1. תגלו עולם קולינרי חדש לגמרי
רק כשמפסיקים לקנות הביתה בשר, עוף ודגים מבינים באמת איזה נתח רציני זה תופס בכמעט כל ארוחה שלנו: בארוחות שישי, בסנדוויץ', כתוספת, כמנה עיקרית, לילדים, בתיבול ואפילו במוצרים קנויים או במנות שלא חשבתם בכלל. אבל, ופה מגיע אבל עצום, אם תחליטו לעבור לצמחונות - בהבטחה, תאתגרו ותסקרנו את החך שלכם בטעמים ששנים ואולי חיים שלמים לא יצא לכם לטעום: פירות אקזוטיים, הכלאות של ירקות, קטניות מארצות רחוקות, דגנים מיוחדים ועוד שלל מזונות שרק צמחונים וטבעונים יודעים ומכירים. המעבר לצמחונות יכניס בוודאות עניין חדש ומדליק בין הצלחות. נסו ותראו.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
2. תגלו צד אכפתי יותר בעצמכם
בין אם החלטתם לעבור לצמחונות מסיבות אידיאולוגיות או לא, זה לא משנה. העובדה היא כי גיליתם אכפתיות כלפי מישהו אחר מלבד עצמכם והרצון התזונתי שלכם. לצורך הדגמה, הישראלי הממוצע צורך כ- 36 קילוגרם עוף ו-14 קילוגרם בשר בשנה בממוצע. הן בצריכה אישית ובטח בצריכה משפחתית, תוכלו גם להציל כמה תרנגולות ופרות, על הדרך, בין כל שאר הבונוסים שקבלתם מהמעבר לצמחונות.
3. תחיו יותר שנים
מחקרים מוכיחים כי נשים שיעברו לצמחונות יוסיפו לחייהם כ-4-5 שנים וגברים יוסיפו כ-7-8 שנים. הסיבה לכך באה לידי ביטוי בשני מישורים: עצם הורדת המזונות שאינם נכללים בתזונה הצמחונית למעשה יגרמו להפחתת סיכוייכם לחלות במחלות כמו: סרטן, לחץ דם גבוה, סכרת ועוד מחלות רבות שתורמים לקיצור תוכלת החיים. במישור השני- ידוע כי צמחונים וטבעונים למעשה מגדילים משמעותית את צריכת הירקות, העלים הירוקים, האגוזים ושאר המזונות שממלאים את מקום החסרים הללו בצלחת. כל ה"תחליפים" הללו, הם למעשה תמורות מצוינות לחיזוק הגוף ולאריכות חיים.
4. חצי הדרך לטבעונות
בדרך שבין אוכלי כל לבין טבעונים, המעבר לצמחונות הוא המעבר היותר קשה. טבעונים הדוקים אף יעידו, כי טרם נמצא תחליף באמת באמת דומה לסטייק אנטריקוט כמו שזכרו אותו לפני הטבעונות, לעומת תחליפים מעולים שקיימים לביצים וגבינות שמצויות כיום באין ספור אלטרנטיבות טבעוניות. לכן, מי מבינכם ששוקל מעבר לטבעונות מתישהו, דעו שהשלב הקשה כבר מאחוריכם, עשיתם דרך ארוכה וקשה במעבר לצמחונות. מעבר לכך, דעו כי כל הסעיפים בכתבה זו תקפים באופן כפול ומכופל במעבר לטבעונות. שיקלו לעשות את המשך הדרך.
5. כי זה חוסך בכסף
לא משנה מאיזה כיוון תחשבו את זה - דגנים, קטניות, ירקות, עלים ירוקים ופירות משביעים יותר ומשמעותית זולים יותר מכל עוף, בשר או דג. סיר שיכיל כוס של דגן וקטנייה שהושרו ובושלו כראוי, בצירוף למבחר ירקות, הוא סיר שזול ב-30-40 אחוז ממחיר סיר זהה שיכלול בשר או עוף או דג. מעבר לזה, קטניות ודגנים מתנפחים ומגדילים את כמותם בבישול, לעומת בשר/ עוף/ דג שכולל היום המון תוספות מלאכותיות של נוזלים וחומרי שימור ש"נעלמים" ומצטמקים לתוך האוכל.
עוד ב-mako בריאות:
>> זה מדעי: איך תהיו יותר מאושרים?
>> לא רק מחלת עור: בעיות בתפקוד מיני לחולי פסוריאזיס
>> יש לך כרס של אבא? האימון שיעלים את הבטן
6. כי בישראל 2016 , זה הכי זמין ופשוט
בשנת 2015 נבחרה תל אביב לעיר הכי ידידותית לטבעונים בעולם כולו. כלומר שבעיר בה כל כך קל להיות טבעוני, זה ממש טריוויאלי להיות צמחוני. כמעט ואין עיר בארץ או מסעדה מכל סוג: ממסעדת פועלים ועד מסעדת גורמה ורשתות מזון שלא לוקחות בחשבון את הציבור הצמחוני והטבעוני, ומספקות לפחות 2-5 אופציות למנות שהן צמחוניות ו/או טבעוניות. כך שבין אם אתם בבית או מחוצה לו, תוכלו לקיים אורח חיים צמחוני בקלות ובשגרת חייכם הרגילה ורוב הזמן גם באופן שיהיה זול יותר.
7. כי תהיו יותר אנרגטיים
מכירים את זה שהולכים לללאנץ' במסעדת בשרים טובה וחלומית? נו, אתם יודעים, מהמסעדות האלה שאין כמעט תוספות והמהות של המקום זה כל סוגי הבשר שמוגשים שם? דמיינו רגע את עצמכם ממש שם, נהנים מהאוכל, אוכלים עם הידיים, טעים לכם ואתם מלקקים את האצבעות, כיף. עכשיו חישבו על המשך היום אחרי שיצאתם מהמסעדה, איך הפכתם להיות עייפים וחלשים יותר. לרוב תחפו על זה אולי באיזה קפה אחרי האוכל? כל מערך האכילה הזה אינו מקרי בכלל. הגוף שלנו עסוק שעות רבות בפירוק והתאוששות של מזונות שקשים לו לעיכול ומעמיסים עליו מלהתפנות לייצור אנרגיה וחוזק בזמנים שמחוץ לארוחות. לכן, מעבר לתזונה צמחונית יחליף עבורכם את אותם המזונות במזונות שיותר קלים לעיכול וכאלה שיעניקו לגופכם אנרגיה זמינה ומעוררת בין ארוחה לארוחה. אפילו המרה של מספר ארוחות בשבוע לצמחונות, תמחיש לכם את ההבדל התחושתי באנרגיות.
8. כי תרדו במשקל
מעבר בריא ומאוזן לתזונה צמחונית הוא למעשה כזה שמחליף בשר, עוף ודגים בעושר של ירקות ופירות חיים, ואחוז חלקי נוסף בצריכה של קטניות ודגנים מלאים - כל אלה משמעותית רזים יותר מבשר, עוף ודגים. לכן אוכלי כל שעושים מעבר מבוקר לצמחונות, ירדו במשקל באופן כמעט וודאי (באם לא ידוע על מחלה כלשהי). יש לקחת בחשבון כי מעבר שאינו מלווה בייעוץ או ליווי מקצועי עלול לגרום לחוסרים תזונתיים חמורים שעלולים לפגוע בבריאותנו ולעיתים דווקא להשמנה. הכל תלוי בבחירות התזונתיות החדשות שתעשו עם המעבר לצמחונות.
9. כי תמנעו עשרות סוגים של מחלות פוטנציאליות
בעידן שבו אפילו חובבי בשר מושבעים חוששים מקניית בשרים, עופות ודגים בסופר או אצל קצב ודואגים לפנות למשקי בוטיק או מגדלים פרטיים, אין כל ספק כי ישנו מחדל חמור מבחינה תברואתית בטיפול והחיסון של החיות, ואי לכך בתזונה שלנו. מעבר לזה, אפילו ממחקרים שבוצעו לפני עשרות שנים, הוכח כי הפחתה של צריכת מזונות אלה וכמובן מעבר לצמחונות מלאה, יסייע לכם (בכל גיל) במניעה של מחלות ממגוון סוגים לכלל אוכלוסיות יעד - מילדים ועד טף. תוכלו למנוע תחלואות גוף קשות וקלות כאחד, שאחרים אולי יצטרכו ליטול תרופות למחלות שגופכם ידע לחסן באופן טבעי.
10. כי זה אוטומטית הופך אתכם לאנשים יותר אקולוגיים
לידיעתכם, מירב הגידולים החקלאיים ברחבי העולם, לא מנוצלים למאכל אדם, לא למשל עבור גידול אורז או חיטה, אלא עבור גידול מזון ותבואה עבור חיות המשק! אבסורד, לא? למה שלא ננצל עוד ועוד שטחים כדי לגדל מזונות שראויים ובריאים יותר לאדם כמו דגנים וצמחי מאכל? מעבר לצמחונות מפחית מצריכת הבשר והעוף העולמי והארצי ולו במידה מזערית, ולמעשה מסייע להפחתת הגידולים החקלאיים עבור חיות המשק ותורם לדרך עתידית וחדשה שבה נתחיל לגדל עבור האדם מזון טבעי עבור עצמו ולא עבור החיות שיונחו לנו לאחר מכן כסטייק על הצלחת.
* הכותבת היא סיוון נועם שדה, מנחה לאורח חיים בריא