמזון שאנו אוכלים. מחסור עקבי ביוד עלול לגרום לפגיעה בבלוטת התריס ולמצב רפואי שנקרא "תת-פעילות של בלוטת התריס" או היפותירואידיזם. אחד התסמינים הראשונים לכך הוא עלייה במשקל.
כיוון שההורמונים של בלוטת התריס אחראיים לחילוף החומרים שלנו, מחסור ביוד עלול להשפיע על המטבוליזם ולפיכך על המשקל. "אם יש כמות נמוכה של הורמוני בלוטת התריס, יותר קלוריות מהמזון יאוחסנו בגוף כשומנים, במקום שייעשה בהם שימוש ליצירת אנרגיה", מסבירה רייהן פלאגי, תזונאית ל-healthista. תסמינים נוספים שיכולים להעיד על מחסור ביוד כוללים עייפות תמידית, אנרגיה נמוכה, נשירת שיער וציפורניים חלשות שנסדקות בקלות.
אז מה אתם יכולים לעשות כדי לוודא שאתם צורכים כמות מספקת של יוד מהמזון שלכם? הנה כמה דרכים:
מוצרי חלב ודגים
חלב ומוצרים חלביים הם המקור העיקרי ליוד, אך גם דגים מהווים מקור מעולה למינרל, במיוחד דגים לבנים, כמו בקלה וסול – אבל גם בפילה סלמון יש כמות טובה של יוד.
לבשל עם אצות ים
אם אתם צמחונים שלא צורכים דגים או טבעונים שלא יכולים להשיג יוד ממוצרי חלב, תוכלו במקום זאת לשלב בתפריט שלכם אצות ים, שגם הן מכילות לא מעט יוד, כמו אצות ווקאמה ונורי.
עוד ב-mako בריאות:
>> ההרגלים היומיומיים האלה עושים לכם כרס
>> 9 חוקים בריאים של ג'יי לו שאתם חייבים לאמץ
>> רופאים מזהירים: בורקס מדפי אורז עלולים להזיק
לאכול יותר שזיפים מיובשים
מקורות נוספים ליוד, שהם לא מן החי, כוללים: שעועית, שעועית ירוקה, קישואים, קייל, שזיפים מיובשים ודגנים מלאים.
לבלות בים
בקיץ אתם ככל הנראה כבר עושים את זה בלי קשר למידת היוד שיש בגופכם, אבל מתברר שבילוי בים בהחלט יכול לעזור קצת עם רמות הדיו בגוף שלכם. מחקר שפורסם בכתב העת Irish Medical Journal, מצא כי נשים וילדים שגרים בסביבה עם אוויר עשיר ביוד (כלומר בקרבת הים), הם בעלי כמות גבוהה יותר של יוד בגוף.
בכל מקרה, אם אתם מרגישים שאתם סובלים ממחסור ביוד, היוועצו קודם עם רופא. ייתכן שהוא יאבחן תת-פעילות של בלוטת התריס, או ימליץ על טיפול מתאים, במקרה שלא מדובר בתת-פעילות בלוטת התריס.