סלמון נחשב לאחד הדגים הבריאים ביותר שאתם יכולים לשלב בתפריט היומי שלכם. הוא עשיר באומגה 3, ששומרת על בריאות המוח, מפחיתה לחץ דם ומפחיתה סיכון למחלות רבות ואחרות. נוסף לכך, סלמון נחשב למקור בריא לחלבון, הוא עשיר בוויטמיני B, באשלגן, בנוגדי חמצון ותורם לתחושת שובע ולפיכך גם עוזר לשמירה על המשקל.
אך נראה שלא כל דגי הסלמון נבראו שווים. חלקם בריאים יותר מאחרים ואחרים עלולים אף להוות סכנה בריאותית. מה שעושה את ההבדל הוא מקור הסלמון – אם הוא גדל בחוות דגים או אם הוא גדל בחיק הטבע ונתפס ברשתות הדיג. מתברר שדגי סלמון שמקורם בחוות דגים למעשה מכילים רעלנים שיכולים לסכן את הבריאות שלכם.
רמות גבוהות של מזהמים אורגניים ומעכבי בעירה
בשנים האחרונות פורסמו לא מעט מחקרים שחושפים את הצד האפל של דגי הסלמון שמקורם בחוות גידול דגים. ממחקר שפורסם בשנת 2004, עלה כי ישנם כ-13 מזהמים אורגניים עמידים בבשר של דגי סלמון שגדלו בחוות דגים. בנוסף לכך, עלה כי ריכוז הביפנילים עתירי כלור (PCB) היה גבוה יותר פי שמונה בסלמון מחוות דגים, בהשוואה לסלמון מהטבע. PCB הוא מזהם אורגני שדומה במבנה הכימי שלו לחומר הרעיל דיוקסין. הוא נמצא בעל השפעות רעילות והוא עלול לשבש בלוטות שונות בגוף ואף יכול לשבש את מערכת העצבים. ואם כל לא הספיק, אז הוא גם חשוד כחומר מסרטן.
ג'רום ראזין, טוקסיקולוג חוקר, בדק הימצאותם של רעלנים בקבוצות מזון שונות הנמכרות בנורבגיה והוא גילה שסלמון שגדל בחוות דגים מכיל פי חמישה יותר רעלנים מכל קבוצת מזון אחרת שנבדקה. חוקרים אחרים מצאו קשר בין צריכת סלמון שמקורו בחוות דגים, למחלות מטבוליות שונות, ביניהן סוכרת מסוג 2 והשמנת-יתר, בשל הימצאותם של מזהמים אורגניים עמידים מסוג POP.
עוד ב-mako בריאות:
>> אם לשניים: "כך ירדתי 12 וחצי ק"ג תוך חודשיים וחצי"
> האם באמת גברים "נדלקים" מהר יותר מנשים?
>> 7 סיבות מדאיגות לכך שאתם נרדמים מהר מדי
בשנה שעברה פורסם מחקר שהראה כי סלמון שגדל בחוות דגים בארה"ב ובבריטניה עלול להכיל מעכבי בעירה שנאסרו לשימוש בארה"ב ובמדינות מסוימות באירופה. בנוסף לכך, סלמון שמגיע מחוות הדגים עלול להכיל לא מעט אנטיביוטיקה, מה שעלול להוביל לעמידות לאנטיביוטיקה של חיידקי המעיים שלכם. עם זאת, מומחים מסבירים שאין סיבה להיכנס לפניקה. כיוון שסלמון הוא אחד הדגים הבריאים ביותר בסביבה, גם אם מקורו מחוות דגים, הוא ככל הנראה יתרום לכם יותר משהוא יפגע.
עם זאת, כדאי לנסות לברר את מקור הדג לפני שקניתם אותו. בדקו אם הוא מחוות דגים – ואם כן, בדקו אם מדובר בחוות דגים ידועה ואם היא מגדירה עצמה כחווה ללא מזהמים אורגניים. ונסו תמיד לבחור בדגים שלא מקורם בחוות דגים, צבעם לרוב יהיה כתום בוהק והם יכילו פחות שומן מדג שגדל בחוות.
לדברי אלי שריר, מנכ"ל ארגון מגדלי הדגים: "ראשית חשוב להדגיש, בישראל לא מגדלים כיום סלמון וכל הסלמון הנמכר כאן מגיע מיבוא. מבחינת הערכים התזונתיים, הבורי הגדל בבריכות בארץ משתווה ולעיתים אף עולה על הסלמון בכמות האומגה 3 שהוא מכיל.
"לצערי, כרגע היכולת שלנו כצרכנים לדעת מהו מקור הדג הטרי שאנחנו אוכלים מוגבלת. שלא כמו במוצרים ארוזים, אין כיום חובה לסמן את ארץ המקור ממנה הגיע כל דג על גבי הדוכן, בו שוכנים זה לצד זה דגים טריים מישראל, מאירופה, מהמזרח הרחוק, מדרום אמריקה וממדינות שונות במזרח התיכון. ידוע לנו שיש שונות ברמת הפיקוח המקובלת במדינות השונות ובבתי גידול השונים, שעשויה להשפיע לא רק על איכות הדג, אלא אפילו על הרכב הערכים התזונתיים שלו ולכן אנחנו, כצרכנים, חייבים לדרוש לדעת מהו מקור המזון שלנו ולו רק כדי שנוכל לעשות בחירה תזונתית מושכלת.
"ארגון מגדלי הדגים מקדם כעת, בשיתוף עם ארגוני חקלאים נוספים וארגוני צרכנים, הצעת חוק שתחייב הצגת כלל המידע, על המדפים עצמם, לגבי מקורה של תוצרת חקלאית טרייה הנמכרת בתפזורת כגון דגים, ירקות, פירות, בשר, גבינות וכד', כך שהצרכן הישראלי יוכל לבצע החלטה שמבוססת על מלוא המידע. לגבי מקורות המזון שהוא רוכש ואוכל".