טופו הוא חלבון על בסיס צמחי המופק מפולי סויה. הגורמים העיקריים לערך הבריאותי שלו נובעים מתכולת הוויטמינים והמינרלים שיש בו, הוא עשיר בסידן ובמגנזיום והוא גם נחשב לחלבון מלא, מכיוון שהוא מכיל את כל תשע חומצות האמינו החיוניות. רוב החלבונים המלאים הם על בסיס בעלי חיים, עובדה מאתגרת עבור צמחונים.
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
הפרופיל התזונתי ל-1/2 כוס (126 גרם) של טופו גולמי:
- 181 קלוריות
- 3.5 גרם פחמימה
- 22 גרם חלבון
- 11 גרם שומן
- 3 גרם סיבים
תומך בבריאות העצם
האם חייבים לשתות דווקא חלב בשביל לקבל את כמות הסידן הנצרכת? ממש לא. טופו מכיל 861 מיליגרם של סידן למנה, די קרוב לכמות היומית המומלצת של 1,000 מיליגרם סידן. אכילת טופו עשויה לתמוך בבריאות העצם, הודות לסידן, מגנזיום, זרחן וחומרי תזונה אחרים התומכים בבריאות העצם שהיא מכילה. אי צריכת מספיק סידן יכולה לתרום למסת עצם נמוכה ולאוסטאופורוזיס. למשל, המחקר הזה מראה שצריכת מזונות סויה (כמו טופו) יכולה לתרום לבריאות העצם האופטימלית.
מוריד את רמות הכולסטרול
בעוד שכולסטרול הכרחי לייצור תאים בריאים, מה שקריטי הוא איזה סוג כולסטרול אנחנו צורכים. מקורות חלבון מסוימים כמו בשר אדום עשירים בכולסטרול רע שעלול להוביל לסתימת עורקים ולסיכון מוגבר להתקף לב. טופו, לעומת זאת הוא נקי מכולסטרול ולא רק זה - החלבון הצמחי הוכח גם כמסייע בהפחתת רמות הכולסטרול הודות לתכולת האיזופלבונים שלו. איזופלבונים הם תרכובות צמחיות שמתנהגות כמו אסטרוגן והן נמצאות באופן טבעי בסויה. מספר מחקרים מצאו שהתרכובות החזקות הללו מורידות את רמות ה-LDL, הכולסטרול הרע ובכך עוזרות למנוע מצבים קרדיו-וסקולריים.
מפחית את הסיכון למחלות לב
מחקר של בית הספר לבריאות הציבור של הרווארד שכלל 200,000 משתתפות מצא שנשים שאכלו טופו יותר מפעם בשבוע הורידו את הסיכוי שלהן למחלות לב ב-18%. מסתבר שהאיזופלבונים בטופו עשויים לסייע בהפחתת הסיכון למחלות לב וכלי דם על ידי עיכוב ציטוקינים פרו -דלקתיים או חלבונים שיכולים לגרום לדלקת שיכולה לתרום למצבים כרוניים.
סיכונים פוטנציאליים של טופו
בעבר מחקרים העלו חששות שצריכת סויה עלולה להשפיע לרעה על רמות ההורמונים של גברים, מחקרים אחרים הראו שלא סביר שסויה תשפיע על רמות הטסטוסטרון בגברים. בנוסף, בעוד שמחקרים ראשוניים שבוצעו על חולדות מצאו קשר בין צריכת סויה לסרטן השד, מטא אנליזה של 35 מחקרים בבני אדם לא מצאה מתאם בין השניים. יש גם כאלו שמאמינים שסויה עלולה להחמיר הפרעות בבלוטת התריס כמו תת פעילות של בלוטת התריס, אבל אין ראיות התומכות בכך שאנשים עם תת פעילות של בלוטת התריס צריכים להימנע ממזונות סויה.