טוב, זה קורה לכולם. הנפיחות הזו, שנראית לפעמים כמו בטן של הריון, העומס, הכבדות. איך לפני רגע הכל היה שם קטן ומתוח? מסתבר שאתם יכולים לשלוט על מה שהורס לכם את הבטן השטוחה. המאכלים הבאים ינפחו אתכם, אז בואו נגיד שאם אתם בונים הערב על דייט לוהט או על בגדים ממש צמודים, כדאי שתצמצמו.
1. חלב
האשם העיקרי כאן הוא הסוכר של החלב, לקטוז. "הנפיחות נגרמת כתוצאה ממחסור באנזים לקטאז, שמטרתו לפרק את הלקטוז", אומרת ד"ר אילנה דריאל, דיאטנית קלינית מומחית לרגישות למזון. "המחסור בלקטאז מקשה על הגוף לפרק אותו והוא מגיע למעי הגס, שם חיידקי המעיים מפרקים אותו ויוצרים כתוצאה מכך הרבה גזים". אנשים רבים סובלים מרגישות ללקטוז וחווים אי נעימות רבה במערכת העיכול המתאפיינת בין היתר בנפיחות ובכאבי בטן. חשוב לדעת שהתגובה היא מאוד כמותית, "אם אוכלים מעט מאוד - הנפיחות תהיה קלה ואם הרבה - אתם עלולים לסבול מנפיחות מאוד לא נעימה", מסבירה ד"ר דריאל.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
2. דגנים מלאים
לטענתה של ד"ר דריאל, דגנים מלאים הם הכי בעייתיים, כיוון שקשה לאבחן רגישות אליהם. "כולם יודעים שמומלץ לאכול לחם מלא, יש בו סיבים תזונתיים וזה מאוד בריא. אבל אצל חלק מהאנשים, הגוף לא יודע לפרק אותם. הם מגיעים למעי הגס, מתפרקים על ידי חיידקים וזה גורם לנפיחות ולגזים. לאנשים מסוימים עדיף אפילו לאכול לחם לבן כמו בגט, מאשר לחם מלא - והם לא יודעים את זה".
3. ממתיקים מלאכותיים
תוספים רב כהליים או ממתיקים מלאכותיים, הם נפוצים ביותר בקרב אנשים שמקפידים על אוכל ללא סוכר. "ממתיקים מלאכותיים הם כהלים שמשמשים לטעם מתוק. לאנשים מסוימים זה עושה נפיחות וגזים נוראיים. ממתיקים כמו סורביטול מצויים במאכלים רבים ללא סוכר, המיועדים לחולי סוכרת, כמו סוכריות, חלווה וגם במסטיקים".
עוד ב-mako בריאות:
>> הדבר הכי מפתיע שגלולות יכולות לעשות לכן
>> מה זה אומר שתנוך האוזן מחובר?
>> המאכלים שעושים לכם שיניים צהובות
4. ירקות ממשפחת המצליבים
הם מאוד טעימים ומאוד מאוד בריאים ולכן חשוב לצרוך אותם. מנגד, אם לא ממש בא לכם להתנפח ביום מסוים, כדאי לוותר. "ידוע שבירקות ממשפחת המצליבים כמו כרוב, כרובית, כרוב ניצנים ובצל יש כמות וסוג סיבים מאוד בעייתיים, הגורמים לנפיחות ולגזים", מסבירה ד"ר דריאל. "כל הירקות האלו, גם אם מבשלים אותם - לא מאבדים את האפקט הזה".
5. פירות
אל תיפלו מהכסא, פירות הם אכן בריאים ובעלי ערך תזונתי, אבל מסתבר שהם לא טובים לכולם. "ישנם אנשים שאינם מסוגלים לעכל טוב את הפרוקטוז והוא גורם לתסיסה במעי וכתוצאה מכך לגזים ולנפיחות". למי שיש אי סבילות לפרוקטוז מומלץ להפחית באכילת תפוחים, אגסים ואבטיחים ומומלץ להימנע ממיצי פירות.
איך יודעים אם יש לנו רגישות למאכל מסוים?
"ניתן לאבחן רגישויות בקופות חולים בבדיקות נשיפה, בעיקר לקטוז ופרוקטוז. בעזרתם מגלים איך הגוף מגיב לכמות מסוימת של חומר מסוים ואז יודעים, מסבירה ד"ר דריאל. "אבל יש דברים שהם יותר בעייתיים לאבחון, כמו נושא הסיבים - אין בדיקה כימית לזה. במקרה כזה, עדיף להתייעץ עם איש מקצוע ולבדוק את העניין. לרוב, איש מקצוע יבקש מהמטופל לאכול דברים מסוימים למשך 10 ימים וכך ניתן לראות איך הבטן מרגישה כתוצאה מזה. השינויים הם בדרך כלל חד משמעיים. יש שיפור או אין".
טוב, גם השמנה בטנית הורסת לכם את הבטן השטוחה
דבר נוסף שיכול למנוע מכם בטן שטוחה, היא נטייה לשומן בטני. "זה לא קשור לגזים ולא קשור לרגישות למזון אלא לסוג של השמנה בעומק הבטן באזור האיברים הפנימיים, שם מצטברת רקמת שומן שהיא מאוד מעלה סבירות למחלות לב וסוכרת", אומרת ד"ר דריאל. ייתכן מאוד שאתם בעלי נטיה להשמנה בטנית וכלל לא מודעים לכך. אבל יש פיתרון. "צריך להקפיד על תזונה מותאמת ולהוריד מאכלים מסוימים מהתפריט ואז בהחלט אפשר להוריד את הבטן".