שמרו על שגרה

חג החנוכה נמשך שמונה ימים, זו חגיגה מתמשכת. על מנת שתוכלו להמשיך בשגרה, אל תדלגו על ארוחות כהכנה לארוחת חג גדולה. הימנעות זו יכולה לגרום לירידה ברמת הסוכר בדם (כתלות בתרופות מסוימות או באינסולין במידה ואתם לוקחים) ולהגדיל את הסיכוי לאכילת יתר מאוחר יותר. חשוב לפזר את צריכת הפחמימות לאורך היום ולהימנע מאכילת כמות גדולה מדי של פחמימות בארוחה אחת. אם אתם יוצאים קצת מהשגרה ואוכלים את מאכלי החג, גם אם הם מכילים כמות גדולה יותר של פחמימות או שומן, אפשרו לעצמכם לאכול מהכל אך במידה. אורח חיים בריא ושפוי אינו מאופיין דווקא בהימנעות טוטאלית ממאכלים כאלה או אחרים אלא באכילה מאוזנת וקשובה לגוף, פשוט חיזרו לשגרת האכילה הקבועה שלכם.

ארוחה חגיגית (צילום: kelsey-chance-unsplash)
להתנדב ולהביא מטעמים משלכם | צילום: kelsey-chance-unsplash

בחירה נבונה של שומנים

מדי יום אנו נתקלים במזונות דלי שומן או כאלו שממבט ראשון נראים לנו כתמימים ולא מזיקים, דוגמת: צ'יפס אפוי, גלידה דלת שומן ועוד. עם זאת, כדאי שנזכור כי צריכת מאכלים דלי שומן מסוג זה, בכמויות גדולות,  לא תסייע לנו להפחית במשקל או לשמור על תזונה בריאה יותר, לעיתים ההפך הוא הנכון. לכן, לאורך כל השנה מומלץ שלא להימנע מצריכת שומנים אלה רק להקפיד על צריכת שומנים "טובים", בהם שומנים בלתי-רוויים כמקור השומן העיקרי בתפריט (המצויים למשל בשמן זית, אבוקדו, אגוזים), ובכמות קטנה יותר שומן רב-בלתי רווי ואומגה 3. אשר ימלאו תפקיד חשוב בסיוע לייצוב מצב הרוח, שמירה על היכולת המנטאלית, יעזרו להילחם בעייפות ואף לשמור על משקל הגוף ורמות הסוכר בדם. גם בחנוכה מומלץ להפחית עד כמה שניתן אכילת מאכלים המטוגנים בשמן עמוק שכן מעבר לתוספת הקלורית, שמן מטוגן הופך למחומצן ואינו בריא לצריכה במצב זה בכמות גדולה, ולכן, עדיף להתבסס על שיטות הכנה אחרות כדוגמת אפייה.

הכירו את תכולת הפחמימות והשפעתן במזונות שאתם אוכלים לעתים קרובות

סוכרתיים וטרום סוכרתיים, מומלץ שתכירו את גופכם ונסו להבין כיצד מאכלים שונים משפיעים על רמת הסוכר בדם. מומלץ ללמוד את ספירת הפחמימות גם של המנות הרגילות שלכם וגם של המזונות המיוחדים של החג. נוסף לספירה, חשובה ההבנה גם של תגובתכם האישית לאותו מזון או ארוחה, מאחר שכל אדם מגיב בצורה שונה למזון. על מנת ללמוד עוד על גופכם, נסו להבין אילו מזונות גורמים לכם לאיזו תגובה בעזרת מדידות סוכר לפני ואחרי הארוחה. הדרך הקלה ביותר לעשות זאת היא בעזרת מד סוכר רציף ללא דקירות. חווית הלמידה היא אחד המרכיבים העיקריים בניהול רמות הסוכר בדם ותקל עליכם בחיי היום יום ובארוחות חגיגיות.

התכוננו מראש לארוחה ותכננו את התפריט

התכנון וההכנה מראש הם המפתח להצלחה במהלך החגים ובכלל גם בשגרה שכן כך נמנעת האכילה הספונטנית והלא מתכוננת. אם אתם מוזמנים לארוחה או לחברים מומלץ לשאול אותם איזה אוכל יוגש כדי שתוכלו להבין מראש מה צפוי להיות הרכב הארוחה. נוסף לכך, מומלץ להתנדב ולהביא מטעמים משלכם כמו ירקות אפויים, סלט מעניין, מרקי ירקות, פלטת גבינות, לביבות ירק אפויות ועוד. במידה שאתם אוכלים במסעדה, התמקדו בירקות ובבשרים רזים/דגים/טופו.

סופגניות (צילום: hafakot, ShutterStock)
אפויות תחילה | צילום: hafakot, ShutterStock

שתו יותר מים

בחורף במיוחד אנחנו חשים פחות תחושת צמא. התוצאה היא מיעוט משמעותי בכמות הנוזלים במהלך היום וכפועל יוצא לעיתים נחוש רעב מוגבר או חשק עז למתוקים או פירות, כאשר בפועל הצורך של בגוף הוא בנוזלים.  מים אחראים ומעורבים בכל פעולה בגוף, כולל עיכול, ספיגת מזון, מחזור הדם, הפרשות שונות אל מחוץ לגוף, כל הפעילויות הנעשות בתוך התא, החדרת חומרים לתא וכדומה.

מחקרים מראים כי שתייה מספקת של מים מעלה את קצב חילוף החומרים ותורמת לירידה במשקל או שמירה על המשקל הרצוי. המדד לכמות מסקפת של מים הוא צבע השתן. כאשר צבע השתן שלנו כהה זה סימן שגופנו זקוק לנוזלים וזה הזמן לשתות. כשצבע השתן הוא בהיר סימן שמאזן הנוזלים בגופינו תקין בזמן זה.

מותר לטעות

זה בסדר לטעות, לשכוח דברים ולסטות לפעמים מהמסלול. זה חלק מתהליך של שינוי הרגלים ובכלל של החיים. היו אמפתיים כלפי עצמכם וזכרו כי לעשות כמיטב יכולתכם הוא כל מה שתוכלו לבקש מעצמכם. הדבר החשוב ביותר בחגים הוא שתוכלו ליהנות מהחגיגות ומחברת יקיריכם. האמינו בעצמכם והראו לעצמכם את האהבה, הטיפול העצמי והאכילה הבריאה ללא תנאי שמגיעים לכם.

חשוב לזכור כי להישאר בריאים לא אומר להחמיץ, צריך רק להחליף מנות שאינן מתאימות לכם למנות בריאות יותר. שחזור הארוחות המועדפות עליכם במנות בריאות לא רק יתרום לשליטה טובה יותר על רמת הסוכר בדם, אלא גם יתרום להרגשה טובה. אין זמן טוב יותר להתחיל להיות יצירתי ולהתנסות במטבח מאשר בחגים. יש שפע של מתכונים חגיגיים בריאים, מזינים, טעימים ודלי פחמימות ברשת.

 

עינת מזור בקר, דיאטנית קלינית במרכז DMC לטיפול בסוכרת