הם קרויים על שם עיר ביוון והם בדרך כלל מלווים סלטים או מוגשים לצד פלטת גבינות בחג השבועות. זיתי קלמטה אמנם פחות נפוצים במטבח המקומי בהשוואה לזיתים ירוקים, אך טעמם הייחודי, יחד עם יתרונותיהם הבריאותיים הופכים אותם לנשנוש מצוין. צבעם סגול כהה וטעמם מעט מריר יותר בהשוואה לזנים אחרים של זיתים, אבל יש גם לא מעט סיבות בריאותיות לאכול יותר מהם. הם עשירים בנוגדי חמצון, מונעים מחלות לב ואלצהיימר וערכם התזונתי גבוה. הנה כל היתרונות הבריאותיים של זיתי קלמטה:
מפחיתים סיכון למחלות לב
בזיתי קלמטה כמות מכובדת של נוגדי חמצון עוצמתיים שנלחמים ברדיקלים חופשיים ומונעים נזקים לתאים בגוף. נוסף על כך, נוגדי חמצון אלו נמצאו טובים לבריאות הלב ואף יכולים להגן מפני גידולים סרטניים. נוגדי חמצון נחשבים גם אנטי-דלקתיים, מונעים מחלות כרוניות ומאטים תהליכי הזדקנות בגוף. מחקר מצא כי אולאורופאין, נוגד חמצון המקנה לזיתים את טעמם המריר הייחודי, יכול לתרום במניעת הצטברות של חלבונים המכונים "פלאק" שמשפיעים על התפתחות של אלצהיימר.
שומן בריא
זיתי קלמטה מכילים לא מעט שומן ולכן יש לצרוך אותם במתינות, אך חשוב לזכור שמדובר בשומן בריא, כמו זה המצוי באבוקדו ובאגוזים. השומן העיקר בזיתי קלמטה מקורו בחומצה אולאית, חומצת שומן חד-בלתי רוויה. מחקרים מצאו כי חומצה אולאית מונעת הצטברות של פלאק בכלי הדם, מה שעוזר לזרימת דם תקינה ותורם למניעת מחלות לב והפחתת הסיכון ללחץ דם גבוה וכולסטרול גבוה.
ערך תזונתי גבוה
לזיתי קלמטה ערך תזונתי מכובד והם מכילים, בין היתר: ברזל, ויטמין A, ויטמין E, מגנזיום, סידן ואשלגן.
עוד ב-mako בריאות:
>> חשבו שזה עצירות, אבל אז הגיע האבחון האמיתי
>> עלייה בתחלואה – במדינה המחוסנת ביותר בעולם
>> הסימנים שהגיע הזמן להפסיק לצבוע את השיער
הפחתת תסמיני אלצהיימר
מלבד נוגדי חמצון שמפחיתים את הסיכון לאלצהיימר, מחקרים מצאו כי תרכובת בזיתי קלמטה יכולה גם לתקן נזקים שנגרמו לתאים בשל מחלת האלצהיימר. המחקרים אמנם נעשו על בעלי חיים ונדרשים ניסויים קליניים נוספים שיבדקו את ההשפעה על בני אדם, אך נמצא כי חומצה גאלית בזיתי קלמטה יכולה להפחית תסמינים של אלצהיימר על ידי תיקון נזקים בתאי עצב.
לא לשכוח לצרוך במתינות
כבר ציינו שחשוב לצרוך זיתי קלמטה במתינות כיוון שהם מכילים לא מעט שומנים, גם אם הם בריאים. אבל יש סיבה נוספת למה חשוב לשים לב לכמות שאתם צורכים: נתרן. כמו כל סוגי הזיתים, גם זיתי הקלמטה מכילים כמות משמעותית של נתרן. חשוב להקפיד לא לצרוך כמות גדולה של נתרן מהמזון כיוון שהוא תורם לאגירת נוזלים בגוף, גורם ללב לעבוד קשה יותר וזה יכול להוביל לבעיות בלב ובכליות, בין היתר.