תקופת הילדות קריטית להתפתחות ולגדילה ותזונה נכונה יכולה לעשות את כל ההבדל לכל החיים. עודפים או חסרים של אנרגיה (צריכת קלוריות נמוכה), אבות מזון (פחמימות, חלבונים ושומנים), ויטמינים ומינרלים, יכולים להשפיע בטווח הקצר, וכמובן גם לטווח הרחוק.
יש לא מעט מצבים שמצריכים יעוץ וטיפול כמו עודף משקל, תת משקל, בררנות באכילה, הפרעות אכילה, בעיות מטבוליות ועוד. גם בסיטואציות 'רגילות' יותר יכולות להתעורר דילמות שמלוות בדאגה ההורית הקבועה - "האם 'הילד' אכל מספיק?!"
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
יעוץ תזונתי לתינוקות וילדים - מתי ולמי פונים?
אכילה בררנית יכולה להיות מקור לדאגה. תינוקות שאכלו מגוון מזונות ומרקמים ולפתע כשהם הופכים לפעוטות הם מפחיתים את סוגי המזון שהם אוהבים ומצמצמים את המגוון. כתוצאה מכך הורים יכולים להאכיל את הילד גם כשהוא כבר יודע לאכול לבד, להבטיח פרסים או להפעיל לחץ באיומים שונים ובלבד שהילד יאכל. פעולות אלה עלולות לדרדר את המצב ולגרום לילד לאכול פחות ובמקרים קיצוניים הכפייה והלחץ יכולים להשפיע על הגדילה.
לכן, חשוב ביותר שמי שמטפל בגילים אלו יהיה בעל ידע קליני. במקרה כזה מומלץ לפנות ליעוץ וטיפול של תזונאים קליניים לילדים. בטיפול תתבצע הערכה תזונתית כדי לבדוק האם יש חסרים תזונתיים ובמידה ויש, ההורים יקבלו המלצות כיצד להשלים אותם. בתשאול מעמיק אפשר לברר את הסיבות לאכילה הבררנית ולהדריך את ההורים כיצד לנהוג בעת הארוחות כך שמאבקי השליטה יפסקו .
נקודות לחץ נוספות שמשפיעות על תזונת הילד יכולות להתעורר גם במקרים של שההורים רוצים להגביל צריכה עודפת. למשל, ילד שאוכל מנות גדולות ומבקש תוספות, מצטרף לכל מי שאוכל גם כשהוא שבע וסיים את ארוחתו זמן קצר לפני כן. ההורים חוששים מעלייה במשקל והשמנת יתר ומנסים לעצור את הילד מלאכול בדרכים שונות ולא תמיד יעילות. התוצאה בדרך כלל הפוכה. הילד הופך להיות חרד שהוא לא יקבל מספיק אוכל והוא עלול לנסות לאכול יותר בכל דרך אפשרית כולל בהיחבא.
ביעוץ תזונתי עם תזונאית מומחית לילדים ההורים יקבלו הדרכה איך ומתי לאפשר אוטונומיה וגבולות. בתהליך של ליווי מאפשרים לילד להחזיר לעצמו את תחושת השליטה ולווסת את האכילה שלו בהתאם לתחושות הרעב והשובע. חשוב לדעת שתזונאים קליניים עובדים בשיתופי פעולה עם שאר מקצועות הבריאות וגם עם פסיכולוגים ולא יהססו להפנות לעוד מומחים נוספים לטובת טיפול שמותאם אישית לצרכים של הילד.
כשרוצים לשנות הרגלי אכילה במשפחה
גם כאשר מדובר בילדים ללא בעיות אכילה, זו עדיין תקופת חיים רגישה ומיוחדת שבה חשוב להכיר ולהבין את מדדי הגדילה, בדיקות הדם ולהכיר דגלים אדומים שעלולים להתעורר בהתנהגות האכילה. למשל, אתם ההורים החלטתם שזהו! מעכשיו אין בבית ממתקים, עוברים לאכול רק דגנים מלאים וירקות בכל ארוחה. אבל מה לעשות כשהשינוי לא מתאים ולא תואם את הצרכים והרצונות של הילדים? מה לעשות שהם לא ממש מתלהבים ומשתפים פעולה? מה לעשות במקרה שהם כן מוצאים את הדרכים לאכול גם חטיפים?
כאשר מדובר בשינוי הרגלי אכילה, הייעוץ ניתן למשפחה כולה. התזונאית לא נצמדת לטבלאות, תפריטים מדוקדקים וערכים קלוריים אלא המיקוד הוא בבנייה והטמעה של כללים והרגלים רצויים. ההמלצות לתזונה בריאה ומותאמת אישית לכל בן משפחה, לגילו ולצרכיו, להעדפותיו ולקצב השינוי. התזונאית מלווה את המשפחה בתהליך הדרגתי ומותאם אישית שמעצים את הילד והוריו.
זאת ועוד. כדי לחולל שינוי התנהגותי יש צורך במיומנויות טיפול. תזונאיות ילדים מסתכלות באופן הוליסטי על הילד וסביבתו וכמובן שבארגז הכלים גם מתכונים וטיפים רבים שיעשו את התהליך לנעים וחוויתי
תזונאים קליניים לכל המשפחה
ההכשרה של דיאטנים/יות קליניים הינה אקדמית, ממושכת, רחבה ומפוקחת וחשוב להבין את המשמעות והחשיבות שבכך. הלימודים נערכים באוניברסיטאות ומרכזים אקדמיים וכוללים 3 שנות לימוד לתואר בוגר במדעי התזונה, ובסיומן הכשרה מעשית (סטאז'). ההכשרה המעשית נערכת במשך חצי שנה בבתי החולים, בקופות החולים ובקהילה. כדי לקבל רישיון עבודה ומספר רישיון מטעם משרד הבריאות ולעבוד בשטח יש צורך לעבור מבחן מקיף שבודק את רמת הידע והכשירות המקצועית.
פיקוח על ידי גורמים מוסמכים מבטיח שהתזונאי הקליני למד במוסד שמאושר על ידי המועצה להשכלה גבוהה ומשרד הבריאות. הלימודים מבוססי מחקר ומדע וזאת אחת הסיבות שרק דיאטנים-תזונאים, מורשים לטפל בבתי חולים וקופות חולים כחלק מהצוותים הרפואיים. כמו כן, רק הם מורשים לתת תפריטים מותאמים לבעיות בריאות ספציפיות (כמו סכרת מחלות לב, כליות וכו') ולהרכיב תזונה שניתנת בצינורית הזנה או דרך הווריד.
אחד הממצאים העקביים ביותר במחקר בתחום הטיפול הוא שאיכות הקשר בין המטפל למטופל הוא המנבא החזק ביותר לתוצאות הטיפול.
התזונאים הם שותפים לדרך ולכן הרגשת הנוחות במחיצתם והתחושה של ביטחון חשובים כבר בפגישה הראשונה".
במיוחד במפגש עם ילדים חשוב לשים לב שהמטפל- התזונאי מקצועי, אמפטי, מעורר מוטיבציה מדייק את הצרכים של הילד ומשפחתו לגישה או הגישות המתאימות להם באופן אישי. ולא פחות חשוב - מתאם ציפיות ריאליות בתחילת התהליך ובהמשכו.
יעל חן רביע, דיאטנית ילדים, אחראית תחום ילדים מחוז שו"ש שרותי בריאות כללית, עמותת הדיאטנים והדיאטניות בישראל- עתיד