אוהבים בטטה? ובכן, גם אם לא, כדאי לכם להתחיל. בטטה היא לא רק אחד הירקות הטעימים שיש, אלא גם הכי בריאים. הבטטה עשירה בערכים תזונתיים, שהופכים אותה לפחמימה משתלמת במיוחד. אך נראה שכעת יש עוד סיבה טובה לשלב הירק הכתום בתפריט היומי: הוא עוזר גם למנוע סרטן.
ידוע כי בטטה היא מקור מעולה לבטא-קרוטן, קרוטנואיד שמומר לוויטמין A ומקנה לו את צבעו הכתום. אך יותר מהכל, הבטא-קרוטן נמצא כבעל תכונות אנטי-סרטניות. מחקרים הראו שאנשים שצורכים תזונה שעשירה בבטא-קרוטן (המצוי בירוקות כתומים ובעלים ירוקים), נהנים מסיכון מופחת לסרטן הריאה, המעי הגס והקיבה. ממחקר שנעשה בקרב נשים בגילי המנופאוזה, נמצא כי צריכת ירקות רבים שמכילים בטא-קרוטן, חומצה פולית, ויטמין C וסיבים תזונתיים – מפחיתה את הסיכון לסרטן השד בחצי.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
"חלבוני הבטטה מסוגלים לדכא תאים סרטניים"
בשנת 1931 התגלו חלבונים מיוחדים המצויים בבטטות, בעלי פוטנציאל אנטי-סרטני. "חלבונים אלה נבדקו במקור נגד לוקמיה והתגלה כי הם מסוגלים לדכא גידול של תאים סרטניים בצלחות פטרי", אומר ד"ר מייקל גרגר ל-newsmax.
חוקרים ניסו לבדוק את השפעתם של חלבונים אלה על תאים סרטניים המצויים בלשון ואותם חלבונים הצליחו להרוג את הסרטן תוך ימים ספורים בלבד. מה שהוביל את החוקרים להסיק כי ייתכן שבטטה יכולה להיות יעילה בטיפול בסרטן בלשון. "סרטן לשון לרוב מטופל באמצעות כימותרפיה ורוב תרופות הכימו לסרטן בעלות תופעות לוואי קשות במיוחד", מוסיף ד"ר גרגר. "אז זה חיוני עבורנו למצוא אסטרטגיות טיפוליות אחרות".
לאחרונה, ניסו חוקרים לבחון כיצד חלבוני בטטה משפיעים על תאים סרטניים במעי הגס. לפי ד"ר גרגר, לא רק שחלבונים אלה האטו את גידולם של תאי סרטניים במעי הגס, אלא גם הפחיתו נדידה ופלישה של תאים סרטניים נוספים. אך מחקרים אלו הם ממש לא הראיות היחידות לכך שבטטה משתלמת מאוד מבחינה בריאותית.
עוד ב-mako בריאות:
>> טיפים לירידה במשקל מנשים שעשו זאת והצליחו
>> אלה 5 החומרים הממכרים בעולם
>> מאילו דגני בוקר אתם חייבים להתרחק?
מומחים אחרים מציינים כי בטטה מצוינת לאנשים שסובלים מסוכרת מסוג 2, מאחר שהיא מכילה כמות סיבים תזונתיים גבוהה, שמסייעת לווסת את רמת הסוכר בדם. נוסף לכך, בטטה מכילה אנתוציאנין, פיגמנט בעל יכולות אנטי-דלקתיות שחשוב גם לבריאות הראייה.
אופן בישול הבטטה הוא קריטי להשגת כל הערכים התזונתיים שיש בה. ד"ר גרגר מציין כי אידוי היא צורת הבישול הטובה ביותר להשגת כל היתרונות הבריאותיים ואם אתם משתמשים בבטטות אורגניות, אין צורך להסיר את הקליפה.