בספיישל מאסטר שף V.I.P ששודר בשבוע שעבר זכה הזמר קובי אוז, לאחר שהגיש לשופטים מנת פסטה עם פול ודג שזכתה למחמאות, לצד קרפציו לפת ודג מאודה.
הירק החיוור מתחבא בדרך כלל בין ירקות צבעוניים ומגרים יותר אבל מאחורי הצניעות שלו מסתתרים לא מעט ערכים תזונתיים. הלפת היא ירק שורש ששייכת למשפחת המצליבים כמו הקייל, הקולורבי והכרוב ניצנים, כמו שאר ירקות המצליבים, והיא מספקת שפע של ערכים מזינים ודלי קלוריות.
את הלפת רובנו מכירים כחלק ממגוון הירקות המוחמצים אך ניתן לשלב אותה גם כירק טרי בסלט או לבשל אותה כתוספת משביעה.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
ניתוח ההרכב הכימי של שורש הלפת מראה שהוא עשיר במספר מרכיבים תזונתיים שכוללים פחמימות, חלבון, סיבים תזונתיים, ויטמין C, חומצת אמינו חיונית, מינרלים ודל בשומן. גם לעלי הלפת עצמם ערכים תזונתיים חשובים והם מהווים מקור של קרוטנואידים, לוטאין, ויטמין A, ויטמין B וויטמין K .
לפת טריה קטנה מכילה כ:
- 35 קלוריות
- 1 גרם חלבון
- 2.3 גרם סיבים תזונתיים
- 38 מ"ג של סידן
- 0.3 מ"ג ברזל
- 191 מ"ג אשלגן
- 26 מ"ג ויטמין C
מתכון לעוף בתנור עם לפת של ישראל אהרוני
מונעת סרטן
הלפת מכילה רמות גבוהות של נוגדי חמצון, פיטו-כימיקלים וגלוקוזינולטים, המתפרקים לשתי תרכובות צמחיות מועילות, אינדולים ואיזוטיובאנטים. התרכובות הללו עוזרות בעיבוד הרעלנים בכבד, נלחמות בהשפעותיהם של חומרים מסרטנים ויכולות לעכב את צמיחתם של תאים סרטניים.
משפיעה על איזון הסוכר
סוכרת היא הפרעה כרונית ומטבולית שמאופיינת בדרך כלל ברמות גבוהות של גלוקוז בדם ובמטבוליזם לקוי של גלוקוז. למרות שתרופות מסוימות, כולל אינסולין, מטפורמין ומעכבי גלוקוזידאז, היו בשימוש נרחב לטיפולי סוכרת, הם מכילות גם השפעות שליליות של עמידות לתרופות, תופעות לוואי וכאב בעת הזריקות.
השפעות שליליות אלו שנלוות לטיפול הקיים מניעות את החוקרים למצוא תחליפים בטוחים יותר עבור מניעה ו/או טיפול בסוכרת. חוקרים מצאו כי תמצית אתנול משורש לפת שיפר את הובלת הגלוקוז בזרם הדם והיטיב את עמידות לאינסולין בעכברים סוכרתיים מסוג 2, מה שמעניק תקווה למצוא גם פתרונות דומים עבור בני אדם.
תורמת לבריאות העצם
בלפת יש 30 מ"ג סידן. סידן הוא המינרל השכיח ביותר בגוף האדם, אשר זקוק לו לתפקודים רבים ביניהם בניית עצמות, שיניים ושמירה עליהן. בנוסף, הואחשוב להעברת דחפים עצביים, כיווץ שרירים, ויסות קצב הלב, שמירה על בריאות הציפורניים והעור ושחרור הורמונים ואנזימים שמשפיעים כמעט על כל תפקוד בגוף האדם. לפת אחת גדולה כוללת כ-5% מההמלצות היומיות של סידן, מקור צמחי חשוב לסידן בעיקר לאנשים הנמנעים מצריכת מוצרי חלב או תחליפיהם.
מריה סוידאן, דיאטנית קלינית, B.Sc , R.D, בחלי ממן, רשת המתמחה באורח חיים בריא