הרגלי התזונה שלנו משתנים יותר ויותר בשנים האחרונות. פרסום של מחקרים חדשים וטרנדים בריאותיים שנכנסו לאופנה הפכו אותנו לצרכני מזון חכמים יותר, אבל גם מעט מבולבלים יותר. "אתם יכולים לראות 10 מחקרים שאומרים שקפה זה טוב ו-10 מחקרים שאומרים שקפה זה רע לכם, זו הנקודה שמבלבלת אנשים – מה טוב ומה רע", אומרת התזונאית הקלינית והשפית ג'ולי בדנרסקי לאתר "גלובל ניוז" הקנדי. גם מיתוגים "בריאים" של מוצרים מבלבלים את הצרכנים שמשוכנעים ש"דל שומן", "ללא תוספת סוכר" ו"דל פחמימות" נחשבים לאופציות בריאות יותר, כשלעתים לא כך המצב. בדנרסקי עושה סדר בדברים ומפריכה כמה מן המיתוסים הידועים ביותר שקשורים לתזונה נכונה.
>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?
1. ממתיקים מלאכותיים טובים לירידה במשקל
בדנרסקי אומרת שאנשים שמנסים לשמור על המשקל שלהם או לצמצם בצריכת סוכר לא צריכים לצרוך ממתיקים מלאכותיים כתחליפים. "העובדה היא שממתיקים מלאכותיים עוד יותר גרועים לבריאות שלנו מסוכר", היא אומרת ומוסיפה שמחקרים הראו שישנו קשר בין ממתיקים מלאכותיים לעלייה במשקל, סוכרת ולחץ דם גבוה. היא מדגישה שאספרטם ספציפית גורם לגוף שלנו לרצות יותר דברים מתוקים.
2. חלב הוא המקור הטוב ביותר לסידן
כולנו גדלנו על חלב פרה ועל הידיעה שהוא המקור הטוב ביותר לסידן. אך בדנרסקי טוענת שעדיף לכם לאכול עלים ירוקים, שקדים וסלמון. "רוב האנשים מבלבלים בין חלבי לסידן – ומה שרוב תקשורת המיינסטרים שוכחת לדבר עליו זה שבריאות העצמות היא לא רק סידן", מסבירה בדנרסקי. "אנחנו גם זקוקים לוויטמין K ו-D". היא מוסיפה שלמוצרי חלב יש יתרונות תזונתיים, אך אנשים מסוימים אינם מסוגלים לעכל חלב פרה. במקרה כזה היא ממליצה לעבור לחלב כבשים או חלב עזים.
3. שומן רווי גורם למחלות לב
מחקרים רבים נעשו על הקשר שבין שומן רווי, מחלות לב ושבץ. "שומן רווי יכול להיות טוב, תלוי בסוג", מסבירה בדנרסקי. מחקרים מראים ששומן רווי נחוץ לבריאות המוח ולבריאות תאי הגוף. ניתן למצוא שומן רווי במזונות שונים, כולל אבוקדו וקוקוס. שומן רווי מסוג טראנס הוא הסוג שכדאי לכם להתרחק ממנו. "זה מעלה את רמת הכולסטרול הרע בגוף ומפחית את הכולסטרול הטוב", מוסיפה בדנרסקי.
עוד ב-mako בריאות:
>> 25 הטיפים הכי חשובים לתזונה נכונה
>> עייפים? בואו לגלות איזה סוג עייפות יש לכם
>> אוהבים פיצה? אתם חייבים לדעת את זה
4. ביצים מזיקות לבריאות
"ביצים הן אחד המזונות הבריאים ביותר בעולם", אומרת בדנרסקי. מחקרי עבר הסיקו שביצים יכולות להגביר סיכון למחלות לב וכלי דם, אך ב-2013 מחקר שנעשה באוניברסיטת הוואסונג למדע וטכנולוגיה הסיק שאכילת ביצה ביום אינה קשורה לסיכון מוגבר למחלת לב כלילית או שבץ. ביצים מכילות הרבה חלבון וויטמין D, ולמרות שלא כדאי לאכול קרטון שלם, אכילת שתי ביצים ביום זה מקור מעולה לחלבון.
5. כל סוגי השומן גורמים לעלייה במשקל
לא כל השומנים זהים, ובעוד שאכילה מוגזמת של מאכלים מעובדים ומלאי שומן תגרום לעלייה במשקל – לא כל השומנים מזיקים לכם. "אכילת שומנים בריאים כמו שמן זית, אגוזים ואבוקדו יכולה לסייע לירידה במשקל", מסבירה בדנרסקי. "כשאנחנו מוסיפים שומנים בריאים לתזונה מאוזנת, סוגי שומן אלו עוזרים לנו להישאר שבעים לאורך זמן".
6. יש להימנע מצריכת מלח
על פי נתונים של משרד הבריאות, רוב הישראלים צורכים בממוצע פי 2 מהכמות היומית המומלצת של מלח – שעלולה להוביל למחלות כרוניות. עם זאת, תזונה דלה במלח אינה בהכרח הדרך היעילה ביותר לשמירה על המשקל. "צריכה מועטה מדי של מלח קשורה לבעיות בריאותיות כמו כאבי ראש, תשישות ובחילה. חשוב לצרוך מלח לשמירה על איזון רמת הסוכר בדם", מסבירה בדנרסקי.
אז במקום להימנע לחלוטין מצריכת מלח, נסו את המלצות משרד הבריאות לצריכה מתונה של מלח:
* לקרוא את תווית המזון ולהעדיף מוצרי מזון בעלי כמות נתרן נמוכה
* להמעיט בצריכת מוצרים כמו פיצוחים, נקניקים ואבקות מרק.
* לאכול הרבה ירקות ופירות המכילים אשלגן (שמפחית את נזקי הנתרן).
7. מיץ "ללא תוספת סוכר" הוא בריא
בדנרסקי מדגישה שסוכר זה סוכר – והמקור שלו לא תמיד משנה. כשזה קשור למיצי פירות, יש המון בלבול סביב המיתוג "ללא תוספת סוכר". היא אומרת שמיצים כאלו חסרי סיבים תזונתיים ויש אף הטוענים שבכוס של מיץ תפוזים סחוט יש אותה כמות סוכר כמו במשקה מוגז.
"כשאתם הופכים פרי למיץ, אתם מאבדים את הסיבים הלא מסיסים, שהם מרכיב חיוני המסייע לספיגה מאוחרת של סוכר. כשמוציאים את הסיבים, אתם רק שותים סוכר וקלוריות. יש קצת ויטמין C, אבל עדיף לכם לקחת תוסף תזונה לזה", הסביר רוברט לסטיג, מומחה להשמנת יתר חולנית ל-BBC. במקום לנסות לקבל ערכים תזונתיים ממיץ, העדיפו לאכול את הפרי השלם.