עולם הדיאטות עובר בשנים האחרונות לא מעט שינויים. תחום התזונה הנכונה נכנס עמוק לתוך הבתים (והמטבחים) של אנשים רבים ברחבי העולם, שכעת מתחילים להבין כי המזון שנכנס לנו לפה לא רק משפיע על המשקל שלנו, אלא על כל הבריאות שלנו. אם פעם שלטו דיאטות שונות (ומשונות), משומרי משקל, דרך אטקינס ועד לדיאטת פליאו – היום העולם מתחיל לעבור לתזונה נכונה, לא כזו שדורשת שינויים קיצוניים בתקופת זמן מוקצבת כמו בדיאטות כאסח, אלא כזו שדורשת שינויים הדרגתיים בתפריט היומי, כאלה שיחזיקו לאורך זמן. גם הדיאטה המפורסמת "שומרי משקל" הודיעה לאחרונה על שינוי תדמיתי, כזה שיתמקד בתזונה ו-וולנס והצהירו כי "העולם אינו זקוק לדיאטה נוספת. במקום זאת, הלקוחות זקוקים לעזרה בשיפור הבריאות".

 >> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

מתחום התזונה הנכונה והוולנס צמח בשנים האחרונות תחום נוסף – תזונה מותאמת אישית. אחת הסיבות לכך שהדיאטות מתחילות לחלוף מהעולם היא כי עולם התזונה הבין בשנים האחרונות שתפריט אחד וקבוע (כיאה בדיאטות) לא יכול להתאים לכל אחד. לאנשים צרכים שונים, מאפיינים בריאותיים, גנטיקה, אורח חיים ומערכת עיכול שונה, שלא פועלת באופן זהה למערכת העיכול של אדם אחר. לכן דברים כמו רמת סוכר בדם יראו תוצאות אחרות אצל אנשים שונים. אצל אנשים מסוימים, מזונות שלרוב מתייחסים אליהם כבריאים לחלוטין - עשויים להעלות את רמת הסוכר בדם. כך שיכול לקרות כי גם שיבולת שועל או לחם דגנים יעלו את רמת הסוכר לאדם אחד ולאחר לא יגרמו לשום שינוי משמעותי.

אז למה כל כך חשוב לדעת מה משפיע על רמת הסוכר בגוף ומה זה יכול לעשות לבריאות שלנו? לפי מחקרים שונים שנעשו בשנים האחרונות, נמצא כי עליות חדות ברמת הסוכר בדם קשורות לשלל סיכונים בריאותיים ומחלות - ביניהם סיכון גבוה למחלות לב וכלי דם, רעב מוגבר, השמנה, עמידות לאינסולין, דלקתיות, כבד שומני ועוד.

תזונה מותאמת אישית בעזרת הולטר סוכר

הולטר סוכר הוא כלי המבוסס על טכנולוגיה שמאפשרת מדידה רציפה של רמת הסוכר במשך 14 ימים. הבדיקה למעשה נועדה בראש ובראשונה לחולי סוכרת או לאנשים במצב של טרום סוכרת, מאחר שהיא מאפשרת למדוד את רמת הסוכר בדם ללא צורך בדקירה.

ההולטר סוכר מורכב מחיישן הממוקם על הזרוע במשך 14 יום, אשר ניתן לסריקה באמצעות קורא אלקטרוני. החיישן שמודבק על הזרוע הוא עגול ובגודל של מטבע חמישה שקלים. יש בו סיב זעיר, שכאשר החיישן מוצמד לזרוע (בקלות וללא כאב), הסיב חודר לנוזל הבין תאי בעור ומשם למעשה מודד את רמת הסוכר. כשאתם רוצים למדוד לעצמכם את רמת הסוכר בדם כל שעליכם לעשות זה להצמיד את הקורא האלקטרוני לחיישן (גם כשלובשים בגדים אין בעיה עם הקריאה) - ותקבלו את המידע על צג המגע.

 בכל סריקה הקורא האלקטרוני מציג את רמת הסוכר העדכנית, חץ מגמה המזהה את קצב וכיוון השינוי ברמת הסוכר, שיכול לצפות ירידה או עלייה וגם מציג גרף של רמות הסוכר בשמונה השעות החולפות. באמצעות המדידה הרציפה של ההולטר, ניתן לזהות דפוסי שינויים ברמת הסוכר במשך יום שלם ולפיכך לקבל תמונת מצב די מדויקת המאפשרת להבין טוב יותר כיצד מזונות מסוימים ואורח החיים של אדם משפיעים על רמת הסוכר בדם. בדיוק מסיבה זו, הולטר הסוכר ניתן גם לשימוש לאנשים בריאים שמחפשים המלצות תזונתיות מותאמות אישית. המידע שמתקבל מהסריקות יכול למעשה אפשר לדיאטן קליני להסיק מסקנות ולפיהן להתאים תפריט אישי.

חיישן וקורא אלקטרוני
החיישן על הזרוע והצג האלקטרוני שמציג את רמת הסוכר

מה צריך לעשות

התנסיתי בהולטר סוכר כדי לבדוק כיצד הוא מתפקד ככלי לבניית תפריט בריא, מאוזן ומותאם אישית. החיישן היה על הזרוע שלי במשך שבועיים, הזמן המומלץ כדי לבדוק השפעות של מאכלים שונים ומגוונים על רמות הסוכר בגוף. 

הנה כמה דברים שחשוב לעשות במהלך השבועיים הללו כדי לקבל תוצאות מדויקות יותר ולפיכך גם לבסוף תפריט מותאם יותר אליכם:

  • לנהל יומן אכילה מפורט. ככל שיהיה מפורט יותר, כך ניתן יהיה לקרוא את התוצאות בדיוק רב יותר ולבנות תפריט תזונה מפורט ומדויק יותר. ביומן האכילה תפרטו כל מה שאכלתם במשך 14 יום, בוקר, צהריים, ערב וארוחות ביניים (כן, גם קינוחים ונשנושים).
  • למדוד את רמת הסוכר בדם באמצעות הקורא האלקטרוני לפני הארוחה ושעה-שעתיים אחריה.
  • להפריד מזונות. זה אתגר לא פשוט, אבל זה בהחלט אפשרי. כדי לדעת בדיוק כיצד כל מזון
  • להתנסות כמה שיותר. מלבד העובדה שחשוב בתקופה הזאת לאכול מאכלים שאתם רגילים לאכול, כדי לבדוק אם התפריט היומי שלכם בריא לכם - כדאי גם להתנסות בכמה שיותר מאכלים, במטרה לקבל תמונה רחבה יותר, הן לגבי המאכלים שמומלץ לאכול מהם יותר והן לגבי המאכלים שמומלץ לאכול מהם פחות.
  • לבדוק מותגים שונים. מתברר שלחם מלא של חברה אחת יכול להשפיע עליכם אחרת מלחם מלא של חברה אחרת.
עוד ב-mako בריאות:
>> הקפואים שאתם חייבים להעיף מהמקפיא, ומהר
>> חוקרים מצאו דבר אחד במשותף לנשים מקועקעות
>> הפעולה היומיומית הזאת גורמת לנשירת שיער 

התהליך

אז נכון שלכתוב דיווח על כל מזון שנכנס לפה (ומתי), הפרדת מזונות וגיוון בתפריט הן משימות קצת מעיקות, אבל הן לא בלתי אפשריות. למי שיש חשש לגבי מזונות שלא טובים לו ורוצה עזרה בבניית תפריט אישי ובריא זה באמת מאמץ קטן בשביל התוצאות שמקבלים, בכל זאת, מדובר בתקופה של 14 ימים בלבד. אבל כן חשוב לציין שאם אתם לא רואים את עצמכם עוקבים אחרי ההוראות הללו, כדאי כבר לוותר מראש על הבדיקה, שכן הן חיוניות לקבלת תוצאות מדויקות יותר.

נוסף על כך, כדאי להביא בחשבון שכאמור, גודל החיישן הוא כמטבע חצי שקל ואמנם ניתן למקם אותו בחלק יחסית פנימי של הזרוע, אך הוא עדיין די בולט לעין – ולפיכך עשוי לעורר שאלות. אנשים שונים בסביבתי תהו מה זה המטבע הלבן הזה על זרועי, חברים, קולגות בעבודה ועד למקעקעת שדאגה שמא אני חולת סוכרת - אז תתכוננו לשאלות בנושא. שוב, כשמדובר בשימוש בהולטר לצורך תזונה מותאמת אישית, זה לשבועיים בלבד. ומובן שבחורף זו לא תהיה בעיה (הקורא מצליח לקרוא את החיישן מבעד לבגדים).

התוצאות

בתום השבועיים האלה הבנתי דבר אחד משמעותי, שרבים נוטים להתעלם ממנו בתזונה שלהם: נכון שחשוב לעקוב אחר מה אוכלים, כמה ומתי, אך גם לא פחות חשוב לשים לב כיצד מורכבת הארוחה שלכם וכיצד אתם משלבים את המזונות בארוחות שלכם. 

וכאן אני מגיעה לנקודה חשובה שיש לציין לגבי ההולטר סוכר: כשאתם אוכלים ארוחה שיש בה שומן ופחמימות (המתפרקות לסוכרים), השומן יכול להשפיע על המהירות שבה הפחמימות נספגות ולפיכך להוביל לעלייה איטית יותר ברמת הגלוקוז בדם. כלומר, אתם ככל הנראה תראו ערכים נמוכים יחסית של סוכר בדם, אך אין זה אומר שהשילוב הזה נכון, מאחר שכאמור הוא מכיל שומן שגם הוא לא טוב לבריאות. אז לא כל שילוב שמראה רמה נמוכה של סוכר הוא בהכרח טוב לכם לבריאות. 

הולטר סוכר
ערכת ההולטר סוכר המלאה

אחרי השבועיים האלו דיאטן קליני עובר על הנתונים שנרשמו בהולטר ומצליב אותם עם יומן התזונה שלכם ולפי התוצאות ממליץ אילו מזונות כדאי להשאיר בתפריט - ואילו כדאי להפחית בצריכתם. נוסף על כך, תוכלו גם לדעת אילו הרכבי ארוחות ושילובי מזונות טובים לכם יותר וכאלה שטובים פחות. אני גיליתי להפתעתי שלחם לבן וגבינות דווקא לא מעלה משמעותית את רמת הסוכר בדם ושסושי כן מעלה יותר את רמת הסוכר בדם. גם פסטה בולונז, תפוח אדמה ובאגט נמצאו פחות מומלצים לי. תמר, בננה, סלט ירקות וטונה ואף עוגת שוקולד לא העלו לי משמעותית את רמת הסוכר בדם. ככל שתתנסו יותר במזונות שונים במהלך השבועיים, כך תוכלו לקבל תמונת מצב מדויקת יותר ותוכלו לדעת מה עדיף להשאיר בתפריט שלכם ומה כדאי להשאיר בחוץ (או לאכול רק לעתים רחוקות). 

בגדול אם אתם אנשים בריאים, שלא נמצאים במצב של טרום-סוכרת או סוכרת - ככל הנראה שלא תראו בבדיקה עלייה דרסטית ברמת הסוכר בדם, לא כזו שעלולה לסכן את הבריאות שלכם. מה שכן תמצאו, זה כנראה מאכלים שהעלו קצת יותר וקצת פחות, אבל לרוב אלה יהיו עדיין בתוך הגבולות הבריאים של רמות הסוכר בדם. בדיקה זו יכולה להתאים לכל מי שרוצה תזונה מותאמת אישית אך היא יכולה במיוחד לסייע לאנשים מעל גיל 40-50 הסובלים מעודף משקל, שכן הם עשויים להיות גם בסיכון לפתח סוכרת. 

ניתן להשכיר את הולטר הסוכר עד ל-14 ימים כולל פענוח מומחה ב- 650 ₪