הכורכומין – החומר שבכורכום, הוא החומר הנחקר ביותר במחקרים קליניים רבים. תכונותיו נוגדות החמצון ונוגדות הדלקת הוכחו, בייחוד בקרב הסובלים מדלקות פרקים וקוליטיס (דלקת במעי הגס).
עם זאת, מחקרים הצביעו על כך שהכורכומין שבכורכום אינו נספג היטב מהמעי לדם ומשם לכל הגוף, אלא אם מתלווה לצריכתו פיפרין - חומר המצוי בפלפל השחור המסייע לספיגתו. אגב, זו הסיבה לכך שכמוסות של תוסף כורכומין תמיד מכילות גם פיפרין.
כיוון שכורכומין מתפנה במהירות מהגוף, אי אפשר באמת ליהנות מתכונותיו כשצורכים אותו לבדו. הפיפרין שבפלפל השחור למעשה חוסם את המסלול המטבולי ואת הפינוי המהיר של הכורכומין, וכך הוא מסייע לספיגתו. אגב, פיפרין פועל בדרך דומה גם כשמדובר במינרלים ובמינרלים אחרים כמו למשל: ברזל, בטא-קרוטן וסלניום.
אם כן, מהי ההמלצה? ובכן, אם אתם משתמשים בכורכום, דאגו לשלב גם פלפל שחור.
אגוזים ואבוקדו – מזונות נוספים שמסייעים לספיגת הכורכומין
חשוב לדעת שפלפל שחור הוא לא הרכיב היחיד שיכול לעזור לגוף לספוג את שורש הכורכום ורכיביו. למעשה גם רכיבים אחרים יכולים לסייע לנו להפיק תועלת מצריכת כורכום. כיוון שכורכומין הוא חומר מסיס שומן, אגוזים, זרעים, שמן זית ואבוקדו, וכן מזונות עתירי שומן, יכולים לעזור בספיגתו. אולי זו הסיבה לכך שהרפואה האסיאתית המסורתית כוללת בתבשיליה שומן מדגים וקשיו, המשתלבים עם תיבול באמצעות כורכום. הסינרגיה של רכיבים אלה תורמת לקידום הבריאות.
ישנן גם עבודות המעידות על כך שיתרונותיו של הכורכום על בריאותנו אינה מתאפשרת אך ורק על ידי ספיגתו לדם. ייתכן שהתבלין שאיננו נספג ומגיע למעי הגס, משפיע על המיקרוביום (החיידקים הנמצאים במעי הגס) ובדומה לרכיבים אחרים כמו סיבים תזונתיים, הוא משפיע על הבריאות שלנו דרך מטבוליטים שאלה מייצרים - חומרים המשפרים את המערכת החיסונית. אגב, בעבודה מ-2019 נמצא כי תערובת תבלינים המכילה: קינמון, אורגנו, ג'ינג'ר, פלפל שחור ופלפל קאיין; הייתה בעלת השפעה פרה ביוטית מצוינת – כלומר תרמה לשגשוגם של החיידקים הטובים במעי. עם זאת, במחקר זה לא השתמשו בכורכום, ולכן מעניין לבדוק אם גם שימוש בכורכום ללא פלפל שחור משנה את הרכב החיידקים במעי הגס בזכות תכונותיו הפרה-ביוטיות.
הכותבת היא ד"ר סיגל פרישמן, הדיאטנית הראשית של בתי החולים של הכללית