קרין מיקלס, מרצה באוניברסיטת הרווארד ומנהלת המכון למניעה ואפידמיולוגיה של גידולים באוניברסיטת פרייבורג, פרסמה סרטון של הרצאה שלה ביוטיוב. מה שהיא לא ציפתה, זה לתגובות שההרצאה שלה גרמה ברחבי האינטרנט.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
שם ההרצאה, שהועלתה בחודש שעבר וכבר הגיעה ליותר מ-750 אלף צפיות - הוא "שמן קוקוס וטעויות תזונתיות אחרות". הכותרת, שלא בדיוק משתמעת לשתי פנים, מבהירה כי עמדתה של מיקלס היא ששמן קוקוס לא בריא כלל. הצהרה מפתיעה, בהתחשב בכך ששמן הקוקוס הגיע בשנים האחרונות למעמד של סופר-סטאר בקרב בלוגרים של בריאות ומומחי תזונה.
אך מיקלס היא לא הראשונה שיוצאת נגד הסופר-פוד. כבר בשנה שעברה ארגון הלב האמריקאי (AHA) פרסם הנחיות, לפיהן הומלץ לאנשים להימנע מחומצות שומן רוויות המצויות בשמן הקוקוס.
"שמן קוקוס הוא רעל טהור"
במהלך ההרצאה, שנערכה בשפה הגרמנית, מיקלס המליצה להימנע משמן קוקוס והצהירה כי "שמן קוקוס הוא רעל טהור" וש"הוא אחד המזונות הגרועים ביותר שאפשר לאכול".
מרוב פרסומים כי שמן קוקוס הוא הדבר הטוב ביותר מאז המצאת הגלגל, רבים לא יודעים כי מרבית היתרונות הבריאותיים המיוחסים לו אינם מגובים מדעית. לפי מיקלס, שמן קוקוס הוא אף מסוכן יותר, מאחר שהוא מכיל בעיקר חומצות שומן רוויות, הסוג שיכול לגרום לחסימת עורקים. ניתן לדעת כמה חומצות שומן רוויות מצויות בשמן מסוים, אם הוא נשאר מוצק בטמפרטורת החדר - כמו שקורה עם חמאה או מרגרינה, למשל.
מומחים רבים ממליצים על שמן זית או שמן המופק מזרעי הלפתית (קנולה) כאלטרנטיבה בריאה יותר לשמן הקוקוס. גם שמן זרעי פשתן מומלץ, מאחר שהוא עשיר בחומצות שומן בריאות מסוג אומגה 3, אך לא ניתן לבשל איתו.
עוד ב-mako בריאות:
>> התמונה שהצילה לאישה אחת את החיים
>> לא עושים מספיק סקס? אולי זאת הסיבה
>> שלושת התרגילים הכי יעילים לחיטוב הבטן
אך שמן קוקוס הוא לא מזון העל היחיד ברשימה השחורה של מיקלס. היא הוסיפה כי גם זרעי צ'יה, אסאי ומאצ'ה אינם מועילים כפי שנוטים לחשוב, אך בשונה משמן קוקוס - הם גם לא בהכרח מזיקים. לטענתה, במרבית המקרים ניתן להשיג את אותם הערכים התזונתיים גם במזונות אחרים, כמו גזרים, דובדבנים ומשמשים.
יש לציין כי נושא השומן הרווי עדיין נתון לדיון בעולם המדעי וישנם הסבורים כי הוא לא כזה מזיק כפי שטוענים. עדיין, ישנם ממצאים המראים כי קיים קשר בין תזונה עשירה בשומן רווי לסיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם.
אז מה חובבי שמן הקוקוס צריכים לעשות עכשיו? אל תזרקו את הצנצנת עדיין. מרבית הארגונים הבינלאומיים ממליצים לצרוך שומנים רוויים במתינות. אז אם אתם יודעים שאתם קצת יותר מדי בקטע של שמן קוקוס, זכרו שכדאי לא להגזים עם הכמויות. תמיד תוכלו להשתמש בשמן הקוקוס העודף לצרכים אחרים, כמו לעור ולשיער.